Becherovka Keserű likőr

(6 találat)
Szűrők elrejtése

Becherovka

A Becherovka nevéből arra következtethetnénk, hogy vodkáról van szó, pedig egy népszerű és híres keserűlikőrt takar ez a név. A Becherovka Csehországból származik, de mára már nemzetközi hírnévre tett szert. Hazánkban is nagyon kedvelt ital, aperitifként is szokták kínálni, de kevert italokban is találkozhatunk vele. A receptje titkos, ugyanakkor azt tudni lehet több mint 30 féle gyógynövényből készül, és gyomorbántalmak kezelésére is szokták javasolni. Ennek az italnak több mint 200 éves története van, nem csoda hát, hogy az elmúlt évek alatt nemcsak Európában vált ismerté.

Becherovka típusok

Becherovkából többféle típus is készül, hazánkban ezekből három kapható. Természetesen az eredeti ízé utánozhatatlan, ugyanakkor a másik két ízben is érdemes megkóstolni. Mielőtt azonban elmerülnénk a Becherovka kóstolásának élvezetébe, nem árt tudni, hogy honnan is származik ez a különleges gyomorkeserű, kinek köszönhető a megalkotása, és hogy egyáltalán hogyan készül. Az eredeti recept természetesen titkos, ugyanakkor a Becherovka nem tartja teljesen titokban a készítési folyamatot.

Tovább olvasom >>
Összesen 6 db Keserű likőr érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Becherovka történelem, avagy honnan indult

A történet szerint 1805-ben Plettenberg Mietingen gróf  Karlsbadba látogatott, amit ma Karlovy Vary néven ismerünk, és megszállt Josef Becher Három pacsirtához címzett fogadójában. A gróf angol orvosát, Dr. Frobriget is magával vitte erre az útra, aki egy közös szenvedélyt fedezett fel magában és Josef Becherben, mégpedig a gyógynövény alapú alkoholos italok készítését. Amíg a gróf a fogadóban vendégeskedett, ők ketten kísérletezésbe fogtak, majd elváltak egymástól. Az angol orvostól egy cetli maradt hátra, rajta egy recepttel. Bár időbe telt, de enne a receptnek az alapján készítette el a Jofes Becher azt az italt, amit mi ma Becherovkaként fogyasztunk.

A Becherovka gyártásra természetesen ezt a találkozást követően még pár évet várni kellett, ugyanis a gyomorkeserű gyártását 1807-ben kezdték meg, akkoriban még nem Becherovka, hanem  Carlsbader English Bitter néven. Ez a név később Karlsbader Becherbitter névre változott, és csak az első világháború után került rá az italokra a Becherovka név. De térjünk kicsit vissza még a Becher családhoz, Josef Becher 1841-ben adta át fiának a cég irányítását, és az ital hírnevét végül ő alapozta meg. Sajnos a gyár ma már nincs a Becher család tulajdonában, ugyanis államosították, 2008 óta pedig a Becherovka a Pernod Ricard italgyárhoz tartozik.

A Becherovka hogyan és miből készül?

A Bechcerovka receptjét még a gyárban dolgozók közül is csak ketten ismerik, a pontos összetevők és mennyiségek titkosak. Ugyanakkor azt lehet tudni, hogy a Becherovka alapja 21 féle gyógynövény, melyeket zsákokba rakva hetekig áztatnak alkoholba. Az így elkészült keverék tölgyfahordókba kerül, borpárlatot, vizet, cukrot és egyéb ismeretlen adalékokat adnak hozzá, majd 2-3 hónapos érlelési folyamat következik. Az eredeti Becherovka egy szűrési folyamaton is átmegy, ugyanakkor enélkül a szűrési folyamat nélkül készül a Becherovka Unfiltered.

Becherovka fajták

A Becherovka fajták közül három kapható Magyarországon. A fogyasztásukat sokféleképpen javasolják attól függően, hogy melyik italról van szó. A Becherovka alapvetően egy keserűlikőr, így aperitifként szokták leginkább javasolni, ugyanakkor számos más módon is élvezhetjük ezt a különleges ital. A három Becherovka fajta a következő:

  • Becherovka Original: ez az eredeti verzió. Az illata citromos, ánizsos és fahéjas aromákban gazdag, ugyanakkor a méz édességét is felfedezhetjük benne. Az ízvilágára jellemző a gyógynövények aromája, gazdag, fűszeres, érződik az ánizs és fahéj gazdagsága, de a méz édessége is. Jellegzetes rozsdavörös szín jellemzi. Fogyasztását önmagában javasolják, lehetőleg jól behűtve, de 6 Celsius fokon is tökéletes. Kevert italokba is gyakorta használják, almalével vagy tonikkal keverve a leggyakoribb.
  • Becherovka Lemond vagy Becherovka Lime: ez az ital egyesíti magában a Becherovka hagyományait és az új irányvonalak melletti elköteleződést. A hagyományos gyógynövények mellett ugyanis a citrusok frissességét fedezhetjük fel a keverékhez adott citrommal, naranccsal és kumquattal. A Becherovka Lemond ízében természetesen megtalálhatjuk a hagyományos ízvilágot, a fűszeresség és a méz édességének harmóniáját, ugyanakkor új zamatokkal gazdagodik a citrusok frissessége által. Az alkoholtartalma 20%, főleg a fiatalok körében népszerű, igazi nyári buli hangulatot idéző ital. Az íze leginkább tisztén és jéghidegen érvényesül, érdemes így fogyasztani.
  • Becherovka Unfiltered: az az ital az eredeti Becherovka szűretlen változata, melyet 21 gyógynövényből és tiszta forrásvízből készítenek, ahogyan azt már a Becherovkától megszokhattuk. Az ízében a gyógynövényes jelleg érződik leginkább, kellemesen édes, enyhe mézes jelleg figyelhető meg benne. Mivel ez a típus az eredeti receptúrát követi, mindössze a szűrési eljárásban találunk eltérést, ezért ízében és illatában is a hagyományos Becherovkát idézi, ugyanakkor erőteljesebb, robusztusabb, hiszen a szűretlen italt kóstolhatjuk meg általa. A fogyasztását szintén tisztán javasolják, lehetőleg jól behűtve, de ahogyan a hagyomány Becherovkát, keverhetjük almalével vagy tonikkal is.

Becherovka népszerűségéről Magyarországon

A Becherovka már meglehetősen régóta érhető el Magyarországon, és igen nagy népszerűségnek örvend. Ma már a legtöbb vendéglátóhelyen és étteremben kínálnak Becherovkát, de a boltok polcian is megtalálhatjuk. Ugyanakkor az online kínálatot is erősíti, ma már a Becherovka online shop kínálatban is egyre népszerűbbek, és az ő kínálatukban a hazánkban kapható összes Becherovka gyomorkeserűt megtalálhatjuk, mint például az italkereso.hu oldalon is. Érdemes is az online rendelést előnybe részesíteni, ugyanis kedvező árakat és gyors kiszállítást tapasztalhatunk, emellett a kínálat is szélesebb sokszor, mint a bolti kínálat. Becherovka online shop is létezik, ahonnan rendelni tudunk. A Becherovka egy különleges karakterű ital, érdemes mind a három fajtáját megkóstolni.