Ezt eszik karácsonykor a világ különböző országaiban

Ezt eszik karácsonykor a világ különböző országaiban

Japán – KFC sült csirke Meglepődtél? Pedig tényleg így van, a japánok karácsonykor rohannak a gyorsétterembe, hogy minél több kosárnyi sült csirkét vehessenek az ünnepi asztalra. Ennek az az oka, hogy eredetileg nem volt karácsony az országban (ott nem él túl sok keresztény), az étteremlánc egyik korábbi kampánya azonban népszerűvé tette. Mára olyan ott ez az ünnep, mint egy második Valentin nap. A lényeg a szeretet, és hogy az ember ne legyen otthon egyedül. Izrael – Tócsni Az ország lakói a középkor óta tócsnival ünneplik a hanukát, ez az egyszerű krumplis étel biztosan ott lesz minden család asztalán. Ezen kívül jöhet a lángos, fánk, az édes vagy sós palacsinta. A lényeg, hogy az adott étel olajban süljön, mert így felel meg a hagyományoknak. Németország – Karácsonyi libasült A németek szintén a középkor óta fogyasztanak libasültet karácsonykor, pedig ez eredetileg Márton napi szokás volt náluk. A libát általában almával, gesztenyével, aszalt szilvával töltik. Mellé párolt lilakáposztát, savanyú káposztát, Gravy mártást és töltött batyukat kínálnak. Olaszország – Panettone Olaszország különböző régióiban más-más szokások kapcsolódnak a karácsonyhoz. Van például olyan terület, ahol hét különböző halételt készítenek, de a legtöbben sózott tőkehalat és tintahalat fogyasztanak az ünnepek alatt. Nem ritka a sült bárány vagy pulyka sem, ezeket szószokkal tálalják. Az édességek közül a panettone, vagyis a gyümölcskenyér a legelterjedtebb. Costa Rica – Tamales Ebben az országban minden családnak van titkos karácsonyi tamales receptje, amit csak a közeli rokonok ismerhetnek, generációkon át öröklődik. De hogy mi is ez? Az alap egy kukoricalisztből készült tészta, amibe valamilyen húsos tölteléket tesznek, majd az egészet banánlevélbe csavarják, és forró gőzben megfőzik. Anglia – Karácsonyi puding A briteknél és több velük szomszédos országban is gyakori karácsonyi fogásnak számít ez a különleges puding. Az összetevők között szerepel a marhafaggyú, a tojás, a melasz, illetve a mazsola. Bulgária – Kolivo A bolgárok kolivo nevű étele szenteste kerül a családok asztalára. Hogyan készül? A búzadarát cukros vízben megfőzik, diót is tesznek hozzá, néha pedig mézzel, babbal, mákkal variálnak rajta. A szerbeknél, románoknál, grúzoknál és ukránoknál szintén előfordul.

Forrás: Cosmopolitan | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink