Bor

(21 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat

Ha azt a szót halljuk, hogy bor, akkor egyből a szőlőre asszociálunk, hiszen a bor általában abból készül. De készülhet másfajta gyümölcsből is, ami lehet legalább annyira finom, mint a szőlőből erjesztett nedű.

Milyen ital a gyümölcsbor?

Ma már számtalan gyümölcsbor kapható és készíthető, a legismertebb hazánkban talán az eperbor, de készülhet egresből, szederből, vagy ribizliből is. De hogyan készülhet olyan gyümölcsből bor, melynek alacsony a cukortartalma, és melyek legkedveltebb gyümölcsborok a hazai kínálatban? Az itakereso.hu csapata utánajárt!

Így készül a gyümölcsbor!

A gyümölcsborra azt is mondhatnánk, hogy gyümölcslé, leszámítva az alkoholtartalmát, és valójában ez így is van. Kevesen gondolnák, hogy egy gyümölcsbornak a gyümölcsléhez hasonlóan magas a vitamintartalma, ellentétben a szőlőből készült bornak, annak ugyanis elenyésző. Az úgynevezett "hideg eljárással készített gyümölcsboroknak viszont nemcsak a zamata és az íze marad meg, hanem a vitamintartalma is. Persze nem a vitamintartalma miatt fogyasztjuk a ribilizlibort vagy épp a csipkebogyóbort, hanem az íze és az alkoholtartalma miatt.

Tovább olvasom >>
Összesen 21 db Bor érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Érdekes kérdés persze, hogy hogyan is lesz alkoholtartalma egy olyan gyümölcsből erjesztett italnak, aminek alacsony a cukortartalma, illetve nincs meg benne megfelelő arányban megfelelő arányban a sav, a csersav és a víz. A szőlőn kívül ugyan nagyon kevés olyan gyümölcs létezik, mely alkalmas lenne önmagában a borkészítéshez, de a hiányzó anyagok és elemek hozzáadásával számtalan gyümölcsből készülhet gyümölcsbor. A gyümölcsborok iránti igény 1800-as évek végén növekedett meg először hazánkban, amikor a filoxéra és a peronoszpóra annyira tönkre tette a szőlőtermést, hogy más gyümölcsből kezdtek el alkoholos italokat készíteni.

Milyen gyümölcsből készülnek a legnépszerűbb gyümölcsborok?

Hazánkban létezik az úgynevezett „Bortörvény”, melynek értelmében bornak csak a szőlőből erjesztett, alkoholos italt lehet hívni, ha más gyümölcsből erjesztett italról van szó, arra a gyümölcsbor megnevezés használható. Ahogyan azt már tisztáztuk, ugyan nincs túl sok olyan gyümölcs, ami a szőlőhöz hasonlatos módon tartalmazna csersavat, cukrot, savat és vizet, ennek ellenére azonban nagyon sokféle gyümölcsbor létezik.

Az egyik legismertebb Magyarországon az eperbor, vagy más néven szamócabor, de készül bor ribizliből, egresből, csipkebogyóból, szederből, meggyből, de akár bodzából is, bár ez utóbbi inkább gyógynövény, mint gyümölcs. Egzotikus gyümölcsből is készülhet gyümölcsből is készülhet gyümölcsbor, mint a mandarin.

A legnépszerűbb gyümölcsborok, melyek megtalálunk a hazai italkínálatban a következők:

  • szederbor
  • szamócabor vagy eperbor
  • málnabor
  • áfonyabor
  • egresbor
  • bodzabor
  • kajszibor
  • szilvabor
  • feketeribizlibor
  • almabor

Érdekesség, hogy bár az almabor is gyümölcsből erjesztett ital, ha almaborra gondolunk, akkor legtöbben a ciderre asszociálnak, ami talán közelebb ál a gyümölcsös sörökhöz. Ennek ellenére létezik almabor, például a Kontyos Édes Almabor, mely már valóban a gyümölcsborok közé sorolható.

Eperbor a legkeresettebb gyümölcsbor

Amikor eperborról van szó, mindenképp érdemes tisztázni, hogy eper vagy szamóca, ugyanis sokan hívják epernek azt a finom, piros gyümölcsöt, ami valójában szamóca, de a köztudatba mégis eperként hivatkozunk rá. Szamócabor készülhet erdei szamócából (Fragaria vesca) és a kerti eperből (Fragaria × ananassa) is, a boltok polcain nem is nagyon tesznek különbséget a kettő között. A gyümölcsbor készítéséhez általában a lédúsabb, sötétpiros színű fajtákat használják, és a gyümölcs magas pektintartalma miatt megzúzott gyümölcsöt szoktak erjeszteni.

Az eperbor az egyik legkedveltebb gyümölcsbor Magyarországon, ennek talán az egyik oka az, hogy eper is bőségesen terem kis hazánkban, nemcsak szőlő. A készítését sokan otthon is megpróbálják, de ha igazi eperborra vágyunk, a bolti kínálat is bőséges palettával vár minket.

Gyümölcsbor a narancsbor is, vagy valójában bor?

Bár a narancs nem épp egy honos gyümölcs hazánkban, de a narancsbor az elmúlt időszakban meglehetősen keresett lett nálunk is. A narancsbor kifejezés viszont megtévesztő lehet, ugyanis narancsborként egy borfajtára hivatkoznak, mely fehér szőlőből készül. A narancs leve, illetve héja adja a narancsbor narancsos színét és a narancsra jellemző zamatokat. Ebben az esetben viszont nem gyümölcsborról van szó, hanem borról.

Ennek ellenére persze érdemes megkóstolnia minden bor és gyümölcsbor kedvelőnek, ugyanakkor senki ne lepődjön meg, ha a palackban nem egy eperborhoz hasonlatos, narancsízű nedűt talál. Narancsbort több borászat kínálatában is találhatunk, mint Gál Lajos pincészete, a Hummel Góré, vagy a Pósta Borház.

Legnépszerűbb gyümölcsbor márkákról röviden

Ha gyümölcsbort keresünk, a hazai kínálat bőven ellát minket választási lehetőségekkel, akár gyümölcsfajtáról, akár gyümölcsbor márkáról van szó. Gyümölcsbor márkából természetesen közel sincs annyi, mint borászatból és bormárkából, de a kínálat így is bővelkedik hazai és külföldi gyümölcsborokból egyaránt. A legismertebb gyümölcsbor márkák közé sorolható a Hauser, a Katlenburger, vagy a Monteverdi, de hazai márkákat is bőven találunk.

A hazai gyümölcsbor márkák közül az egyik legszélesebb kínálattal a Kontyos Pincészet rendelkezik, de sokféle gyümölcsbort találunk a Mokos Pincészet kínálatában is. A Cruxx is egy hazai gyümölcsbor márka, mely szintén széles termékpalettával rendekezik.

Ha gyümölcsbor, akkor italkereso.hu

Amennyiben gyümölcsbort szeretnénk kóstolni, akkor megpróbálkozhatunk a készítésével is, de ha igazán finom italra vágyunk, jobban tesszük, ha a hazai italkínálatban keressünk a kedvenc gyümölcsünkből készült gyümölcsbort. A hazai italkínálatot pedig az italkereso.hu oldalon érdemes szemügyre venni, mert az egyik legszélesebb termékpalettával rendelkezik, hiszen több mint 100 italbolt kínálatát egyesíti magában. Az árak összehasonlításával a legkedvezőbb árakon tudjuk beszerezni kedvenc gyümölcsborunkat, és készletről azonnal meg is rendelhetjük.A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben