Árvay Család Pincészet Bor

(1 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat
Borvidék
Bor típus
Bor jellege

Árvay Család Pincészet

Az Árvay Családi pincészet valóban egy igazi családi borászat, ahol két generáció munkálkodik azon, hogy minőségi és különleges borokkal öregbítsék a magyar borászati hagyományokat. És a hagyományok nemcsak magát a pincészetet jelenti a család számára, hiszen Rátka, ahol a szőlőik nagyrészt teremnek nemcsak a borászat szülőhelye, hanem Árvay János borász és felesége, Árvay Kata szülőhelye is. Az Árvay pincészet székhelye tehát Rátka, ami a világörökség részét képező Tokaji Történelmi Borvidékén található, egy aprócska kis ékszerdoboz, mely különleges borok otthon.

Árvay pincészetről és legnépszerűbb boraikról

Számos díj fűződik már az Árvay Családi Pincészet, és persze Árvay János nevéhez. A pincészet jelenleg 17 hektáros szőlőültetvényt birtokol, az Istenhegy és a Padihegy dűlőkben, illetve a Meggyesbe, a Középhegyen, valamint a Mádhoz tartozó Köves-Úrágyán terem az a szőlő, ami ezeknek a különleges boroknak az alapját adja. De lássuk, mit is érdemes tudni Árvay Jánosról, családi pincészetéről, és persze borairól.

Tovább olvasom >>
Összesen 1 db Bor érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Árvay János és pincészetének rövid története

Mielőtt rátérnénk, hogy alakult meg az Árvay Csalási pincészet Rátkán, először meg kell ismernünk Árvay Jánost, akik az első 450 szőlőtőkét számláló szőlőjét 1978-ban kapta nászajándékba apósától a tokaji Meggyes-dűlőben. Az Állami Borkombinát mádi pincészetében kezdődött a borász pályafutása, ahol nagyüzemi borászként dolgozott. 1992-ben a Disznókő Pincészetben lett főborász. Ez a pincészet franci tulajdonban volt, és 1994-ben Árvaynak lehetősége volt a vezérigazgatóval találkozni, sőt, a saját magán pincéjét is megmutatni, ami aztán arra ösztönözte, hogy önálló útra térje.

Ehhez a lehetőséget Sauska Krisztián és feleségével Andrea biztosította a borász számára, akikkel 1999-ben találkoztak először, egy évvel később pedig megalakult a tokaji székhelyű Árvay és Társa Kft., amely 2008-ig üzemelt. 2009 volt az igazán nagy fordulópont Árvay János életébe, amikor is visszatért Rátkára, hogy a saját borait készíthesse, így pedig megalakulhatott a Családi pincészet is. A csalási kifejezés pedig nem pusztán szóvirág, hiszen gyermekei, Árvay Angelika és Árvay Szabolcs is jeleskednek a borászszakmában.

Az Árvay Pincészet jelenleg 17 hektáron termeszt szőlőt, többféle fajtát is, de elsősorban furmint és hárslevelű szőlőfajtákat, ebből adódóan pedig kizárólag fehérborokat találhatunk a kínálatukban.

Melyek a legkeresettebb borok az Árvay pincészet kínálatából?

Az Árvay pincészet kínálata közel sem olyan széles, mint a nagyüzemi pincészeteké, ám ők nem a mennyiségre, hanem inkább a minőségre törekednek. Aggódni persze nem kell, a fehérborokat kedvelők számára többféle bort is kínálnak.

  • Árvay Pincészet - Tokaji 6 Puttonyos Aszú: ez a bor úgy készült, hogy az aszúszemeket erjedő borban áztatják 4 napi, ezt követően pedig tradicionális középorsós présen mennek keresztül. Palackba csak éves magyar hordós érlelés során kerül. A végeredmény egy érdes fehérbor, melynek színe középborostyán árnyalatban játszik, és már illatában is érezhetőek az édes gyümölcsös jegyek, de a fűszeres jelleg is. Ízében a savak és a cukrok harmóniában vannak, vibrálóan gyümölcsös, hosszú lecsengésű aszúbor.
  • Árvay Pincészet - Tokaji Édes Hárslevelű: egy édes fehérbor, melynek közepes borostyán-sárga színé és karamellás illata is hívogató. Illatában a karamella mellett az aszúszem, mazsola, naspolya, aszalt sárgabarack aromáit is felfedezhetjük. Ízében felfedezhető a vanília, a karamella, és a mazsola zamata. 100 %-ban hárslevelű fajtából készítik.
  • Árvay Pincészet - Tokaji Édesem: ez a bor Árvay Édesem néven is ismert a borkedvelők között. 100 %-ban sárgamuskotályból készült édes fehérbor, melyben az édes gyümölcsös zamatok és a fűszeres karakterek keverednek, nemcsak ízében, de illatában is. Lecsengése hosszú, vibráló. Ez az egyik legkeresettebb Árvay bor, melynek több évjárata is létezik.
  • Árvay Pincészet - Tokaji Furmint: egy száraz fehérbor, melynek világos zöldessárga színe már önmagában is hívogató. Illatában az alma, a körte és a füstös jelleg dominál. Ízében visszaköszönnek a fűszeres és gyümölcsös jegyek, melyek kellemes összhangba vannak. Lecsengése igazán friss és üde, és kifejezetten hosszúnak mondható. A furmint fajtából származó szemek bogyózás után préselésre kerülnek, majd tartályban kerülnek erjeszésre és érlelésre.
  • Árvay Pincészet - Tokaji Istenhegy Furmint: az Istenhegy dűlő furmint szőlőiből készülő száraz fehérbor, melynek világos arany színe. és tokaji ásványos illata van. Illatában természetesen nemcsak az ásványosság érződik, de a fűszeres aromák is. Ízében is inkább a sósság érződik, persze megfigyelhetőek a kávé, és a mandula zamata is. Lecsengése kifejezetten hosszú és ízében kifejezetten izgalmas.
  • Árvay Pincészet - Tokaji Késői Furmint: édes fehérbor, melynek ízében és illatában is érezni a késői jelleget. 100 %-ban furmintból készül, pneumatikus présben préselt bogyókból, melyek 4 napi áztatás után kerülnek préselésre. Az erjesztés rozsdamentes acéltatjában történik. Édes desszertbor, melynek már illatában is érződik a gyümölcsös jelleg, a méz, a vilmoskörte, a mazsola és a trópus gyümölcsök aromája, melyeket az ízében is felfedezhetünk.
  • Árvay Pincészet - Tokaji Szabi Édes Cuvée: ez a bor Árvay János fiának, Szabolcsnak az esküvőjére készült. Színe közép borostyán sárga, illata kellemesen édes, érezni az aszúszem, az aszalt sárgabarack, a szilva és hársméz aromáját. Ízében leginkább az asztalt gyümölcsök zamata érvényesült. Ez a bor a furmint és a hárslevelű fajták házasításából jöhetett létre.

Hol kóstolhatjuk meg az Árvay családi pincészet borait?

Ha testközelből is megismerkednénk ezekkel a kitűnő hazai borokkal, akkor egyrészt ezt megtehetjük Rátkán, ahol a családi pincészet található, és ahol borkóstolókra is van lehetőség. Az ilyen alkalmakon nemcsak a borokat, de az Árvay családot és munkásságukat is megismerhetjük. De nem kell egészen Rátkáig utaznunk, hogy belekortyoljunk Árvay János nedűibe. Számos italwebáruház, köztük az italkereso.hu kínálatában is megtalálhatóak a boraik, melyeket készletről, azonnal beszerezhetünk.A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben