Sauska Bor

(42 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat
Bor jellege
Űrtartalom

Sauska

A Sauska borok Magyarország egyik vezető borászatából származna, mely egy családi pincészet. A 2000-es évek elején figyelt fel rájuk a szakma, azóta pedig a hazai borpiac egyik meghatározó borászatává fejlődtek. A lyukas címkéjük és a prímszámokkal fémjelzett borportfóliójuk tette őket igazán ismertté. Bár családi pincészetről van szó, magyar és külföldi borászok és szőlészek is segítik a munkájukat. A családnak Tokajban és Villányban van birtoka, itt termesztik a szőlőt, mely a boruk alapját adja.

Sauska bor és pincészet

Bár még nem olyan régóta robbantak be a köztudatba, a Sauska borok nemcsak hazánkban, de külföldön is népszerűek, a világ számos pontján kínálják a ezeket a borokat az éttermekben, de emellett számos nemzetközi díjat is megnyertek már. Lássuk, mit is érdemes tudni a pincészetről, és persze a remek boraikról.

Tovább olvasom >>
Összesen 42 db Bor érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Sauska pincészetről röviden

A Sauska borok története nem nyúlik vissza annyira régre, mint azt a hírnevéből gondolnánk. A Sauska Krisztián és családja 2000-ban alapította meg a borászatot Tokajban, majd 2006-ba kibővítette a pincészet érdekeltségét Villányba is. 2016-ban Budafokon is létrehoztak egy pincét, Villányban egy étterem is tartozik hozzájuk, ahol borkóstolókra is van lehetőség. De vissza a borokhoz és a pincészethez.

Ahogyan az már említésre került, a Sauska borok története Tokajban indult. A pincészet a Tokaji Polgári Kaszinóban kapott helyet, melyet a család kibővített és átépített, hogy alkalmas legyen a szőlőfeldolgozás számára. Az épület mindhárom szintjét kihasználják, a feldolgozást még a gravitáció is segíti. Tokajban számos dűlőn folyik a szőlőtermesztés, a legfontosabb dűlők a Birsalmás, a Medve, az Úrágya, és a Padihegy, ahol furmint, sárga muskotály, hárslevelű, chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir szőlőfajtákat termesztenek.

Villányban is számos dűlőt birtokolnak, mint az Ördögárok, a Kopár, a Makár és a Zuhánya. Ezeken a területeken elsősorban a kadarka, merlot, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, portugieser, kékfrankos szőlőfajták termesztése folyik.

Hogyan készülnek a Sauska borok?

A Sauska borok rendkívül változatosak, melyet a változatos dűlőknek, és a számos általuk termesztett szőlőfajtának köszönhető. Tokajban elsősorban kisméretű tartályokban és 230-500 literes hordókba történik az erjesztés. Az is jellemző, hogy azok a egyszerűbb tételek erjesztésére nem vagy csak kis részben használnak fahordókat, itt inkább tartályos érlelés zajlik.

Villányban az erjesztő tartályok méretét a szőlőfajtákhoz igazították, 20 és 250 hl között találhatunk tartályokat. Az erjesztéshez itt már gyakrabban használják a fahordókat, de speciális gömbkerámiákat is használnak erre a célra. Az itt készült borok többsége, legalább 3 évig érlelődik. A préseléshez kosárprést használnak, amely egy meglehetősen kíméletes technológia.

Népszerű bor fajtáik a Sauska kínálatából

A Sauska kínálatában vörös és fehérbor egyaránt készül. Sasuka vörösborok a Sauska Kadarka, Merlot, Syrah, vagy a Cuvée 13, fehérborok pedig a Sauska Furmint, Sárgamuskotály vagy a Hárslevelű. A kínálat meglehetősen széles. A következő borok a legnépszerűbbek a Sauska kínálatában:

  • Sauska Cuvée: a márka Cuvée kínálata meglehetősen széles, vörös és fehérbort egyaránt találunk. A vörösborok közül a legkeresettebb a Cuvée 13, Cuvée 11, Cuvée 7, Cuvée 5, melyek jellemzően Villányból származnak, a fehérborok közül pedig a Sauska Tokaj Zempléni Cuvée és a Sauska Tokaj Late Harvest Cuvée.
  • Sauska Rosé: ezek a borok elsősorban a villányi dűlőkből származó szőlőkből készülnek. Színe jellemzően halványbarackos, illatában a virágos meggyes aromák érződnek. Ízvilága gyümölcsös, friss és energikus, felfedezhető benne a mediterrán jelleg.
  • Sauska Siller: ez a bor merlot, kékfrankos, portugieser, cabernet franc, és kadarka szőlőfajtákból készült, egyszerűségében is páratlan villányi bor. Különleges ízvilágában a tüzes-fűszeres jegyek éppúgy felfedezhetőek, mint a kellemes gyümölcsös aromák. Színe ragyogó rubint piros, illatában a házidzsem és szörp, a málna, a meggy, a ribizli, a szeder és az áfonya egyaránt érződik.
  • Sauska Sárgamuskotály: ez a bor a Sauska tokaji medve dűlőjéről származó szőlőből készül elsősorban. Pohárba kerülve napsárga színben tündököl, illata pedig jellemzően édes, muskotályos, de az ananászos aromák is felfedezhetőek benne. Íze gazdag, cirusos és ásványos, de egyszersmind kerek és feszes.
  • Sauska Cabernet: egy karakteres vörösbor, mely lágy és bársonyos, de emellett gazdag és gyümölcsös is. Színe élénk bíborvörös, illatában a finom tölgyes aromák is felfedezhetőek.
  • Sauska Syrah: mélylila színű vörösbor, melynek illatában a fűszeres (levendula, kakukkfű) és gyümölcsös (füge, meggy) aromák keverednek. Ízében a gyümölcsös jegyek mellett az őrölt feketebors frissességét is felfedezhetjük.
  • Sauska Tokaji aszú: a Sasuka Tokaji Aszú kínálatában 5 és 6 puttonyos borokat is találhatunk. Ezek a borok igazán különlegesek, ízük rendkívül egyedi és megismételhetetlen.

Jól látszik, hogy a Sauska borkínálata meglehetősen széles. A borok minőségéről számos nemzetközi díj is meggyőzhet minket. És ha meg szeretnéd vásárolni akkor a legjobb helyen jársz már nálunk mindegyik megtalálható.



A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben