7 szuper étel, amit az alkohol tesz tökéletessé

7 szuper étel, amit az alkohol tesz tökéletessé

Egy pohár Sör, Bor vagy Pezsgő nem csak kísérője lehet egy finom vacsorának, hanem az alapanyaga, a fő összetevője is. Az alkohol igazán különlegessé tudja varázsolni az ételeket, mutatunk 7 konkrét példát!

7 szuper étel, amit az alkohol tesz tökéletessé

Borleves

A borleves egy különleges, ünnepi leves, sok család ezzel a levessel indítja a karácsonyi menüt, de bármelyik ünnepi alkalomkor megállja a helyét.  A száraz fehérbor gondoskodik a leves egyedi ízvilágáról.

Vörösboros pörkölt

Egy igazán jó pörköltnek a lelke a szaft, és a finom, ízletes szafthoz a száraz vörösbor nagyban hozzájárul. Nálunk, Magyarországon a vörösboros marhalábszár pörkölt az egyik legnépszerűbb, amit az igazán ínyencek bográcsban készítenek el. Az ízletes, sűrű szaftot magyar módra nokedlivel vagy tarhonyával szeretjük fogyasztani. De nem csak mi vagyunk az egyetlen nemzet, aki rájött, hogy a bortól sokkal finomabb lesz a pörkölt. Sokak számára Franciaország a bor szinonimája, így nem meglepő, ha a franciák is felhasználják a bort az ételkészítéshez. Gondoljunk csak a burgundi marharagura (boeuf bourguignon), amibe a marhahúson és vörösboron kívül gomba és zöldségek is kerülnek. A burgundi marha érdekessége, hogy egy amerikai szakács, Julia Child tette világhírűvé. Aki látta a Julie & Julia című filmet Meryl Streep és Amy Adams főszereplésével, azt pontosan tudja miről van szó.

Sörtészta

Nem csak borból, de sörből is készíthetünk finom fogásokat. Az egyik legismertebb közülük a sörtészta, vagy az étlapon úgy is találkozhatunk vele, hogy Orly-módra. A fish & chips, amit sokan a brittek nemzeti ételének tartanak, azaz a bundában kisütött hal sült krumplival is sörtésztával készül. De nem csak halat, hanem csirkét, zöldségeket is el lehet készíteni sörbundában.

Részeges csirke

A részeges csirke nevében is benne van, hogy alkohollal készül. Borral, de sörrel is szokták készíteni, leginkább szüretkor vagy farsangkor. Farsang nem csak a jelmezbálok, de a lakomák, mulatságok időszaka is a böjt előtt. Ehhez illik nagyon jól a borgőzben párolódott csirke.

Pezsgőkrém

A pezsgőről és a desszertekről se feledkezzünk meg! A pezsgőkrém egy igazán exkluzív desszert, minden szilveszteri buliban ott a helye, de igazából bármilyen ünnepi alakommal a menü fénypontja lehet. A pezsgőkrémet nem csak pohárkrémként lehet fogyasztani, de töltelékként is például croissanthoz vagy linzerhez, de akár pezsgőkrémes tortát is készíthetünk belőle.

Tiramisu

A tiramisu az egyik legnépszerűbb desszert az egész világon. A sikerhez valószínű nem csak az kellett, hogy nagyon finom legyen, hanem az is, hogy roppant egyszerű elkészíteni, még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. A népszerűségét jól mutatja, hogy minden évben március 21-én van a tiramisu világnapja, és minden valamire való szakács elkészíti a saját tiramisu verzióját Gordon Ramseytől Jamie Oliverig. Bár az eredeti tiramisuba nem raktak alkoholt, mára már Olaszországban is egyre elfogadottabb, hogy jó minőségű likőrrel vagy rummal készítsék. Az alkoholra azt mondják az olaszok, hogy opcionális hozzávaló, és nem számít szentségtörésnek. Maga a tiramisu szó azt jelenti, hogy "dobj fel", mi más tudna jobban feldobni, mint a desszertben lévő rum? Egy alkohollal készült tiramisu sokkal jobb ízélményt nyújt. Ahogy a népszerű desszerteknél lenni szokott, rengeteg változata létezik a tiramisunak is, vannak, akik például karácsonyra tojáslikőrrel készítik, Nigella például baileyses tiramisuval rukkolt elő, de van már gin tonic tiramisu is.

Zabaione

A zabaione vagy zabaglion szintén egy olasz desszert, bár nem örvend akkora népszerűségnek, mint a tiramisu. A zabaione tojássárgájából és édes borból, általában Marsalából készül, de használhatunk hozzá konyakot vagy Tokaji Aszút is. Olaszországban karácsonykor szokták készíteni, és keksszel kínálják.

 

Forrás: pampuska.com | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink