Módosult a népegészségügyi termékadó

Módosult a népegészségügyi termékadó

Még 2011-ben vezették be a népegészségügyi termékadót (neta), közismertebb nevén a chipsadót, amit az egészségtelennek tartott termékek gyártóinak, importőreinek kell megfizetni. Az olyan élelmiszerek után, mint például a chips, cukor, a cukrozott kakaópor, üdítő- és energiaitalok és szörpök. A neta alkoholtartalmú termékekre is vonatkozik. Az adó végső soron a fogyasztót, vásárlót terheli, hisz beépül a termék árába.

A Népegészségügyi Termékadó 2022-ben módosult, a július 1-jétől életbe lépő extraprofitadóról szóló rendelet alapján. A neta változás 2022 július 1-től egyrészt az adó megemelése, másrészt az új árukra való kiterjesztése. A neta mértéke 2022 július 1-től a törvényben részletesen szabályozott az egyes termékcsoportokra vonatkozóan. A Népegészségügyi Termékadó változás mindazokat érinti, aki a törvényben meghatározott termékeket gyártják, vagy importálják.

A legfőbb változás, hogy a jövedéki törvény szerinti alkoholtartalmú termékek kikerültek a neta hatálya alól, azok után már a megemelt jövedéki adót kell kifizetni, ami egyenes út az áremelkedéshez. Ezen felül most már nemcsak a cukor-, hanem az édesítőszer-tartalom is számít, így akik eddig édesítőszerrel helyettesítették a cukrot, most már nekik is kell adót fizetni. A harmadik nagy változás, hogy új termékek kerültek a neta hatálya alá, mint amilyenek a müzlik, gabonapelyhek vagy a töltött tészták.

Mire vonatkozik a neta?

Az üdítőitalok közül az előrecsomagolt és hozzáadott cukrot tartalmazó (több mint 8 gramm/100 ml) 2009, 2202 vámtarifaszám alá tartozó üdítőre, szörpre. Kivételt jelentenek a 25% feletti gyümölcs- és zöldségtartalommal rendelkező nektárok, gyümölcs- és zöldséglevek, valamint az 50 százalék feletti tejalapú termékek, illetve a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti kivonat alapú szörpök és a legalább 25 %  gyümölcs- és zöldségtartalmú szörpök. Az energiaitalok is az adó hatálya alá esnek, amennyiben metil-xantint tartalmaznak (minimum 1 milligramm/100 ml mértékben).

Az adó hatálya alá esnek az előrecsomagolt, hozzáadott cukrot tartalmazó készítmények is, melyek az 1704, 1905, 2105 vámtarifaszám alá tartoznak és 100 grammban több mint 25 gramm cukor van, kivéve ha ebből 20 gramm méz. Valamint az 1806 vámtarifaszám alá tartozó termékek is, ha 100 grammban több mint 40 gramm cukor van és kevesebb mint 40 gramm kakaó, kivéve ha 50 százalékban tejalapú.

A chipsek is a törvény hatálya alá tartoznak, a neta ezen a néven is vált közismertté, a vámtarifaszámok pedig ebben az esetben: 1905, 2005 20 20, 2008. Ide tartoznak a gabona, burgonya, olajos magvak felhasználásával készült sütött, extrudált vagy pörkölt termékek, melyek azonnal fogyasztásra alkalmasak és 100 grammban több mint 1 gramm só van. Az adó az ételízesítőkre is vonatkozik, bizonyos feltételek mellett, a 2103,2104 vámtarifaszám alá tartozó termékek esetében, valamint az ízesített sörök után is meg kell fizetni. Csakúgy, mint az alkoholos frissítők után, melyek a 2208 vámtarifaszám alá tartoznak, és 100 milliliterben több mint 5 gramm cukor vagy édesítőszer van. Az alkoholos italok is a törvény hatálya alá tartoznak, valamint a 2007 vámtarifaszám alá tartozó gyümölcsízek is, melyeknél 100 grammban több mint 35 gramm a cukortartalom.

A Népegészségügyi Termékadó változás

A törvény hatálya alól július elsejétől kikerültek a jövedéki törvény szerinti alkoholos termékek, szeszes italok. A jövedéki adójukat ezeknek a termékeknek megemelték. Az Ital nagykereskedés áraiban is tapasztalhatók majd a változások. Azonban nem ez az egyetlen változás július 1-jétől. A Népegészségügyi Termékadó emelés minden kategóriában érezteti hatását.

Milyen mértékű az emelés?

Az üdítőitalok esetében 15 forint/liter helyett július 1-jétől 23 forint az adó mértéke, amennyiben 100 milliliterenként minimum 8 gramm hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmaz és kevesebb mint 50 százalék a zöldség- és gyümölcstartalma. Amennyiben nem tartalmaz hozzáadott cukrot, csak édesítőszert, akkor 8 forint a literenkénti fizetendő adó, ez a neta egyik óriási változása.

A szörpöknél 240 forint/liter volt az adó mértéke június 30-ig, ez most 310 forint literenként, itt is kivételt jelentenek a legalább 50 százalék gyümölcsöt tartalmazó szörpök és itt is bejött egy új kategória, az édesítőszert tartalmazó szörpök után, melyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, 105 forint a fizetendő adó mértéke.

A taurin tartalmú energiaitaloknál 300 forint/liter helyett  most már 390 forint/liter az adó mértéke, míg a taurin nélküli energiaitalok esetében 50 forint/literről 65 forint/literre nőtt a fizetendő adó.

A cukrozott kakaópor után eddig 85 forint volt kilogrammonként az adó mértéke, július elsejétől a 40 gramm/100 grammnál alacsonyabb kakaótartalmú és 40 gramm/100 grammnál magasabb cukor- és édesítőtartalmú termékek esetében 210 forint a kilónkénti fizetendő adó, míg ha a 40 gramm kakaótartalmat és a 40 gramm cukor/édesítőtartalmat sem éri el, ebben az esetben az adó mértéke 65 forint kilogrammonként. 110 forint kilogrammonként az adó mértéke, ha 40 grammnál alacsonyabb a kakaótartalom és cukrot, vagy édesítőszert és cukrot tartalmaz a termék  több mint 40 gramm/100 gramm mértékben. Ha ettől kevesebb a cukor/édesítőtartalom, akkor az adó mértéke 40 forint kilogrammonként.

Az egyéb előrecsomagolt cukrozott készítmények esetében a kilogrammonkénti 160 forintról  210 forintra nőtt az adó mértéke, amennyiben a termék cukrot nem, csak édesítőszert tartalmaz, most már az után is adózni kell, 65 forintot kilogrammonként.

A sós snackek és ételízesítő szerek után eddig 300 forint volt az adó kilogrammonként, most a sós snackek után 390 forint kell fizetni kilogrammonként, abban az esetben, ha a sótartalom meghaladja az 1 grammot 100 grammos mennyiségnél, illetve ha a telített zsírsav tartalom több mint 2 gramm 100 grammnál. Nem tartozik ide a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti, legfeljebb 2 gramm sótartalmú sütőipari termék, a kenyér. Szintén 390 forint a kilogrammonként vagy literenként fizetendő adó  a gyermektápszerek, fogyasztásra kész levesek után, ha azok több mint 5 gramm sót tartalmaznak 100 grammonként. Nem tartozik ide a mustár, a ketchup valamint a 15 gramm/100 grammnál kevesebb sótartalommal rendelkező ételízesítő készítmény.

Az ízesített sörök és alkoholos italok után fizetendő 25 forint/liter adó helyett ma már 33 forint az adó mértéke literenként, az olyan italok esetében, melyek sört és hozzáadott cukrot és édesítőszert egyaránt tartalmaznak. Amennyiben csak édesítőszert tartalmaznak, akkor 10 forint a literenként fizetendő adó. Az alkoholos frissítők esetében a legfeljebb 5 térfogatszázalék alkoholtartalmú italoknál amennyiben 5 gramm/100 milliliternél magasabb a cukor/édesítőszer tartalma, szintén 33 forint a literenként fizetendő adó, ha csak édesítőszert tartalmaz, akkor szintén 10 forint a literenkénti adó mértéke. Az Ital nagykerek kínálatában ezek a népszerű termékek is megtalálhatók.

A gyümölcsízek 600 forintos kilogrammonkénti adómértéke helyett most már 780 forint az adó, amennyiben cukor nincs a gyümölcsízben, csak édesítőszer, úgy 260 forint a kilónkénti fizetendő adó mértéke.

A Népegészségügyi Termékadó változás során új termékek is bekerültek a körbe. A csemege termékek, melyek hozzáadott cukrot és édesítőszert tartalmaznak minimum 15 gramm/100 gramm mértékben és a rosttartalmuk nem éri el a 8 gramm/100 grammot, 210 forint az adó mértéke, ha hozzáadott cukrot nem, csak édesítőszert tartalmaznak, akkor 65 forint az adó.

A legfőbb változás, hogy most már nemcsak a cukor-, hanem az édesítőszer-tartalom is számít, tehát most már azok is adókötelezettek, akik édesítőszerrel helyettesítik a cukrot. Újdonságként bekerült a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör az adóköteles termékek közé. Voltaképp ez a müzlit, gabonapelyheket, gyümölcspépeket, kandírozott gyümölcsöket jelenti, valamint a töltött tésztákat.

Az adó 10 százalékát egyébként az adó alanya felajánlhatja egészségmegőrző program finanszírozására, erről az adóbevallásban kell nyilatkozni.

Forrás: Italkereső.hu | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink