Varga Pincészet Bor

(26 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat
Bor típus
Űrtartalom

Varga Pincészet

A Varga Pincészet egy magyarországi pincészet, mely mára már hazánk egyik legismertebb és legnagyobb borászata. A Varga pincészet megalapítása Varga Péter nevéhez fűződik, aki a rendszerváltás után kezdett önálló borászati vállalkozásba a Badacsonyi Állami Gazdaság badacsonyörsi pincészet megvásárlásával. Ekkor még nem készítettek bort, hanem a meglévő készleteket értékesítették, mára azonban számos szőlőterülettel rendelkeznek, és Magyarország piacvezető pincészetének számítanak.

Varga pincészet borai

Az út természetesen rögös volt, de a fáradozásokat siker koronázta, amit az is bizonyít, hogy a Varga pincészet 2018-ben minden addigi rekordot megdöntve 3 nagyarany és 6 aranyérmet nyert a nemzeti borversenyen. De honnan indult a Varga pincészet, és hol tart most? Erre a kérdésre keressük a választ, és persze a legnépszerűbb Varga borokról is ejtünk néhány szót.

Tovább olvasom >>
Összesen 26 db Bor érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Varga pincészet története röviden

Kezdjük is a Varga pincészet történetével, ami a már említett Badacsonyi Állami Gazdaságtól megvásárolt badacsonyörsi pincészettel kezdődött. A kihívást ebben az időben a meglévő, 3 millió palackból álló raktárkészlet eladása jelentette. Ha nem tudják értékesíteni a készleteket, az csődbe vitte volna a vállalkozást, szerencsére a törekvéseket, és az eladásokat is siker koronázta, így 1996-ban megkezdődhettek a fejlesztések, a Varga család rekonstruálta és kibővítette a badacsonyörsi pincét. Az értékesítés folyt tovább, 2000-ben viszont már a saját szőlőültetvények telepítése is megkezdődött 86 hektáron.

2002-ben vezették a Ház Bora 1,5-es terméket, 2006-ban pedig megszületett az Aranymetszés prémium borcsalád is a Varga pincészet kínálatában. A következő nagyobb mérföldkő 2013-ban történt, ekkor kerültek ugyanis bevezetésre a visszaváltható, betétdíjas Varga palack. Természetesen a Varga pincészet nem állt meg a Balatonnál, 2016-ban az egri borvidéken átadták a feldebrői pincészet, ahol a pincészet tulajdonába álló 60 hektáron megtermelt szőlőt dolgozzák fel, elsősorban a Sauvignon Blanc, a Cabernet Sauvignon, és Hárslevelű fajtákat. 2021-ben a pincészet a Magyarország Legszebb Birtoka díjat is elnyerte szőlészet-borászat kategóriában.

Népszerű borok a Varga pincészet kínálatából

A Varga pincészet kínálata széles, a termékei között olyan borokat találhatunk, mint a Badacsonyi Olaszrizling, a Balatoni Szürkebarát, a Balatoni Zweigelt, a Balatoni Merlot vagy a Balatoni Kékfrankos, de olyan borkülönlegességek is szerepelnek a palettájukon, mint a Badacsonyi Kéknyelű vagy a Csabagyöngye szőlőből készült az adott év első primőr bora. De melyek a legkeresettebb Varga borok?

  • Varga Töpszli: ez a név egy édes vörösbort takar, melyet a ráncos, töppedt szőlőszemek látványa ihletett. Az édes vörösborok bár nem a legtrendibbek manapság, ez a bor mégis a Varga pincészet egyik legnagyobb közönség kedvence. Színében visszafogott vörös, ám ízében ez a visszafogottság már nem érződik. Illatában és ízében is a sherrys jegyek dominálnak, melyek a meggy ízével párosulnak. Lecsengésében a csokoládé érzet is felfedezhető.
  • Varga Aranymetszés: ez a borcsalád számos prémium bort tartalmaz, vörös, száraz és rozé borokat egyaránt találhatunk közöttük. A vörösborok a Varga Aranymetszés Cabernet Sauvignon, a Varga Aranymetszés Egri Bikavér és a Varga Aranymetszés Merlot, a rozé bor pedig a Varga - Aranymetszés Friss Rozé. A Varga fehérborok kínálata ennek a termékcsaládnak ennél szélesebb, a legkeresettebbek a Varga - Aranymetszés Szürkebarát, a Varga - Aranymetszés Olaszrizling vagy a Varga - Aranymetszés Friss Irsai Olivér.
  • Varga Muskotály: ennek a bornak az ízében erőteljesen érződik a szőlő, a pincészet pedig, hogy megőrizze a szőlő igazi aromáját primőrborként készíti. Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb hőmérsékleten szokták erjeszteni, az érlelés ideje alatt pedig a bor teljes elzárják a levegőtől. A színe inkább zöldes árnyalatú sárga, illata pedig üde és friss, édes, mégis gyümölcsös.
  • Varga Merlot: a merlot egy édes szőlőfajta, így érthető, hogy a Varga Merlot is egy édes vörösbor, mely nemcsak a pincészet tulajdonosaink édes. A bor mélyvörös, ízében enyhén savas, melegséget és lágyságot sugalló édes nedű.
  • Varga Olaszrizling: a pincészet úgy tekint erre a bora, mint az etalonra, ez számukra az igazi BOR. Sárgás-zöldes színéből is árad az elegancia, ahogyan az illatából is, amely a rezedára emlékeztető aromákat rejt magában. Íze erőteljes, savas, hosszabb lecsengésű, diós és mandulás jelleget is felfedezhetünk benne.
  • Varga Royal: a Royal egy édes fehérbor, mely Varga Royal Hárslevelű késői néven található meg pincészet kínálatában. Színében és nehéz mozgásában is felfedezhető a késői jelleg. Illatában felfedezhetőek a hársvirág, illetve a hársméz aromái. Ízében a késői jegyek markánsan jelen vannak, egyszerre édes és sava.
  • Varga Jégbor: ha a Varga pincészet jégborát szeretnénk megkóstolni, akkor egy Felső-Magyarországi Hárslevelű Jégbort találunk a kínálatába, mely egy aranysárga színű édes fehérbor. Illata és íze attól a pillanattól változik, hogy a palack kibontásra kerül, ez a lassú felmelegedésnek köszönhető. A illat földimogyorós méz aromájától a különböző virágos illatokig változik, ízében az aszú íze mellett a füge és a datolya ízeit is felfedezhetjük. Ennek a bornak minden kortya más, meglepetés.

Ha meg szeretnénk kóstolni a Varga borokat

A Varga pincészet borai szerte Európában értékesítésre kerülnek, így ne lepődjünk meg, ha külföldi barangolásaink során a boltok és éttermek kínálatában is találkozunk velük. Természetesen nem kell elhagynunk az országot, hogy Varga borokat kóstolhassunk. Egyrészt megtehetjük ezt Badacsonyörsön a pincészetben, ugyanis pincelátogatásra és borkóstolóra is van lehetőség. Másrészt a hazai italkereskedések és éttermek is forgalmazzák ezeket a borokat, de az online italwebáruházak, mint az italkereso.hu is számos Varga bort kínál, így bármelyik borkedvelő megtalálhatja a kedvenc nedűjét.A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben