Bor

(265 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat

A Rosékat a különleges zamatuk miatt általában még azok az emberek is kedvelik, akik egyébként annyira nem is szeretik a borokat. Tökéletesek lehetnek egy hűsítő fröccs alapjaként egy forró nyári napon, míg tisztán fogyasztva rengeteg főétel karakteres ízét ki tudja emelni.

Rosé borok és a fröccs

A gasztronómia területén éppen ezért, ez a bor a séfek egyik legnagyobb kedvence, hiszen rengeteg ételhez tökéletesen passzol, kellemes ízharmóniája miatt számos fogás elkészítéséhez is fel szokták használni őket.

Tovább olvasom >>
Összesen 265 db Bor érhető el, 6 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Legjobban a grillezett húsfélékhez, a kolbászokhoz, illetve a roston sült húsokhoz ajánlják, de tökéletesen passzol a lecsós ételekhez, a magyaros fogásokhoz, például a halászléhez is.

A Rosé fogyasztás kultúrája más országok területén igen messzire vissza nyúlik. Magyarországon ugyan csak 10-15 évvel ezelőtt jelent meg ez a különleges borfajta, manapság már igen nagy népszerűségnek örvendhet.

Hogy készül a Rosé bor?

A magyar Roze borokra az elmúlt néhány év során hatalmas lett a kereslet, egyre többen vásárolják őket, és ismerkednek meg a korszerű ízekkel is a hagyományos vörös, és fehérborok mellett. Ez azonban nem mindig volt így. Az emberek ezt az új bort egy ideig nem is igazán szerették volna elismerni. Sokan korábban például úgy tartották, hogy a Rosé nem is számít igazi bornak, néhányan pedig tévesen azt hitték, hogy ez a bor egyszerűen a vörös, és a fehérbor elegyéből jött létre. Pedig ilyenről természetesen szó sincs!

Rosé pontosan ugyanúgy, kékszőlő felhasználásával készül, mint a vörös társa, ám különlegessé igazán az teszi, hogy fehérbor technológiával kerül feldolgozásra. A kékszőlő színanyaga a gyümölcs héjában található, de mivel ennél a bortípusnál a héjon való áztatás csak rövid ideig (2-3 órán át) tart, a bor színe csupán egy kellemes, lágy árnyalatot kap. Színe a halvány lazacszíntől egészen az erős rózsaszínig kiterjedhet. Árnyalata pedig nem csak az áztatás hosszától, hanem a szőlő típusától is függ. Tehát a kevés ideig való héjon áztatást követően kíméletes préselés után hűtve lesz erjesztve.

Melyek azok a Rozék, amiket mindenképpen meg kell kóstolnunk?

A Sauska Rozé egy dinamikus, energiát adó friss, és tiszta bor, mely 13%-os alkoholtartalommal bír. Ez a Rozé a Villányi Borvidékről származik, a felhasznált szőlők között megtalálhatjuk a Kékfrankost, a Merlot-ot, a Cabernet Sauvignin-t, és Pinot Noir-t, illetve a Syrah-t is. Jellegét tekintve a Sauska Rozé száraz bor, melyet leginkább 9-12 Celsius-fokos hőmérséklet között élvezetes fogyasztani.

A Villányi borvidék Magyarország egyik leghíresebb Borvidékei közé tartozik. Hazánk legdélibb területén található, sokan Magyarország „legmelegebb” borvidékének is nevezik. Sikerét sokak szerint a kiváló szakemberinek, illetve az ide betelepült Sváboknak köszönheti. Villány közismert a tüzes és testet vörös-borairól, melyek igazán markáns ízvilágot tartogatnak a legnagyobb borkedvelők számára. Ám emellett kiemelkedő Siklós fehérbortermesztése is. Az összesen 2100 hektárnyi szőlőültetvény hazánk legnaposabb területén fekszik el.

A Juhász testvérek Pincészete alkotta meg a Juhász Rozét, mely egy száraz bor, aminek ajánlott fogyasztási hőmérséklete 9-10 fok között van. Ez a Rozé Cuvée fajtájú szőlőből készült, tökéletesen passzol fűszeres, húsos főételekhez, de remekül illik az édes desszertekhez is.

A Pátzay Rozét a Pátzay Borbirtok hozta létre, Pinot Noir szőlőfajtából. Különösen jól tud illik különböző halételek mellé, illetve a gyümölcsös ízekhez egyaránt.

A Laposa Rosé egy friss, könnyed, zamatos íz, mely igen megnyerő és lendületes ital lehet az év bármely napján. Kellemes rózsaszín árnyalatú a megjelenése, az illata pedig édeskés, finom, és gyümölcsös.

Ez a Rozé a Balatonfüred-csopaki borvidék területéről származik, mely a Balaton északkeleti részén, és azzal párhuzamos térségen található. Hegyek ölelik körül ezt a völgyet, amely elsődlegesen fehérbortermű területnek mondható. A második világháborút követően a vörösbortermő területek igencsak lecsökkentek, így a mai vörösbortermő terület már csak a Tihanyi félsziget és környéke. Itt található még Merlot, Cabernet franc, Zweigeht szőlőfajták is. Ezenkívül a környék fehérborokban gazdag, a terület fehérborai pedig két végpont között találhatóak. A borvidék egyik részén fellelhetőek a lágyabb, testesebb ízvilággal rendelkező fehérborok, másik részén pedig a finom savú, könnyed, elegáns rizling a gyakori. A rizling mellett ezen a borvidéken még igen nagy számban megtalálható a szürkebarát is.

A Gere Rozé kékfrankos, és Pinot Noir fajtákból áll össze, alkoholos erjesztése alacsony hőmérsékleten, acéltartályokban történik. Ez a bor azonnal palackozásra kerül, nem kap hordós érlelést. 11,5%-os alkoholtartalommal, üde, friss és gyümölcsösen zamatos ízvilággal rendelkezik. Kóstolása során felismerhetjük benne a kellemesen elegáns savait, és a bor ropogós piros-bogyós, gyümölcsös jellegét is.

A Bock Rozé Villány területéről származik. A Portugieser, Cabernet, és Kékfrankos szőlőfajták érintetlen mustjából alkotott nedűje irányított erjesztéssel kapta meg végleges ízharmóniáját. Zamatában megjelenik az édeskés szamóca íz, melyet finom savasság öleli körül. Jól passzol különböző előételek mellé, salátákhoz, és friss sajtokhoz is.

Milyen rosé bort érdemes ajándékba vinni?

Ha vendégségbe megyünk, nem illik üres kézzel menni. Az ember ilyenkor vihet egy finom italt, például egy jó minőségű bort is. A Pannonhalmi Tricollis Rozé 13%-os alkoholtartalommal rendelkezik, kiváló választás lehet akár ízletesebb főételek mellé. Karakteres, lágy jegyeit a merlot-cabernet fajtától, az üdeségét, és frissességét pedig a Pinot Noir szőlőfajtától kapta.

A dúzsi borpincészettől többféle Rosét is megkóstolhatunk. Az egyik legnépszerűbb rozéjuk a Dúzsi kékfrankos, mely könnyed íze miatt kiváló választás lehet egy édeskés, gyümölcsös desszert mellé. A Birtok Egri Rozé 2020-as évjáratával megnyerte az aranyérmet a La Modial Du Rosé világversenyen, de biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk mellélőni egy szekszárdi rozéval sem, főleg akkor ha a vendéglátó szereti a különleges, karakteres ízvilággal rendelkező italokat.A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben