
Műszakban vagy azon kívül – állás Győr városában
Itthon kevés olyan város van, melynek munkaerőpiacát egyetlen nagyvállalat képes lenne jelentős részben uralni. Habár ...
Annyi mindent lehetett már hallani a növényi eredetű kajákról és életmódról, de neked mit jelent vegánnak lenni? Mindenkinek más és más oka van növényi étrendre térni. Nálam Özge kutyám indította el a domino effektet, de a sok év vegánság és kulináris kalandozás után azt hiszem, igazán akkor állt össze a kép, amikor felfedeztem: ezt a hidat nem okoskodással, vitákkal, hanem mennyei étkekkel lehet felépíteni. Nagyon izginek hangzik a lakáséttermed, amit Tel-Avivban működtetsz, de hogy kell elképzelni, mi történik ott pontosan? Bár imádom a kis food truckomat Budapesten, és nagyon szeretek éttermekkel kollaborálni, számomra a az én pici otthonom még kisebb konyhája a legszebb, és a legjobb hely, ahol csak ehetek, a mi napfényes teraszunk. Ezért aztán úgy határoztunk a kedvesemmel, hogy megnyitjuk az ajtónkat a vendégek előtt, és bárkit örömmel látunk tel-avivi otthonunkban brunchra, vacsira, vagy személyes kulináris-kultúrális utazási tippekre. Ez egy sokkal exkluzívabb élmény, mint a street food: minimum 12 féle fogást kínálunk, igazi vegán, mediterrán, közel-keleti terülj, terülj asztalkám. Magyarországon egyelőre a vegán büfékocsimra koncentrálok, ezért aztán nagy megtiszteltetés és öröm nekem, hogy aki igazán szeretné megkóstolni a főztömet és meglátogatna az otthonomban, egészen Tel-Avivig utazik. Ráadásul most már Budapesten is meg tudjuk kóstolni őket a Menza étteremben! Honnan jött az ötlet, hogy kibővítsétek az étlapot egy vegán vonallal? Mielőtt 2009-ben Tel-Avivba költöztem volna, a Menza az abszolút kedvenc helyem volt Budapesten: itt írtam a filmkritikáimat az ablaküvegnek görnyedve, ide ugrottam be gyors ebédekre két forgatás között, és ide szerveztem a baráti és családi banzájokat és ünnepeket is. Azóta álmodozom róla, hogy egy nap vegán alternativákkal fűszerezzük meg a Menza étlapját. Ispán Szilvi étteremvezetővel még akkor barátkoztam össze, mikor másfél évtizede még felszolgálóként dolgozott, és az élet nagy dolgainak megvitatása közben egyszer felmerült: mi lenne, ha összehoznánk egy ilyen izgalmas projektet? A vegán hab a tortán pedig az, hogy Perger Zsófi, a Redheads Shop grafikus tervezője gyönyörű, kézzel rajzolt zöldség motívumokkal egészítette ki az együttműködést, az így készült képek pedig ökobarát kötényekre és bevásárlótáskákra kerültek fel. A menü két héten át maradt az étlapon, egészen pontosan május végéig. Neked melyik a kedvenc recepted az étlapról? Imádom az articsókás csicseriborsókrémet karamellizált, fokhagymás sült articsókával, tahini „joghurttal”, de az abszolút kedvencem az „aubergine au vin”, amely a klasszikus „kakas borban” nevű francia étel vega változata: sütőben tökéletesre sült, füstös padlizsán vörösborban párolt mogyoróhagyma és nyári vargánya mártással, rozmaringos édesburgonya pürével, fokhagymával pirított mandulaforgáccsal szórva. A legtöbb barátom szerint viszont a kesudió sajttorta viszi a pálmát. Ez a Kristóf „sajttortája,” csak éppen sajt nélkül, kesudióból, „Cointro” narancslikőrrel, datolya-karamell mártással. Már a nyál is összefutott a szánkban, ám ezek a finomságok mennyire férnek bele, ha valaki a bikinialakra gyúr? Nem is kérdés, hogy 100%-ban biknibarát finomságok: a humusz színtiszta fehérje, az „aubergine au vin” egyenesen superfood, a desszertben pedig nincs hozzáadott cukor. Nekem sem mindegy, mi mindennel tömöm magam. Tel-Avivban, ahol élek, már tombol a nyár, és nem akarom szabotálni a beach bodymat pont most, a Pride fesztivál előtt. Annyit jársz-kelsz, hogy bizonyára van összehasonlítási alapod: mennyire nyitottak itthon a vegán konyhára? Nagy örömömre egyre nyitottabbak. Ha rákeresek a #kristofkonyhaja hashtagre Instán, többszáz fotót találok az én receptjeim alapján készült fogásokról, és sokan a foodie-k közül, akik megfőzik, nem is feltétlen vegánok, mégis nyitottá válnak a növényi étrendre a szakácskönyvem elolvasása után. Ráadásul ma már rengeteg lenyűgöző vegán finomság kapható Budapesten is! Kristóf szupergyors csokoládétrüffelje – csak a Cosmo-lányoknak! Hozzávalók (egy nagy doboz, nagyjából 200 gramm desszerthez) 1 tábla tejmentes étcsokoládé 5 evőkanál tahini (ennek hiányában mogyoróvaj) 1 evőkanál kókuszzsír A csokoládét apróra tördelem, majd a kókuzssírral egyetemben lassú tűzön olvasztom fel, állandóan kevergetve. Én nem szoktam bajlódni a gőz felett olvasztással, kis odafigyeléssel úgysem ég oda a csoki fondü. A tahinit (vagy mogyoróvajat) belekeverem a masszába, és alaposan összekutyulom, hogy mindenütt összeérjenek az ízek. Lapos tálba öntöm, és miután kissé kihűlt, már nyomom is be a mélyhűtőbe, ahol nagyjából másfél óra alatt tökéletes trüffellé áll össze – innentől fogva fantázia kérdése, ki hogyan szeleteli. Tálaláskor megszórom némi finom dekorációval – ez lehet Levendula, citromhély, de akár nagyszemű tengeri só, vagy egy pici csili is.
Forrás: Cosmopolitan | Teljes cikk itt
Itthon kevés olyan város van, melynek munkaerőpiacát egyetlen nagyvállalat képes lenne jelentős részben uralni. Habár ...
Az emberek többsége rajong a kulináris élményekért, ez tény. A kávézás is ide tartozik. Ugyanakkor az egyszerűséget ...
Bemutatjuk, hogy mennyi idő alatt megy ki a szervezetből az alkohol ha ittál pár pohárral.