Új szereplők Magyarország legjobb éttermeinek listáján

Új szereplők Magyarország legjobb éttermeinek listáján

Február 19-én ismét átadták a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját. A Várkert Bazárban megrendezett díjátadó gálán elismerésben részesült az ország legjobb street food helye és az év séfje is. Újítás idén, hogy életműdíjat is osztottak valamint a legjobb hazai cukrászdákat is listázták. Az előző évhez hasonlóan a legjobb étterem díjat idén is a Michelin-csillagos budapesti Costes kapta (itt írtunk róla korábban). Mint a Dining Guide írja róla, „a Costes nyitása óta vezető szerepet vállal a modern magyar gasztronómia megteremtésében. A Palágyi Eszter vezetésével működő fine dining konyha továbbra is stabilan és kiemelkedő színvonalon teljesít. A kompromisszumok nélkül dolgozó séf még inkább törekszik arra, hogy az eddiginél is magyarosabb konyhát vigyen, mindezt a Costes stílusához igazodó, haladó felfogásban.” Az élmenzőnyben végzett még a szintén budapesti Borkonyha, az Onyx, a Babel (nemrégiben beszélgettünk a séfjével annak kapcsán, hogy rangos nemzetközi elismerésben részesültek) és a Costes Downtown. Az ország legjobb 12 éttermének listájára egyedüli vidékiként a Tokajban, Encs településen található Anyukám mondta fért be, amely ezzel értelemszerűen a legjobb vidéki étterem címet is kiérdemelte. Utóbbi listán a balatonszemesi Kistücsök étterem lett a második, akiknek a séfje viszont nemrégiben egy másik rangos megmérettetésen tudott diadalmaskodni. Idén különdíjakat is osztottak ki. Az év cukrászdája díjat a váci Mihályi Patisserie kapta. Szintén újdonság volt, hogy idén az éttermek borlapját is vizsgálták, a különdíj ebben a kategóriában a Borkonyhának jutott. Az év legjobb street food helyének díját a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett miskolci Pizza, Kávé, Világbéke zsebelte be. Az év fiatal séftehetsége díjat Kovács Péter, a Tama séfje kapta, az év séfje pedig a St. Andrea Borbárban dolgozó Barna Ádám lett. A Dining Guide a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is külföldi szaktekintélyeket kért fel a tesztelésre. A zsűrit erősítette idén Enrico Cere három Michelin-csillagos séf, Fausto Arrighi az olasz Michelin Guide korábbi igazgatója és Nicola Portinari két Michelin-csillagos konyhafőnök. A díjazottak:    Az év étterme: Costes     Különdíjak:   Az év cukrászdája: Mihályi Patisserie Az év street food helye: Pizza, Kávé, Világbéke Az év borlapja: Borkonyha Az év ifjú séftehetsége: Kovács Péter – Tama Az év innovatív konyhája: Innio – Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros Az év legígéretesebb konyhája: Fáma – Huszár Krisztián séf Az év séfje: Barna Ádám – St. Andrea Borbár Életműdíj: Rosenstein Tibor     TOP 10+2 ÉTTEREM:   Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs séf Arany Kaviár – Kanász László séf Babel – Veres István, séf Borkonyha – Sárközi Ákos, séf Costes – Palágyi Eszter, séf Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf Fáma – Huszár Krisztián, séf MÁK – Mizsei János, séf Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek Onyx – Mészáros Ádám, séf St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf Stand25 – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros   A 10 LEGJOBB VIDÉKI ÉTTEREM:   Anyukám mondta Kistücsök Platán Sauska48 Sparhelt Tiszavirág Villa Medici Mild Macok Pajta Viator

Forrás: Borászportál | Teljes cikk itt

További cikkek

Népszerű termékeink