Aperol Keserű likőr

(3 találat)
Szűrők elrejtése

Aperol

Aperol, vagy hivatalos nevén Aperol Aperitivo, egy nagyon népszerű likőr és kedvelt koktélalapanyag. A megnevezése már utal is rá, hogy tökéletes aperitif, tehát magában is fogyasztható. Hazánkban sokan kedvelik, de leginkább a koktélkészítésben használják, ugyanakkor akadnak, akik aperitifként isszák. A legismertebb koktél, amit készítenek belőle, az Aperol Spritz. Számos helyen kapható már hazánkban is, de mielőtt belekóstolnánk ebbe az italba, vagy a belőle készült koktélbe, érdemes utána járni, hogy miből is áll pontosan, és mi az Aperol.

Aperol készítés

Sokan írják "Aperoll" -nak de ez a leírás helytelen, Aperolként fogjuk megtalálni, akár az italkeresőben, akár a boltok polcain. A receptje titkos, bár pár összetevőt azért be lehet azonosítani fogyasztás közben, és a gyártó a főbb alapanyagokat sem titkolja, de hogy valójában az Aperol likőr hogyan készül, azt nem lehet pontosan tudni. Ugyanakkor a főbb tulajdonságai, és az ízvilág nem titok.

Tovább olvasom >>
Összesen 3 db Keserű likőr érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Mi az Aperol?

Ahogy a neve is mutatja, egy aperitifről van szó, melynek sugárzó narancssárga színe, és összetett ízvilága van. Maga a recept egy hét éves kísérletezés eredményeképpen jött létre, főbb összetevői a narancs, ami a színét is adja, de tartalmaz fűszereket és gyógynövényeket is, mint a tárnics , rebarbara és cinchona. Ezeknek a növényeknek az érlelésével készül, az alkoholtartalma pedig 11 %, ami jóval kevesebb, mint a Caparinak, amivel gyakorta összehasonlítják. Az alkoholtartalma alacsony, ennek köszönhetően az íze is csak enyhén alkoholos.

Az aromája inkább pikáns narancsos, de a különféle gyógynövények jegyei is érződnek, illetve egy enyhe vaníliaaroma is felfedezhető benne. Az Aperol kellemesen keserédes, köszönhető a narancs és fűszernövények keverékének. Az állaga bársonyos és kerek, fogyasztáskor először a hosszan tartó narancsos és fás ízzel találkozunk, majd a fűszernövények érződnek kellemesen kesernyés utóízt hagyva a szánkban.

Egy kis Aperol történelem

Az Aperol több mint 100 éves múltra tekint vissza. A Barbieri testvérek hozták létre, több éven át kísérletezték ki a tökéletes receptúrát. Végül 1919. július 21-én került bemutatásra a padovai vásáron. Ekkor azonban még nem könyvelhetett el magának túl nagy sikereket. Bár számos kampány készült, a harmincas években például főleg a hölgyeket célozták a reklámkampányokkal, és elsősorban az Aperolt aperitifként kínálták a fogyasztóknak. Az ötvenes években új Aperol termék került a piacra.

A velencei fröccs mintájára létrejött az Aperol Spritz. A második világháborút követőn megnőtt ez érdeklődés és a kereslet az Aperol iránt, és ekkor vált igazán sikeressé a márka. A cég a 90-es években gazdát cserélt, jelenleg már nem a Berbieri testvérek, illetve a Barbieri cég tulajdona, de a márka ennek ellenére fennmaradt, és ma is töretlen népszerűségnek örvend. Az Aperolt a Camparival gyakorta összehasonlítják, ám az alkoholtartalma lényegesen alacsonyabb, mindössze 11%, kivéve Németországban, ott az 15%-os Aperol kerül forgalomba.

Érdekességek az Aperol világából

Az Aperitivo Aperol a CC Hellenic cég tulajdonában van, ami a Coca Cola üdítőitalokat is gyártja. Egy időben egyébként a Campari gyártójának a tulajdonát képezte, de jelenleg a CC Hellenic birtokolja a márkát. Az Aperol nagyon sokat költ a reklámkampányokra, és természetesen számos szponzoráció is fűződik a nevéhez. 2010 áprilisától az Aperol volt a Moto GP hivatalos támogatója, 2014-ben pedig a Manchester United partnere volt.

Hogyan készül az Aperol Spritz?

Az Aperol Sprizt az egyik leghíresebb és legismertebb koktél, ami Aperolból készül. A recept egyébként nagyon egyszerű, olasz habzóbor, tehát Prosecco kell hozzá, Aperol és szóda. A neten többféle receptet is találhatunk, hogy melyik alapanyag, milyen arányban kerüljön a koktélba. Az egyik legelterjedtebb variáció szerint 90 ml Aperol, 120 ml Prosecco és 60 ml szóda kerül a mixerbe, de ettől eltérő recepteket is találhatunk. Természetesen a koktélnak van még nélkülözhetetlen hozzávalója, a jég és a narancsszelet, ezektől lesz igazán frissítő a házi koktélunk.

Jó hír, készen is vásárolható Aperol Spritz. Ez az ital tökéletes frissítő lehet, ha egy meleg nyári napon megszomjaznánk. Mivel nem mindenki szeret koktél készíteni, ugyanakkor az Aperol Spritzet mégis szeretné megkóstolni, számukra tökéletes lehetőség erre a palackozott Aperol Spritz, mely másfél-két decis üvegekbe kerül forgalomba, így akár magunkkal is vihetjük.

Milyen koktélok készülnek az Aperolból az Aperol Spritzen túl?

Az Aperol azonban nemcsak az Aperol Spritz alapanyag lehet. Számos más koktélhoz is felhasználják. Az egyik ilyen koktél például az Aperol Sour, amely egy igazán csajos, szürcsölgető koktél. A recept ebben az esetben is nagyon egyszerű: 4 cl Aperol, 2 cl citromlé, 2 cl cukorszirup, 10 cl narancslé kell hozzá, és egy mixer, melyben összerázhatjuk az alapanyagokat. A végeredmény egy nagyon narancsos és friss koktél lesz, mely szintén jéggel az igazi.  A másik népszerű koktél, amelyhez felhasználható az Aperol, az az Aperol Soda.

A név nagyon árulkodó, hiszen Aperol és szóda keverékéről van szó, melyhez még egy kis citromlevet is érdemes adni. Igazán frissítő, mint egy limonádé, de természetesen nem az, hiszen egy alkohol koktélról van szó. Az Aperol Berry is nagyon népszerű koktél, mely igazából a Spritz egy továbbgondolt változata. Ezt az italt bogyós gyümölcsökkel dúsítják, és az elkészítése a Spritzhez hasonlatos. Kerti partik népszerű koktélja, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni.

Hol és milyen kiszerelésben kapható az Aperol?

Az Aperol többféle kiszerelésben is kapható hazánkban is. Találhatunk egy és három literes kiszerelést, de 0,75 literes palackokban is forgalomba kerül. Létezik díszdobozos kiadásban is. Az Aperol ára 5-7 ezer forint között mozog, attól függően, hogy hol vesszük meg. Online italboltok kínálatában is megtalálható, de az Aperol a Tesco, a Spar és az Auchan kínálatát is erősíti, így itt is megvásárolhatjuk, ha egy frissítő koktélra vagy egy jó aperitifre vágyunk. Ám ha gyorsan és a legolcsóbb áron akarjuk beszerezni akkor nézz szét az oldalunkon, itt több mint 200 ital webshop kínálata érhető el egy helyen. Az Aperol ár kérdés nem is lesz valójában kérdés mert mindíg van akciós Aperol valamelyik partnerünknél.