Bols - Butterscotch/Tejkaramella Likőr 0,7L

  4 / 5.0 (4 szavazat alapján)

Sokan a Tequila füstös kistestvéreként emlegetik, pedig nem kevésbé gazdag történettel bír. Villám, betegségek és kukacok: összegyűjtöttünk 10 érdekességet, amitől igazi Mezcal szakértőnek érezheted magad!  Az a fránya helyesírás Ha több itallapon is mezcal helyett mescal szerepel, és komoly elkötelezettje vagy a jó helyesírásnak, ne kérd egyből a panaszkönyvet. Mivel a spanyol nyelvben a Z betűt S-nek (azazhogy Sz-nek) ejtik, ezért még maguk a mexikóiak is sokszor utóbbival írják. Agavé, mindenek atyja Persze nem mindennek az agavé az alapja, de annak, ami kimagasló mexikói alkoholos ital, szinte biztosan. Az agavét okolhatod tehát, ha fura, másnapra csak homályos emlékeidben felsejlő üzeneteket írsz pár húzás tequila után, és neki is hálálkodj a mezcal miatt. A nagyjából 200 agavéfajtából 45-50-et hasznosítanak a mezcal alapanyagaként, a vad agavékból pedig jellemzően erősebb szeszt készítenek. Forrás: Distilling Pirított agavé Ezek után talán nem meglepő, hogy a mezcal elnevezés is az agavéból származik. Egészen pontosan az azték mexcalli kifejezésből, ami a metl (mageuy vagy más néven agavé) és az ixcalli (sült, főtt) szavakból tevődik össze. A szó szerinti fordítása tehát „sült agavé”. A legenda egyébként megmagyarázza a kifejezés eredetét: agavéba csapott a villám, és miután az indiánok felvágták a megpirult növényt, mezcal ömlött ki belőle. Tequila vagy mezcal? Sokan azt hiszik, hogy a mezcal a tequila változata, de valójában épp fordítva van. Tehát nem minden mezcal tequila, de minden tequila mezcal.  Mi a különbség? Ahogy az igazi Pezsgő is csak a francia Champagne régióból származhat, a tequilának és a mezcalnak is megvan a saját vidéke. Oaxaca és Durango is híres a mezcalkészítésről, míg a tequilának Jalisco a központja. Továbbá, míg a tequilának kizárólag a kék agavé lehet az alapja, addig a mezcal alapját több tucatnyi agavé közül is kiválaszthatják. Végül pedig a tequilát a földfelszín feletti kemencékben sütik, míg a mezcalt földbe bújtatott, szén és fa tüzelésű vermekben égetik. Forrás: Thing Men Buy Nem minden mezcal füstös Habár az égetési eljárás során valóban füstös beütést szerez, akár gyümölcsös, virágos és földes ízjegyekkel is kiegészülhet. Ezek mind az agavén múlnak: milyen típusát használták fel, hol termesztették, és hogyan vágták le. A gazdag ízvilág ellenére nem találsz ízesített verziót belőle, így ha hiányozna egy kicsit eltérő aroma is, koktélban, más összetevőkkel fogyaszd. A hétköznapibb avagétól a mezcalok királyáig A mezcal legelterjedtebb fajtája espadin agavéból készül, melynek még így is számos, különlegesebbnél különlegesebb verzióját kóstolhatod meg. Így például a La Escondidát, amelynek erős, földes-füstös íze van. Ezzel szemben a tobalà agavét különösen nehéz begyűjteni és feldolgozni, ezért a belőle készülő párlatot a mezcalok királyának nevezik. Forrás: Syndicat des Cavistes Professionals Alig van trendibb ital nála A statisztikák 2016-ban mutattak rá először, hogy a mezcal eladási száma szögegyenesen megindult felfelé – a bevétel akkor megduplázódott az előző évekhez képest. A görbe azóta sem váltott irányt sőt, Oaxaca régiót most már nemcsak a befektetők, hanem a turisták is előszeretettel keresik fel. A mexikói Pálinka Ahogy itthon is úgy tartják, hogy a lelki gyötrelmek és a fizikai betegségek egész sora enyhíthető pálinkával, úgy Mexikóban is él a mondás, miszerint „minden bajra és minden jóra mezcal kell”. Így hát a gyógyászatban is komoly szerepet töltött be, és tölt még be a mai napig a mezcal, még a földeket és a kereszteket is vele áldják meg. Sőt, az Oaxacai-völgyben Halottak napján a sírokat is meglocsolják vele. Kukac az üvegben Te is hallottál már róla, hogy a mezcalok üvegébe kukacot raknak? Ezt felejtsd el. Azazhogy csak félig, mert néhány bárban valóban kukacot, egészen pontosan inkább lárvát csempésznek az üvegbe, hogy odacsábítsák a turistákat. Akadhat persze olyan is, hogy az agavékban lakó lárvák belekerülnek az italba, a legenda viszont, miszerint a lárváktól lenne jobb minőségő sőt, hallucinogén a mezcal, valójában a ‘40-es évek egyik marketingfogásának köszönhető. Forrás: World Travel Guide Ha nem kukac, akkor más Egy egészen bizarr mezcal is létezik: a pechuga, ami nyers csirke- vagy pulykamell hozzáadásával születik meg. Tűnjön akármilyen furcsának is, ennek az eljárásnak hála gazdag, húsos ízvilágú ital állítható elő – a pechuga nem véletlenül számít prémium kategóriának a mezcalok között.   Ha te is kedvet kaptál a mexikói italokhoz, csapd fel a sombréród, és nézz szét kínálatunkban!


Értesítsünk ha lesz akciós
Bols likőr, krémlikőr vagy új termékkel lépnek piacra?

Hibás vagy üres e-mail cím, próbáld újra
Hibás vagy üres név, próbáld újra

Ez a termék jelenleg nem rendelhető egyetlen partnerünknél sem. Kérj értesítést ha újra elérhető lesz:

1 darab levelet küldünk amikor újra elérhető a Bols - Butterscotch/Tejkaramella Likőr 0,7L , nem többet!
Hibás vagy üres e-mail cím, próbáld újra
Hibás árat adtál meg, próbáld újra

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A termék árának változása az elmúlt 3 hónapban


Hozzászólások száma: 0

    Még nincs hozzászólás, legyél TE az első aki hozzászól a(z) Bols - Butterscotch/Tejkaramella Likőr 0,7L termékhez!

    Mikor kóstoltad először? Mikor kóstoltad először?
    vagy
    Milyen emléked fűződik hozzá? Milyen emléked fűződik hozzá?
    vagy
    Mivel, hogy érdemes inni? Mivel, hogy érdemes inni?

Én is hozzászólok


Üres név mező, próbáld újra
Hibás vagy üres e-mail cím, próbáld újra
20 karaktert azért csak ki kéne préselni magadból :)

Bols termékek

Összes Bols Likőr, krémlikőr megtekintése

Likőr, krémlikőr termékek

Összes Likőr, krémlikőr megtekintése

Mások ezeket is megnézték

Árak megtekintése