Gin

(742 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Típus

Gin

A gin egy desztillált alkoholtartalmú ital, amelynek zamatát a borókabogyókból (Juniperus communis) nyeri. A gin gyógyszeres italként keletkezett, amelyet szerzetesek készítettek Olaszországban. Ezt követték más szerzetesek és alkimisták szerte Európában, különösen Dél-Franciaországban, Flandriában és Hollandiában, hogy szőlő- és gabonapárlatokból aqua vita-t(a pálinka archaikus neve) biztosítsanak. Ezután a szeszes italok kereskedelmének egyik fő tárgyává vált.

Az angol királynő kedvenc itala és gyógyszere: a GIN !

A gin talán korunk egyik legkedveltebb koktélalapanyaga, ám tisztán, önmagban is rengetegen fogyasztják. Bár sokan gondolják, hogy egy modern kori találmányról van szó, pedig a gin története több száz évvel ezelőtt kezdődött. Az angolok nemzeti italaként ismerik, egyes hírek szerint az angol királynő kedvenc italai is, ugyanakkor a megalkotása nem az angolok érdeme. Persze kár lenne elvitatni a gin világ körüli hódításában tett szerepüket, de ne szaladjunk ennyire előre. Gint számos országban készítenek, még mi magyarok is számos nemzetközileg elismert márkát készítünk.

A gin valójában egy gabonából készült finomszesz, melyet gyógynövényekkel és fűszernövényekkel ízesítenek, ennél fogva a ginek tekintetében a határ a csillagos és. Természetesen minden márka más-más receptúrát követ, a legáltalánosabb összetevő a boróka, de a készítés során akár koriander, különféle citrus-héjak, vagy fahéj és mandula is kerülhet az alapszeszbe. Nem csoda hát, hogy egy itallapon annyi féle gint találhatunk. De mi is a gin valójában? Kitől származik, hanem az angoloktól? És melyek a legjobb márkák nálunk és a nagyvilágban?

Tovább olvasom >>
Összesen 742 db Gin érhető el, 15 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A Gin ital vagy gyógyszer? Miről is van szó valójában?

Bár sokan felhördülnek majd, de még mindig tartja magát az a tévhit, hogy a gin nem más, mint ízesített vodka. Ennek a tévhitnek az az alapja, hogy a gin egy gabonából készült finomszesz, ahogyan a vodka is, ám a gin emellett számos gyógynövényt és fűszernövényt, illetve egyéb ízesítőket is tartalmaz, amitől elnyeri a jellegzetes és különleges ízét. Emellett az is egy elég elterjedt állítás, hogy a gint annak idején gyógyszerként is fogyasztották. Nos, a valóság az, hogy nem maga a gin volt a gyógyszer, bár gyógynövény tartalma miatt akár annak is gondolhatnánk.

A malária elleni kezelésben alkalmazták, de igazából nem a gint, hanem a kinint. Ezt szénsavas vízbe oldották, és a kesernyés ízét próbálták a ginnel kompenzálni. Lényegében itt a gin&tonic őséről van szó, ami a kinin miatt valóban hatékony volt malária ellen. De ahogy látszik, maga a gin nem gyógyszer, hanem egy szeszes ital, annak viszont páratlanul finom, és széles körben felhasználható. Emellett rengetegféle létezik belőle, mivel az ízesítése számos módon történhet.

Egy kis történelem

Mielőtt rátérnénk a gin fajtákra, érdemes tisztázni, hogy bár az angolok sokszor maguknak tulajdonítják a gin sikereit, a felfedezése nem hozzájuk kötődik, hanem valójában a hollandokhoz. Az angolok 17. században fedezték fel maguknak a gint. Ebben az időben háborúban álltak a hollandokkal, akinek a katonái a bátorságukat sokszor a Genevert nevű italnak köszönhették, mely lényegében a mai gin őse. A Genevert feltalálójaként egy holland orvost, Franciscus Sykvius-t szokták emlegetni, ám az első leírás a gin receptje az 1552-ben kiadott Constelyc Distilleerboec-ben jelent meg, mely akkor aqua juniperi néven futott, és számos betegség ellen javasolták a fogyasztását.

De hogy az angolok érdemeit is megemlítsük a ginnel kapcsolatban, érdemes megjegyezni, hogy a bárkultúra kialakulása főleg hozzájuk köthető, és a 19. századra Angliában már kialakult a dry gin, mint stílus, és a London Dry kifejezés sem véletlen. Emellett a brit gyarmatokon kezdték használni malária ellen a gin&tonic ősét, így kétségtelen, hogy a britek szakértelme a gin terén vitathatatlan.

Gin fajtákról

És ha már a London Dry szóba került, nem lehet elmenni a gin különböző fajtái mellett. Számos gin fajta található meg a boltok polcain, így ember legyen a talpán, aki a széles kínálatból ki tudja egyből választani a számára legmegfelelőbb fajtát. Alapvetően három fajtát különböztetnek meg:

 • London Dry: ez egy jóval könnyedebb ginfajta, mint az eredeti holland változat, számos koktél alapját képezi. A történet szerint eredetileg Londonban készítették 1830. körül, de ilyen típust a világ bármely pontján készíthetünk, nincs helyhez kötve, mint más szászfajták.
 • Holland gin típus, vagyis a genever, ez lényegesen testesebbe és fűszeresebb fajta, minta a London Dry
 • Plymouth gin, mely leginkább úgy jellemezhető, hogy átmenetet képet a hollnad gin és a könnyedebb London típus között.

Természetesen, ahogy sok más ital esetében, a gineknél is komoly szabályzás van arra, hogy milyen italt lehet ginnek nevezni, és a különböző fajták esetében is vannak szabályok.

Hogyan fogyaszthatjuk a gint?

A gin alapvetően koktélalapanyagként ismert, de leggyakrabban gintonicként fogyasztják. Ám mielőtt a gint a tonichoz öntenénk, érdemes megismerkedni magával a ginnel is, és tisztán megkóstolni. Ahogyan a konyak vagy a whisky esetében is, a gin tekintetében is van egy ajánlás, hogy milyen hőmérsékleten, illetve pohárból érdemes fogyasztani, bár ennek nincs akkora hagyománya, mint a másik két italnak. Ugyanakkor ahhoz, hogy megismerjük a különböző ginek illat- és ízjegyeit, mindenképp érdemes tisztán is megkóstolni.

Ehhez leginkább a Spanyolországban népszerű copát javasolják, semmi esetre sem egy whiskys poharat, mert abban nem érvényesül annyira a gin illata. Persze a vélemények erről is megoszlanak, vannak szakértők, akik a nagyobb vörösboros poharakra esküsznek. A hőmérséklet szempontjából a jeget sem szokták javasolni, inkább a szoba hőmérsékletű fogyasztást.

Legjobb gin márkák

Vannak, akik határozottan állítják, hogy ők bizony nem szeretik a gint. Ez az állítás csak akkor állja meg a helyét, ha már kóstoltunk igazán minőségi gint, és nem csak a pancsolt verziókból kortyoltunk egyet. A következő listában a legjobb gin márkák találhatóak, melyek közül már Magyarországon is megtalálhatunk többet is.

Természetesen ezek a márkák nem az olcsó gin kategóriába tartoznak, ugyanakkor nem is annyira drágák. Ezen ginek ára a tízezer forintos értéktartományba mozog, ami nem annyira drága, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy bizonyos italok egyetlen üvegéért akár milliós tételeket is kifizethetünk.

A magyar gin készítésről

A gin készítés hazánkat is elérte az elmúlt években. Bár kezdetben csak a gin fogyasztás volt népszerű Magyarországon, az elmúlt időszakban egyre többen tettek próbát a saját boróka ízesítésű italuk megalkotásával. Ennek értelmében számos magyar gin márka van már forgalomba, és már mi magyarok is bártan kijelenthetjük, hogy igen is létezik magyar gin. Ezeket az italokat természetesen már nem csak a magyarok élvezhetik, hiszen a magyar márkák többsége nemzetközi szinten is megállja a helyét.

A legismertebb magyar gin márkák a következők:

 • Agárdi Gin (Agárdi Pálinka főzde)
 • Bacca (Győri)
 • BalatonGin (Somló Spirit)
 • Kalumba (Zwack)
 • Lord’s (Eurodrinks)
 • Marine dry (Zwack)
 • Old Bell és Viva (Miskolci)
 • Old Inn (Eurodrinks)
 • Opera (Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt.)

Ginshop és akciók

Ha gin vásárlásban gondolkodunk, nem feltétlen kell a boltok polcán kutakodnunk, ha minőségi gint keresünk. Mielőtt választunk persze, érdemes utána járni, hogy a céljainkhoz melyik a legjobb ginfajta. A koktélok estében sem teljesen mindegy, hogy Plymouth gin vagy London Dry gin kerül bele. Ha pedig már a fajtát kiválasztottuk, érdemes felkeresni az italkereso.hu-t, mely több gin webshop kínálatát ötvözi, ahol nemcsak gint vásárolhatunk, hanem gin&tonic fűszereket de tonicot is. Emellett számos Csináld magad csomag is található a weboldal kínálatában, amelyek segítségével saját magunk is készíthetünk saját, egyedi gint vagy gintonicot.

Számos gin akciót találunk, de akár kedvünkre böngészhetünk is a különböző ginek között. Több ország márkáját megtalálhatjuk az oldal kínálatában, a holland és angol ginek mellett japán, francia, olasz és spanyol gint is találhatunk. Emellett nemcsak tiszta, hanem ízesített ginkínálat is van az oldalon, és természetesen a legjobb magyar márkák is képviseltetik magukat.