Konyak, brandy

(20 találat)
Szűrők elrejtése
Összesen 20 db Konyak, brandy érhető el, 1 oldalon.

A Hennessy konyak egyértelműen piacvezető márka, ha konyakról van szó. Hennessy a minőség elismertsége miatt olyan híres, nem a Tesco ár kategória. Már a 18. század óta létezik, és a prémium kategóriát erősíti. De kinek a nevét is viseli a Hennessy, és milyen konyakokat találunk a kínálatunkban?

A Hennessy történetéről

A Hennessy konyak története Richard Hennessyvel kezdődött, aki egy ír nemesi család sarja volt, és zsoldos katonaként szolgált XV. Lajos francia király haditengerészeténél. Szolgálatai elismeréseként a király egy kis birtokot adományozott neki Cognac városában, ami már a 18. században is konyakkészítésről volt híres. A háború végén nem ment haza, hanem Cognac városában telepedett le, a családjának pedig rendszeresen küldött haza, Írországba konyakot. 1765-ben megalapította a Hennessy konyakházat, akkor még nem a saját neve alatt, és üzletszerűen kezdett el a konyakkereskedelemmel foglalkozni. Az üzletet a fia vitte tovább, ki Jas Hennessy & Co nevet adta a cégnek 1813-ban.

Az italos szakma világában élő legendának számít az 1765-től működő Hennessy ház, amely hét generáción átível, és napjaink legexkluzívabb és legritkább konyakjait forgalmazza. Az évek során számos néven terjedt el, rengetegféle elírás létezik, mint a Henessy, a Henesy, a Henessi, a Henness, a Hennesey, vagy a Hennesse, de az eredeti márkanév Richard Hennessy nevét viseli, és Hennessy-ként kell írni.

Hennessy konyak, brandy bővebben


A Brandy bor lepárlásával előállított likőr. A Brandy általában 35–60% alkoholt tartalmaz és általában vacsora utáni emésztést segítőként fogyasztják. Néhány Brandy-t fahordóban érlelnek. Másokat karamell színnel színeznek, hogy utánozzák az öregedés hatását, másokat pedig az öregedés és a színezés kombinációjával állítanak elő. A Brandy/borospálinka fajtái az egész borászat világában megtalálhatók. A leghíresebbek közé tartozik a délnyugat-franciaországi konyak és Armagnac.

Amit a konyakról tudni érdemes

A konyak egy olyan ital, ami a hideg téli estéktől a barátokkal töltött meleg nyári napokig minden hangulathoz és időjáráshoz illik. A konyak legalább annyira elegáns, mint izgalmas nedű, amelynek fogyasztása meglehetősen szertartásosnak tűnhet, ám fontos, hiszen csak így tudjuk igazán kiélvezni a kiválasztott márkát és évjáratot. Ha kedvet kapunk kipróbálni a legjobb konyak márkákat, akkor először is érdemes tudni, hogy mi is van a poharunkba, és miért is olyan különleges az aromája. Az is lényeges kérdés a konyak kiválasztásakor, hogy milyen évjáratú.

És persze azt sem árt pontosan tudni, hogy hogyan kell a konyakot fogyasztani, mert bár sokan csak beleöntik egy akármilyen pohárba, és már isszák is, de így nem fogják tudni maradéktalanul kiélvezni a konyak nyújtotta élvezetek. Érdemes tehát tisztában lenni azzal is, hogy milyen pohárban, milyen hőmérsékleten, és hogyan érdemes fogyasztani a konyakot. Lássuk is, hogy mi is a konyak, hogyan készül, mitől lesz minőségi konyak, és hogy milyen módon érdemes elkortyolni belőle egy pohárral.

Konyak, brandy bővebben