Energiaital

(84 találat)
Szűrők elrejtése

Energiaital

Az energiaital egy stimuláns vegyületeket, általában koffeint tartalmazó italfajta, amelyet mentális és fizikai stimulálóként forgalmaznak. Lehet szénsavas vagy nem szénsavas, és tartalmazhatnak cukrot, egyéb édesítőszereket, gyógynövénykivonatokat, taurint és aminosavakat is de létezik már cukormentes energiaital a piacon nem is egy így az energitaital árak széles spektrumon mozognak.

Amit az energiaitalokról tudni érdemes 

Aki egy kis plusz energiára vágyik, vagy csak el akarja indítani a reggelt, leggyakoribb esetben bedob egy kávét. Sokan azonban a napi kávét egy energiaitallal helyettesítik, amivel alapvetően nincs is semmi gond. Magyarországon is számos energiaital márka van jelen, és ami mindegyikben közös, hogy az élénkítő hatásuk a koffeinnek köszönhető. Az energiaitalokról általánosságban elmondható, hogy az elfogyasztásuk aktiválja a szimpatikus idegrendszert, aminek köszönhetően adrenalin szabadul fel a szervezetben. 

Ez ideiglenesen javítani tudja az ember memóriáját, illetve növelni tudja a koncentráló képességét, és persze éberebbé is teszi.  Az energiaital nem összekeverendő a sportitallal, ugyanis a két italnak más az összetétele, és a hatása is. Az energiaitalban lévő összetevők közül a legtöbbnek nem igazán van hatása az emberi szervezetre, ami az energiát és az élénkítő hatást adja, az a koffein és a cukor. De mi is van valójában az energiaitalban?
 

Tovább olvasom >>
Összesen 84 db Energiaital érhető el, 2 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Mit tartalmaz az energiaital?

Az energiaitalok összetétele és tartalma márkafüggő, így eltérő lehet, hogy az egyes italok milyen összetevőkből állnak, és persze, hogy mekkora mennyiséget tartalmaznak belőlük. A tipikus alapvető összetevők a következők:

 • Koffein: lényegében ez felel az energiaital élénkítő hatásért, ugyanis a koffein a központi idegrendszert izgatja, élénkíti a szívműködést, emellett javítja a szellemi funkciókat is, és csökkenti a fáradtságot és álmosságot.
 • Taurin: egyes márkák ezt az összetevőt már kihagyják az energiaitalból. Alapvetően a koffein hatásának fokozása érdekében került bele, de egyre kevesebb márka használja.
 • Vitaminok: sokak számára meglepő lehet, de az energiaitalok B-vitaminokat is tartalmaznak. Többek között van lehet bennünk niacin, B2-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, és B12-vitamin is.
 • Inozitol: a glükóz izomerje, ugyanakkor nem cukrok, mert a cukoralkoholok közé sorolják.
 • Guarana: egy örökzöld kúszónövény, az Amazonas esőerdeiben őshonos, és időszakosan képes fokozni az energiaszintet.
 • Ginszeng: egy világszerte ismert növény, mely erősíti az immunrendszert, és fokozza az agykapacitást.

Természetesen attól, hogy az energiaital vitaminokat és természetes összetevőket tartalmaz, még nem lesz egészséges ital. Ugyanakkor talán érthetőbbé válik az alapanyagok ismeretében, hogy mi okozza az élénkítő, koncentrációnövelő hatását.

Kiknek nem javasolt a fogyasztása?

Az energiaitalok nagyon jól tudnak jönni, ha egy kis plusz energiára van szükségünk, ugyanakkor vannak ellenjavallatai is. Ezeket természetesen az ismertető címkéken fel szokták tűntetni. Egy egészséges szervezetre semmilyen káros hatása nem lesz egy alkalmanként és mértékkel elfogyasztott energiaitalnak, ugyanakkor léteznek olyan állapotok, amikor nem célszerű energiaitalt fogyasztani. Akinek nem javasolt az energiaital:

 • terhes nőknek,
 • szoptatós anyáknak,
 • magas vérnyomásban szenvedőknek,
 • szívbetegeknek,
 • koffein érzékeny személyeknek,
 • 14 éven aluli gyermekeknek

Emellett arra is érdemes figyelni, hogy ne fogyasszuk az energiaitalt alkohollal. Nagyon elterjedt manapság vodkával, jagerrel vagy egyéb alkohol keverni az energiaitalt. Ez azonban rendkívül veszélyes. Egyes kutatások szerint az alkohollal kevert energiaital annyira emeli meg a szervezetben a dopamin szintet, mint a kokain, emellett függőséget is okozhat ez a kombináció. Ennek értelmében mindenképp érdemes kerülni, és az energiaitalt mértékkel, és csak önmagában fogyasztani.

Melyek a legnagyobb energiaital márkák?

A világon számos energiaital márka képviselteti magát, hazánkban a leginkább keresettek és ismertek a Hell, a Monster, a Red Bull, a Bomba, és a Burn. Ezek a márkák a legnagyobb hipermarketek kínálatába megtalálhatóak, mint az Auchan, a Lidl és az Aldi de ha olcsó energiaitalt keresek akkor keresd fel enerigaital webshop -unk. A leggyakrabban előforduló márkák a Hell és Red Bull, aminek talán az is az oka, hogy a közmédiában leginkább ezek szerepelnek. Ezek a márkák egyébként számos díjjal is büszkélkedhetnek hazai és nemzetközi viszonylatban is. Kevesen tudják, de a Hell energiaital márka teljes mértékben magyar tulajdonban van.

A Red Bull ezzel szemben egy osztrák márka, mely először hazánkban és Szlovákiában jelent meg a 90-es évek elején, majd meghódította az Egyesült Államokat is. A Monster, és ennek a cégnek a tulajdonában lévő Burn márka amerikai cég, a Bomba pedig szintén magyar gyökerekkel bír. Az egyes márkák számos ízben érhetőek el, ahogyan a cukor és a koffein tartalom tekintetében is vannak különböző fajták.

Létezik egészséges energiaital?

Az energiaital alapvetően nem sorolható az egészséges italok közé, ám vannak olyan fajták szinte minden nagy márka kínálatába, melyek alapvetően egészségesebbnek mondhatóak. Ez egyrészt jelentheti azt, hogy az adott energiaital nem tartalmaz cukrot (cukormentes energiaital). Zero energiaital például a Hell Zero, a Hell Zero Strawberry, a Red Bull Sugarfree, a Red Bull Zero vagy a Bomba Alma Zero is. Ezek az italok nem tartalmaznak cukrot, ezt az összetevőt mással pótolják. Másrészt egyes termékek alacsonyabb koffeintartalommal kerülnek forgalomba és a kínálatunkban található teljesen koffeinmentes enerigiaital is.

A Tutti juice koffeinmentes energiaital például teljes egészében koffein nélkül készül. Léteznek valóban egészségesnek mondott energiaitalok is, ám ezek már nem mondhatóak a hagyományos értelembe vett energiaitalnak, de élénkítő hatással bírnak, és természetes összetevőkből készülnek.

Honnan szerezhetjük be a legjobb energiaitalokat?

Ha energiaitalra vágyunk, már számos helyen beszerezhetjük lásd a fenti energiaital webshop funkciót :). De a vendéglátó helyiségek is árulnak ilyen italokat, így egy baráti beszélgetés vagy egy vacsora mellé is kortyolhatunk a kedvenc márkánkból. Emellett a boltok polcain is megtalálhatóak a legnépszerűbb márkák, a Hell, a Monster vagy a Red Bull termékei. Az Auchan, a Lidl és az Aldi polcain is számos márkát megtalálhatunk. Ugyanakkor ma már online is rendelhetünk energiaitalt. Az energiaital számos webáruház kínálatában megtalálható, de léteznek már kifejezetten energiaital webshopok is, ahol a legnagyobb és legkeresettebb márkákat találjuk meg különböző kiszerelésekben.

Aki rendszeresen fogyaszt energiaitalt, számukra érdekes lehet az energiaital webáruház, mint lehetőség, ugyanis számos akcióval találkozhatunk, emellett nagyobb kiszerelésben vagy több darab vásárlása esetén akár a postaköltséget is megspórolhatjuk, és kedvenc energiaitalunkhoz is kedvezőbb áron juthatunk hozzá.

Energiaital árak

Az energiaital esetében az árakról is érdemes szót ejtenünk. Az energiaital árak márkánként eltérőek lehetnek, ahogy bizonyos ízek esetében is. A Hell energiaitalok 200-300 Forintos áron is elérhetőek már, míg a Monster és a Red Bull árak már az 500 Forintos ár körül mozognak. Ennek többek között az is az oka, hogy a Hell egy magyar márka, az előállítása is hazánkba történik, így nem kell megfizetni a külföldről történő behozatal miatt keletkezett többletköltségeket. Hol található a Hell gyár, nem messze Miskolctól egész pontosan Szikszón. És egy kis szójáték, XIXO a Hell gyár másik terméke. 

A fenti ár természetesen a kisebb, 0,25 l-es kiszerelésre vonatkozik. Léteznek persze nagyobb kiszerelések. Például a Bomba esetében a megszokott fém és műanyag dobozos 0,25 l-es kiszerelésen túl létezik 0,6-os és 1,5 l-es kiszerelés is. A Hell, a Monster és a Red Bull esetében leginkább a fémdobozos, 0,25 l-es kiszereléssel találkozhatunk.

Így fogyasszuk az energiaitalokat!

Energiaitalt sokan fogyasztanak. Akár a tanuláshoz, akár a munkához van szükségünk egy kis extra energiára, az energiaital egy kicsit megdobja a figyelmünket és a koncentrálóképességünket. Természetesen lehetne vitatkozni az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról, de összességében azért elmondható, hogy ha „ésszel és mértékkel” fogyasztjuk, és egészségesek vagyunk nem lesz különösebb bajunk napi egy, maximum két doboz energiaitaltól. Természetesen a fogyasztásánál figyelnünk kell az egyedi egészségi állapotunkra.

Ha a fent felsorolt kizáró okok valamelyike áll fenn nálunk, akkor inkább mondjuk le az energiaital fogyasztásáról, és keressünk valamilyen egyéb megoldást. Az alkohollal történő fogyasztása is kerülendő. Ám ha semmilyen kizáró tényező nem áll fenn, akkor bátran növelhetjük a teljesítményünket egy doboz energiaitallal.

Különleges energiaitalt keresel? Jó helyen jársz mert nálunk rendszeresen elérhető több különlegesség is. Az energiaitalok listája naprakész, folyamatosan frissítjük.