
Champagne-ban rendkívüli az idei szüret

Európaszerte jóval hamarabb kezdődött a szőlő szürete, mint a korábbi években. Németországban és Franciaországban egy egész hónappal korábban a szokásosnál, de még Olaszországban is 14 nappal előbb. A korai kezdés oka természetesen az időjárás, ami idén nem kényeztette el a borászokat. A szőlőmennyiség várhatóan kevesebb lesz, mint a korábbi években, viszont minőséggel, úgy tűnik, nem lesz gond. Franciaországban a Champagne borrégió 5 körzetében egy hónappal korábban keződött a szüret, ez a dátum bekerült az öt valaha volt legkorábbi közé. A legkorábban Montgeux-ben kezdtek, augusztus 26-án, a legkésőbbi kezdés szeptember 12 volt. Németországban a korai fajták szedése augusztus közepén indult, az elkövetkezendő napokban már az olyan fajták szedése zajlik, mint a rizling, aminek normális esetben szeptember végén kellene történnie. Ezzel együtt minőség tekintetében a német borászok ígéretes évre számítanak. Olaszországban is elkezdődött már a szüret, nagyjából két héttel korábban a szokásosnál köszönhetően az országot idén súlytó nagy melegnek és szárazságnak. A mennyiség emiatt 15 százalékkal kevesebb lesz, mint tavaly, viszont átlagon felüli cukortartalommal szüretelnek.
Forrás: Borászportál | Teljes cikk itt
További cikkek


Durva, ami a magyar szőlővel történik: ehhez most már jobb lesz hozzászokni?
