Altatás után egy pohár bor? Így altasd el könnyen a gyermekedet

Altatás után egy pohár bor? Így altasd el könnyen a gyermekedet

A gyermeknevelésben az alvás, és az altatás témája egy viszonylag nehéz terület, főleg azért, mert kicsit mindenki mást gondol a dologról. Míg nagyanyáink abban hittek, hogy a gyereket be kell tenni az ágyba, és majd idővel magától elalszik, mi képesek vagyunk akár órákon keresztül babusgatni, ringatni gyermekünket, abba bízva, hogy végre-valahára el fog aludni. Vannak természetesen gyerkőcök, akik könnyebben elalszanak, és viszonylag több az alvásigényük, míg vannak olyanok is, akik képesek késő este is még vígan ugrálni az ágyon, a legkisebb jelét sem mutatva annak, hogy fáradtak lennének.

Minden gyermek más és más, ezért olyan praktika nem létezik, amely minden gyermek esetében biztosan be fog válni. Ennek ellenére szerencsére sok mindent tehetünk azért, hogy gyermekünk estére kicsit lelassuljon, és elcsendesedjen, hiszen egy ilyen, nyugodt állapotból már sokkal hamarabb el fog tudni aludni.

Minden szülőnek szüksége van a kikapcsolódásra

Egy nehéz nap után mindenkinek kijár egy kis pihenés, kikapcsolódás, egy kis idő, amit csak a párjával kettesben tölthet el. Ez főleg akkor fontos, ha viszonylag keveset találkoznak napközben. Erre az Anyának és az Apának egyaránt szüksége van. Jó ötlet lehet estéként, altatást követően felbontani egy finom italt, és átbeszélni az aznapi történéseket, így tökéletesen lezárhatunk egy fárasztó napot. A férfiak leginkább a száraz fehérbort, a hölgyek pedig az édes vöröset szokták kedvelni, de ez természetesen nagyon egyéni lehet.

A nyugodt estét és a gyors altatást legjobban egy fix napirenddel tudjuk megalapozni. Ilyenkor a gyermek természetesen nem az órát figyeli, egyszerűen azt tudja, hogy mi után mi következik. Például vacsora után fürdés, majd a fürdés után közös meseolvasás, és alvás. Ha ehhez mindig tartjuk magunkat, akkor kisebb az esélye annak, hogy a gyermek közvetlenül az alvás előtt nagyon felpörögne.

Az esti mese megkönnyítheti a dolgunkat

Nincs is annál bosszantóbb, mikor egy hosszú nap után akár órákig is eltart, mire a gyermeket bekönyörögjük az ágyába. Az ember ilyenkor már hulla fáradtan forgatja a szemét, és tudja, hogy itt az ideje, hogy a mai esti beszélgetésről, és kellemes borozgatásról lemondjon. Pedig az esti altatás mehet könnyebben is. Hogy hogyan?

Érdemes az esti mese olvasását már a 2 éves gyermek esti rutinjába beépíteni, ez biztosan segíteni fog neki az elalvásban. Kiválaszthatjuk akár mi is az aznapi estimesét, de akár a gyermek is dönthet arról, hogy milyen mesét olvassunk fel neki. Ha unjuk már a jól ismert klasszikusokat, és szeretnénk olyan meséket olvasni, amelyek korábban még nem igen jelentek meg sehol, érdemes lehet ellátogatnunk a Meskete.hu portálra, ahol kedvünkre válogathatunk a feltöltött mesék között.

Az esti mese olvasása a szülőre és a gyermekre egyaránt jó hatást gyakorol. Ez a kis összebújás minőségi időt jelent mindkettejüknek, ami kapcsolódási pontokat teremt meg a szülő és a gyermek között. A jó mesék emellett fejlesztik a kicsi szókincsét, a képzelőerejét, és fantáziáját. A Meskete.hu oldalon profi, és kezdő írók egyaránt publikálhatják műveiket, jelenleg közel 5000 olvasható mese található ezen a gyermekbarát felületen. Ahhoz, hogy a keresgélés könnyebb legyen, külön kategóriákba vannak besorolva a feltöltött mesék és versek, így mindig a gyermek érdeklődésének, és korának megfelelő estimesét tudjuk kiválasztani. A Meskete.hu-n nem csak olvasható mesék, hanem hangosmesék is megtalálhatóak, így akár ezeket is bevethetjük akkor, ha már nagyon elfáradtunk az esti altatásban.

Forrás: meskete | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink