Bor

(109 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat

A Tokaji Aszú az egyik leghíresebb tokaji desszertbor, melyet aszúsodott szőlőből készítenek. Ahhoz, hogy Tokaji Aszúnak hívhassanak egy bort, számos kritériumnak kell megfelelni. Egyrészt csak akkor hívható a bor Tokaji Aszúnak, ha a Tokaji borvidéken állítják elő. Másrészt aszúsodott szőlőből kell készülnie, ennek is megvannak a szabályai, hogy mekkora mennyiségben, vagyis pontosabban, hány puttonnyal kell tartalmaznia az aszúsodott szőlőszemekből. Mivel a tokaji aszú a világ egyik legnemesebb és legismertebb természetes, édes bora, így nemcsak hazai forgalomban, de világszinten is keresett termék.

Tokaji Aszú puttony

Természetesen aszú bor máshol is készülhet, ugyanakkor a Tokaji borvidék méltán híres, és az itt készült Aszú borok sem véletlenül váltak világhírűvé. Mielőtt azonban eldöntjük, hogy hány puttonyos tokaji aszú bort kóstoljunk meg először, érdemes egy kicsit utána járni, hogy honnan is származik ez a kivételes ital, hogyan készül, és hogy mit jelentenek pontosan a puttonyok a megnevezésében. Emellett természetesen azt sem árt tudni, hogy mely pincészetek kínálják ezt a kivételes borkülönlegességet.

Tovább olvasom >>
Összesen 109 db Bor érhető el, 3 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A Tokaji Aszú történetéről röviden

Hogy pontosan honnan származik a tokaji aszú készítésének titka, nem lehet tudni, ugyanakkor a legenda szerint Szepsi Laczkó Máté, nevéhez köthető, aki Lorántffy Zsuzsanna udvari papja volt. Később erdőbényei prédikátor lett, és úgy tartja a legenda, hogy az első aszúbor a fejedelemasszony sátoraljaújhelyi Oremus szőlőjének terméséből készült 1631-ben. Szepsi Laczkó Máté ezzel a borral kívánta meglepni az úrnőjét húsvétra. Kazinczy Ferenc feljegyzése csak alapot adtak ennek a legendának, ugyanis a feljegyzéseiben arról számol be, hogy Kazinczy Pétert, a fejedelemasszony jószágigazgatóját számolt be erről a történetről, így hitelesnek tartották ezt az eredettörténetet.

Ugyanakkor a Zelenák István történész megcáfolta ezt a legendát, ugyanis már Szepsi Laczkó Máté előtt is készült már aszúbor, a XVI. század első felében. A legelső írásos emlék 1571-ből származik, Garay család egy örökleveléből. Természetesen azt senki sem vitatja, hogy Szepsi Laczkó Máté ilyen bort készített, azt azonban igen, hogy ő készítette volna először ezt a borkülönlegességet.

Hogyan készül a Tokaji Aszú?

Azt már tisztáztuk, hogy az aszúbor vagy más néven aszú aszúsodott szőlőszemekből készül, innen is ugyebár az elnevezés. De hogyan lesz egy szőlőszem aszúsodott? Nos, az aszúsodást más néven nemesrothadásnak is nevezik, melyet egy Botrytis cinerea penészgomba okoz. Természetesen ennek a gombának a kialakulásához megfelelő környezeti tényezőkre van szükség. Érdekesség, hogy ez Tokaj vidékén évről évre mindig megtörténik. Ha megfelelőek az időjárási körülmények, akkor 19-20 Klost0 cukorszint felett az ép és egészséges szőlőszemek is megfertőződnek, és elindul az aszúsodás folyamata.

Az aszúsodott szemeket kézzel, szemenként válogatják le a fürtökről, ezzel a folyamattal kezdődik a szüret. Régen az aszúsodott szemeket fahordókban gyűjtötték, összezúzták, majd egy kádba tették. Az aszúsodott szemekhez 136,6 liter azonos évjáratú mustot vagy bort adtak, és 1-2 napig áztatták. Ezt követően kezdődött csak a préselés, majd a hordóba töltés. A hordók úgynevezett gönci hordók voltak, melyek űrtartalma 136,6 liter. Az érlelés általában annyi év volt, ahogy puttonnyi aszú került a hordóba, vagy 3-6 év. Bár a bortörvény némiképp változtatott a készítési szabályokon, és már nem gönci hordót és faputtonyt használnak, de az eljárás még mindig ugyanúgy történik, mint régen.

Mit jelent, hogy hány puttonyos egy Tokaji Aszú?

A hány puttonyos kifejezést a Tokaji Aszúval kapcsolatban gyakran halljuk, de így van ez az aszú borokkal általában. Az aszú bor úgymond puttonyszáma attól függ, hogy a készítésénél hány puttony aszúsodott szőlő került felhasználásra. Egy és két puttonyos aszú nem létezik, ugyanis ezeket nem tekintik aszú bornak. A számozás 3 puttonnyal indul és 6 puttonyig tart, így a Tokaji Aszú 3 puttonyos, 4 puttonyos, 5 puttonyos vagy 6 puttonyos lehet. A puttonyszám régen az érlelés hosszúságát is meghatározta. Annyi évig kellett a Tokaji Aszú bort érlelni, ahogy puttonyos volt, ma azonban a bortörvény szerint minimum három évig kell. Természetesen lehet tovább is, de ezt már nem írják elő a szabályok.

