Bombay Gin

(12 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Típus
Alkoholtartalom
Űrtartalom

Bombay

A gin készítés és fogyasztás története ugyan Hollandiából indult hódító útjára, de sokan mégis az angolokhoz kötik. Ennek az az oka, hogy a ginfogyasztásnak Angliában nagy hagyománya van, azt viszont kevesen tudják, hogy a gin angliai elterjedésében mekkora szerepe volt a hollandoknak, és persze a háborúnak. A 17. században Hollandiában harcoló angolok gint fogyasztottak, és amikor hazatértek, a gin készítést fortélyait is hazavitték magukkal. Természetesen ez még nem lett volna elég, hogy a gin elterjedjen Angliában, ám az akkori kormány az import szeszes italokra hatalmas adót vetett ki, ugyanakkor a házi lepárlást engedélyezte. Ennek köszönhetően számos „ginház” jött létre.

Bombay gin piaci szerepe

Ma a legnagyobb angol gin márkák közé tartozik a Bombay Sapphire. A története ugyan nem nyúlik vissza olyan régre, ugyanis az IDV angol borkereskedés csak 1986-ban dobta piacra, ugyanakkor mára már nemzetközi hírnévnek örvend. A márka ma már nem az IDV tulajdonát képezi, ugyanis 1996-ban eladták a márkát a Bacardinak, aki azóta is gyártja Angliában, sőt, nemrég új ízben dobták piacra. Bombay Sapphire lapos, zafír színű palackban kerül forgalomba, a címkéjén pedig Viktória királynő képe látható. A továbbiakban szó lesz arról, hogy és miből készül a Bombay gin.

Tovább olvasom >>
Összesen 12 db Gin érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Hogyan készül a Bombay gin?

A gin egy semleges ízű gabonapárlatból készül, lényegében egy égetett szesz. A Bombay gin egyediségét az adja, hogy nem rézedényben készül, mint sok más gin márka, hanem egyedi eljárást alkalmaznak a lepárláshoz és az ízesítéshez is. A gin alapvetően borókaízesítésű, de a pontos ízesítés márkánként eltérő. A pontos receptúra ugyan titkos, azt azonban lehet tudni, hogy a Bombay gin ízesítését tíz különböző összetevő adja. Tartalmaz mandulát, citromhéjat, édesgyökeret, borókabogyót, orris gyökeret, angyalgyökeret, koriandert, kassziát, kubebet és paradicsomot is.

A beízesített gabonapárlathoz a Vyrnwy-tó tisztított, szűrt vizét adják, ezzel lecsökkentve az alkoholtartalmát. A Bombay ginek 40%-os alkoholtartalommal kerülnek forgalomba az Egyesült Királyságban, az európai piacokon, Kanadában és Ausztráliában, ugyanakkor a vámmentes boltok és számos országban a 47,5%-os Bombay ginek is kaphatóak.

Bombay gin fajtákról, avagy milyen ízekben kapható?

A Bombay gin ma már többféle is kapható a nemzetközi és a hazai piacokon egyaránt.

  • Bombay Sapphire Gin: egy minőségi, 40%-os alkoholtartalmú gin, melynek jellegzetes száraz zamata van, ugyanakkor friss citrusosság és kiegyensúlyozott fűszeresség jellemzi. A lecsengésére is a száraz zamatosság és kiegyensúlyozottság jellemző. Fogyasztható önmagában, de koktélkészítéshez is javasolják.
  • Bombay Sapphire East: a Bombay Sapphire gin aromája mellett a thaiföldi citromfű és a vietnámi feketebors jellegzetes ízei teszik gazdagabbá ezt a 42%-os alkoholtartalmú fajtát. A távolkeleti fűszerek zamata rendkívül intenzíven érződik, és egyediséget kölcsönöz a ginnek. Az egyedisége a hosszú lecsengésében is megmutatkozik. Hasonlóan a Bombay Sapphire ginhez, önmagában is ihatjuk, de koktélkészítéshez is kiváló alapanyag.
  • Bombay Star of Bombay gin: ez a Bombay gin fajta már egyedi megjelenésével is sugallja, hogy különleges ginről van szó. Ennek a 47,5%-os alkoholtartalmú italnak a jellegzetes Bombay Sapphire Gin aromákon kívül a különleges alapanyagok adják meg az egyedi ízvilágot, mint a bergamot vagy az ambrette magvak.
  • Bombay Original gin: a legalacsonyabb alkoholtartalmú Bombay gin fajta, ugyanis az alkoholtartalma 37,5%. A megjelenése is egyedi, ugyanis nem kék üvegekben kerül forgalomba, hanem átlátszó üvegekbe, és a címke sem kék, hanem piros. Az íze is egyedi, közepesen intenzív szárazság és citrusosság jellemzi. Leginkább koktélkészítéshez ajánlják.
  • Bombay Bramble: a legújabb íz a Bombay ginek között. Merész málna és szeder kombinációval ízesített, mely már a színén is látszik, ugyanis nem áttetsző vagy kék, ahogy a Bomay ginektől megszokhattuk, hanem piros. Már az üveg kinézete is egy egyedi karakteres ginfajtát ígér, melynek 43%-os alkoholtartalma van. Leginkább kevert italok készítéséhez ajánlják.

Bombay gin fogyasztása, avagy tisztán vagy koktélba?

A Bombay gineket fogyaszthatjuk tisztán, erre a Bombay Sapphire Gin, a Bombay Sapphire East és a Bombay Origin Gin a legalkalmasabbak. Önmagában fogyasztva csak az erős alkoholok kedvelőinek ajánlják, leginkább 4-6 fokosra hűtve aperitifként érdemes fogyasztani. Természetesen az sem bűn, ha hígítva fogyasztjuk, ezt megtehetjük szódával, tonikkal vagy kólával is. A gin-tonik fogyasztásának nagy hagyománya van, ugyanis régen a brit gyarmatokon a tonikban lévő kininnel gyógyították a maláriát, viszont az íze borzalmas volt, ezért ginnel keverték.

A gin emellett számos koktél és kevert ital alapját is képezi, ehhez pedig szinte bármelyik Bombay gint használhatjuk. Ha valamilyen különleges koktélra vágyunk, akkor a legújabb ízvilágú Bombay Bramble is használhatjuk. A leggyakoribb gin alapú koktélok az Aviation, a Boxcar, a Bronx, a Gibson, a Gin Fizz, a Paradise, vagy a Withe Lady. A Bombay ginek tehát tisztán, hígítva és koktélként is használhatóak, csak az ízlésünkön múlik, hogy melyik formában szeretnénk kiélvezni ennek az italnak a különleges aromáját.

Bombay Gin árak és kiszerelések

A Bombay ginek számos kiszerelésben léteznek. Találhatunk mini kiszerelést, de a legáltalánosabba a Bombay gin 0,7 és 0,5 literes kiszerelésre, de találhatunk literes kiszerelést is. Az árak fajtánként eltérnek. Egy Bombay Sapphire Gin literenkénti ára 10 ezer forint körül mozog, ám egy egyedi ízvilágú fajta, mint a Bombay Star of Bombay Gin, közel 20 ezer forintba is kerülhet. A legújabb ízviágú Bombay Bramble Gin is drágább, mint a Bombay Sapphire Gin, ennek az ára 12-15 ezer forint között mozog.

Hol kaphatóak a Bombay ginek?

A Bombay gin az Auchan és a Tesco kínálatát is erősíti, ugyanakkor a legnagyobb ital webáruházakban is megtalálható. Ha kíváncsiak vagyunk, hol kapható a neten a Bombay gin, akkor az italkereso.hu oldalt érdemes felkeresni, ahol nemcsak a beszerzési helyeket nézhetjük meg, de az árakat is összehasonlíthatjuk, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg. A gin egy desztillált alkoholtartalmú ital, amelynek zamatát a borókabogyókból (Juniperus communis) nyeri. A gin gyógyszeres italként keletkezett, amelyet szerzetesek készítettek Olaszországban. Ezt követték más szerzetesek és alkimisták szerte Európában, különösen Dél-Franciaországban, Flandriában és Hollandiában, hogy szőlő- és gabonapárlatokból aqua vita-t(a pálinka archaikus neve) biztosítsanak. Ezután a szeszes italok kereskedelmének egyik fő tárgyává vált.

Az angol királynő kedvenc itala és gyógyszere: a GIN !

A gin talán korunk egyik legkedveltebb koktélalapanyaga, ám tisztán, önmagban is rengetegen fogyasztják. Bár sokan gondolják, hogy egy modern kori találmányról van szó, pedig a gin története több száz évvel ezelőtt kezdődött. Az angolok nemzeti italaként ismerik, egyes hírek szerint az angol királynő kedvenc italai is, ugyanakkor a megalkotása nem az angolok érdeme. Persze kár lenne elvitatni a gin világ körüli hódításában tett szerepüket, de ne szaladjunk ennyire előre. Gint számos országban készítenek, még mi magyarok is számos nemzetközileg elismert márkát készítünk.

A gin valójában egy gabonából készült finomszesz, melyet gyógynövényekkel és fűszernövényekkel ízesítenek, ennél fogva a ginek tekintetében a határ a csillagos és. Természetesen minden márka más-más receptúrát követ, a legáltalánosabb összetevő a boróka, de a készítés során akár koriander, különféle citrus-héjak, vagy fahéj és mandula is kerülhet az alapszeszbe. Nem csoda hát, hogy egy itallapon annyi féle gint találhatunk. De mi is a gin valójában? Kitől származik, hanem az angoloktól? És melyek a legjobb márkák nálunk és a nagyvilágban?

Gin bővebben