Vylyan Pincészet Bor

(29 találat)
Szűrők elrejtése
Borászat
Bor jellege
Űrtartalom

Vylyan Pincészet

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet nemcsak hazánkban, de számos európai országban, sőt, még az Egyesült Államokban is méltán híres és elismert borászat. A pincészet a Villányi borvidéken, Kisharsányban található, nevét pedig Villány 15. századi nevéről kapta, ugyanis abban az időben Vylyannak hívták ezt a területet, amit mi napjainkban csak Villányként ismerünk. Az első Vylyan borok 1994-ben kerültek palackozásra. A borászat 125 hektárnyi szőlőterületen termeszt elsősorban kékszőlő fajtákat, melyek között nemzetközi és hagyományos magyar fajták is megtalálhatóak.

Vylyan bor története és kínálata

Az első palackozott Vylyan borok óta eltelt több mint 25 évben a pincészet jelentősen kibővült, jelenleg 15-17 féle bort állítanak el, és mintegy 600 ezer palack bor kerül ki a pincészetből évente, melyek kizárólag a saját szőlőikből készülnek. A Vylyan borok túlnyomó többsége természetesen hazánkban kerül értékesítésre, ám jelentős mennyiséget importálnak külföldre is, elsősorban Amerikai Egyesült Államokba, Oroszországba, Svájcba, Csehországba és Lengyelországba. De mit is érdemes tudni a Vylyan pincészetről, és a boraikról?

Tovább olvasom >>
Összesen 29 db Bor érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Vylyan pince bemutatása

Először is lássuk, honnan indult a Vylyan pincészet, és hol tart most. A pincészetet alapításá Debreczeni Pál nevéhez fűződik, aki 1988-ban vásárolta meg az alapbirtokot, és 1992-ben 36 hektár szőlőt telepített megalapozva ezzel a borászat jövőjét. A borásza ebben az időben Fekete Károly volt, az első boraik pedig Kékoportó és Cabernet Sauvignon fajtájúak, melyek közül a Kékoportó aranyérmet nyert Bordeaux-ban1998-ben. A kezdeti sikerek megadták a lendületet, amely újabb szőlőterületetek telepítéséhez vezetett, így kibővült a boraik listája is.

Az 1998-es év más szempontból is érdekes volt a Vylyan számára, ugyanis ebben az évben készült el az új borfeldolgozó, ahol a főborász Ipacs Szabó István volt. Egy évvel képsőbb már önálló standdal tudtak részt venni a bordeaux-i VINEXPO borvilágkiállításon. 2000-ben a Vylyan, annak érdekében, hogy az erjesztést, érlelést a legmagasabb szinten végezhesse, 300 köbméter tölgyfarönköt vásárolt mecseki és zempléni erdőkből, hogy hordóalapanyagként használhassa. 2003-ra el is készültek elkészültek a pincészet barrique hordói, melyek egyenként 225 literesek.

A Vylyan 2001-ben kezdett el bekapcsolódni a nagykereskedői hálózatban, 2004-ben pedig már saját értékesítési hálózatot is létrehoztak létre. Ez az év nemcsak örömöket, de bánatokat is hozott, ugyanis 2004-ben halt meg az alapító, Debreczeni Pál, ám a borászat, és az alapító eszméi továbbélnek, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 2008-ben a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet nyerte el Az év pincészete címet.

Népszerű Vylyan borok

A Vylyan kínálata a kezdetek őt jelentősen kibővült, jelenleg többféle szőlőt is termesztenek, így a boraik is lényegesen változatosabb, mint a kezdeti időkben. A következő borok a legkeresettebbek a kínálatukban, melyeket nemcsak a saját értékesítési hálózatukon keresztül, de számos online italwebáruházból, mint például az italkeseo.hu oldalról is megvásárolhatjuk.

  • Vylyan Boszorkány: a Vylyan Classicus borai között találhatjuk meg ezt a fehérbort, amely az egyetlen fehérbor a márka kínálatában. Egy száraz rizling, melynek illatában és ízében is megtalálhatóak a citrusos, almás és licsis jegyek. Kortyolás közben érezhető a savas jelleg. Bár egy gyümölcsös, száraz, szomjoltó fehérborról van szó, bátran fogyaszthatjuk aperitifként is.  
  • Vylyan Macska: úgyszintén a Classicus Vylyan borok közé tartozik ez a száraz, portugieser vörösbor. Színe megkapóan élénk, áttetszően meggyvörös. Illatában felfedezhető a szegfűszeges jellegérett, de a meggyes, kicsit fanyar, somos jegyek is, melyet az ízvilágában is megfigyelhetünk. Kellemes, simulékony bor, melynek lágy savai is meghatározóak, igazi szomjoltó bor.
  • Vylyan Ördög: szintén a Classsicus borcsalád tagja ez a száraz cuvée, melynek ízében a gyümölcsösség dominál, leginkább az aszalt meggy és az érett szilva ízvilága, de egy leheletnyi kakaóporos beütést is felfedezhetünk a lecsengésében. Frissítő savaival lendületes és karakteres bor.    
  • Vylyan Kakas: száraz rozébor a Vylyan kínálatából. A Vylyan Kakas vegán védjeggyel minősített bor, ropogós és frissítő. Ízvilágában az eper és a lime üdesége figyelhető meg. Feszes savainak köszönhetően egy igazán lendületes ízvilágú rozé bor. A címkéjén szereplő kakas a Villányi mondavilág egyik alakját idézi meg. A Vylyan Classicus borai közé tartozik.
  • Vylyan Bogyólé: ez a megnevezés a Vylyan újborát takarja.  
  • Vylyan Cabernet Sauvignon: A Vylyan Prémium borcsalád tagja, mely művészi címkét kapott, de nemcsak ez utal arra, hogy a palack igazán különleges, hanem a benne található száraz vörösbor is. Illatában a tűzkő figyelhető meg, ízében pedig az áfonya és a kávé aromái. Édes, bársonyos, harmonikus bor.
  • Vylyan Rosé: a Vylyan rosé borai a Vylyan Kakas és a Vylyan Rozé Variáció, melyek magukba hordozzák a roséborok kellemes aromáit, de kiegészülnek a Villányi borvidék jellegzetességeivel, és persze a Vylyan szakértelmével is.
  • Vylyan Csóka: a bor neve nem a madárra, hanem a hazánkban őshonos, ám igazi ritkaságnak számító Csókaszőlőre utal, amiből ez a bor készül. A fajta megmentésében, és fennmaradásában nagy szerepet vállal a Vylyan pincészet, és persze a megismertetésében is, amit ezzel a borral kívánnak elérni, mely egy közepesen testes, száraz vörösbor.
  • Vylyan Villányi France: ez a bor 100% cabernet franc-t takar, mely művészi címkével ellátott üvegekben kerül palackozásra. A Prémium borcsalád tagja, ízében és illatában is édes és puha, kellemesen összetett.
  • Vylyan Montenuovo: egy száraz cuvée vörösbor, melyet művészi címkével láttak el, és amely a Vylyan Prémium borcsaládjába tartozik. A bor a nevét a birtok névadójáról, Montenuovo Nándor hercegről kapta. Illatában intenzíven érezhető a hordófűszerek aromája, mint a étcsokoládé, a vanília, és a kapucsínó, de megjelennek a meggyes jellegek is. Ízében az érett bogyósok zamatai fedezhetőek fel, egy igazán fajsúlyos, komplex, mégis elegáns és nemes ízvilágot képvisel.

Vylyan pincészet borai remek választás minden alkalomra, és ha szeretnéd megvárásolni őket akkor itt nálunk ezeket akciós áron, készletről, ingyenes szállítással meg is teheted.A borfogyasztásnak és a borászatnak évezredes hagyományai vannak szerte a világon, ahogyan a készítésének is. Magyarország is a legnagyobb bortermelő és borfogyasztó nemzetek közé tartozik, megannyi borvidék gondoskodik arról az országban, hogy a legjobb borok kerülhessenek a családi asztalra. A borkészítés már több mint 6000 éves történelemmel bír, az emberek már az ókorban is készítettek a mai borhoz nagyon hasonló italt, melynek akkoriban jóval alacsonyabb alkoholtartalma volt, mint a mai boroknak, így sok esetben víz helyett itták.

A világ egyik legszélesebb körben fogyasztott itala

Jól látszik tehát, hogy a bor már régóta része az emberek életének, számos mondában jelenik meg, és rengeteg szertatáshoz kötődik, legyen szó pogány vagy keresztény szertartásokról. A régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományának ősi bölcsője Transzkaukázia, ami a mai Törökország, Irán és Örményország területére tehető, innen terjedt el szerte Európába. Magyarországon is nagy hagyományai vannak a borkészítésnek, számos bortermő vidékkel büszkélkedhetünk. 
 

Bor bővebben