Mi az a tokaji aszú eszencia?

Még az aszúnál is különlegesebb a Tokaji Esszencia, amit Nektárnak, vagy natúresszenciának is neveznek. Ez a nedű az aszúszemek tárolásakor, a szemek alatt összegyúlt, sűrű nedű. Bornak természetesen ezt a folyadékot nem lehet nevezni, mivel egy sűrű és édes, szirupszerű folyadékról van szó. Az alkoholtartalma is rendkívül alacsony, 4% alatti, de leggyakrabban a  1,5-2%-ot éri csak el. Ez az anyag rendkívül ritka, ennél fogva pedig nagyon drága is. Bizonyos éttermekben nem is pohárban, hanem kristálykanálban kínálják.

Egy puttonyi, vagyis 28-30 liter aszúszemből mindössze 1-1,5 liter eszencia nyerhető ki, ami meglehetősen kevés, ráadásul nem is minden évben készítik is, ugyanis a minősége rendkívül fontos. Nem csoda hát, ha csak nagyon kevés készül belőle. A magas cukortartalma miatt az alkoholtartalma rendkívül alacsony, 4% alatti, de leggyakrabban a 1,5-2%-ot éri csak el. Ez a rendkívül ritka anyag, nagyon drága is, és csak nagyon kevés helyen kapható. Bizonyos éttermekben nem is pohárban, hanem kristálykanálban kínálják a Tokaji eszenciát, de leggyakrabban 14-16 Celsius-fokos hőmérsékleten kínálják őket desszertboros pohárban.

A legkülönlegesebb aszú eszencia az úgynevezett "Üstökös aszúnak" elnevezett eszencia. Az üstökös kifejezés a Halley-üstökösre utal, ugyanis ez az esszencia a neves üstökös megjelenésének az évében, 1811-ben szüretelt szőlőből készült.

Mit érdemes tudni a Tokaji szamorodniról?

A szamorodni egy borfajta, ami a Tokaj-hegyalja egyik ismert és híres borfajtáját jelöli. A tokaji szamorodni egy viszonylag fiatal borfajta, ugyanis a 19. század első felében kezdték csak készíteni. A feltalálása a lengyelekhez fűződik, ahogyan a neve is, ugyanis a samorodny szó jelentése magán termett vagy magától termett. Ez arra utal, hogy a szőlő magán a tőkén töppedt, aszúsodott meg. Tokaji szamorodninak természetesen csak azt az aszút lehet nevezni, amely a Tokaji borvidéken termett és a tőkén megaszúsodott szőlőszemekből készül.

Ez egy igazi tokaji borkülönlegesség, melyet két évig érlelnek fahordóba mielőtt forgalomba kerülne. Az alkoholtartalma 12 %, és megkülönböztetünk tokaji szamorodni édes, és tokaji szamorodni száraz borokat. A szamorodni színe a világossárgától az aranysárgáig terjedhet, nagyon tiszta bor. A szamorodni illata nagyon jellegzetes, érezni benne az érlelés zamatait is, ízében pedig nagyon harmonikus és kellemes.

Milyen pincészetek kínálatában találunk Tokaji Aszút?

Tokaji aszú számos pincészet kínálatában megtalálható, 3 és 4 puttonyos tokaji aszú a legtöbb tokaji pincészet kínálatában megtalálható, ám 6 puttonyos aszú bort már lényegesen kevesebb pincészet kínál, alig több mint 20 pincészet kínálatában találhatunk Tokaji Aszú 6 puttonyos borokat. A következő pincészetek kínálnak ilyen típusú tokaji aszút:

 • Budányi,
 • Chateau Megyer,
 • Chateau Pajzsos,
 • Gróf Degenfeld,
 • Dereszla,
 • Dinszókő,
 • Fitomark,
 • Hollókői Mihály,
 • Monyók Pincészet,
 • Pauleczki Vin,
 • Páll Pince,
 • Péter Pincészet,
 • Puklus Pincészer,
 • Royal Tokaji Pincészer,
 • Szent Tamás,
 • Szepsy Pincészet,
 • Tischler &Halpern Reserve,
 • Tokaj Oremus, 
 • Tokajbor Bene,
 • Zombory Pince.

A 6 puttonyos a legmagasabb puttonyszám, így ez a legkülönlegesebb. Ez érthető is, hiszen 6 puttonyi aszúsodott szőlőszem egy termésből nem minden szőlészetben gyűlik össze.

A bolti és online Tokaji Aszú kínálatról

A borkínálat manapság már nemcsak a hazai boltokban és vinotékákban, hanem az ital webshopokban, mint az italkereso.hu is, rendkívül széles. A Tokaji Aszú méltán híres, és a tokaji pincészetek közül sem foglalkozik vele mindenki. Minél magasabb a puttonyszáma, annál drágább, és természetesen az évjárat is nagyon sokat számít. A borkedvelőknek mindenképp érdemes megkóstolniuk ezt a különlegességet.A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben