Metaxa Konyak, brandy

(14 találat)
Szűrők elrejtése

Metaxa

A rövid ital kedvelőknek a Metaxát valószínűleg nem kell bemutatni, hiszen több mint 20 éve található meg a hazai kínálatban, és meglehetősen nagy népszerűségnek örvend.

Metax: konyak Görögországból

De mi is a Metaxa sikerének a titka? És persze az sem elhanyagolható kérdés, hogy mi is a Metaxa pontosan. A következőek kiderítjük, miért is rajonganak a Metaxáért szerte a világon.

Tovább olvasom >>
Összesen 14 db Konyak, brandy érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Mi az a Metaxa: konyak, pálinka vagy valami egész más?

Bár a Metaxa a konyakhoz áll a legközelebb, valójában nem tekintik igazán annak. Kezdetben a pálinkához hasonlították, tartották konyaknak is, de hivatalosan egyik szeszesital kategóriába sem sorolták be. A Metaxa a muskotályos borok és a mediterrán botanikai összetevők keveréke, és mivel az egyes Metaxa fajták összetételüket tekintve sem sorolhatóak be egyik jellegzetes és törvényileg meghatározott italfajtába, így leginkább szeszesitalként hivatkoznak rá Európában, Amerikában pedig növényi likőrként sorolták be.

A Metaxa készítési eljárása titkos, ahogyan a pontos recept is, ugyanakkor az tudható, hogy borpárlatból, muskotályborból, készülnek, de egyes kiadásoknál más alkoholokat is felhasználnak. Emellett különböző fűszerekkel is ízesítik a keveréket, mint a rózsaszirom, vagy más mediterrán botanikai anyagok.

Metaxa története röviden

A Metaxa létrehozása Spyros Metaxa nevéhez kötődik, akik 1848-ban született Görögországban egy selyemkereskedők családban. Eredetileg finom áruk kereskedelemmel foglalkozott, de utazásai során számos különféle szeszes itallal és borral találkozott, ezen italok ihletésére fogott bele saját ital készítésében. Ennek eredményeképp született meg a Metaxa 1888-ban. Spyros Metaxa a testvérei Elias és Alexander Metaxa segítségével alapította meg az első szeszfőzdéjét Athén kikötőjében, Pireuszban. Érdekesség, hogy a szeszfőzde építésekor az alapban találtak egy medaliont, mely a Metaxa emblémája lette.

A Metaxa hamar népszerű lett Görögországban, így a Földközi-tenger országaiba kezdtek szállítani, 1900-ban pedig már az Egyesült Államokban is fogyasztották a Metaxát. A szeszfőzde 1968-ban új helyre került, Kifissába, jelenleg is itt található. A Metaxa dinamikusan fejlődött, az eredeti ital mellett több változatot is piacra dobtak, jelenleg pedig a világ számos országában elérhető már, köztük Kínában, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Ausztriában, Németországban, Görögországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovák Köztársaságban, Romániában, Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Ukrajnában és Lengyelországban, Oroszországban, az Egyesült Királyságban, az Ír Köztársaságban, és Magyarországon is.

Metaxa csillagok mit jelentenek?

A Matexa különböző változatait csillagos jelzéssel látták el, ezek alapvetően a minőséget jelzi, minél több a csillag, annál jobb az ital. Egyes kereskedők a csillagoknak az érlelési évek számát tulajdonítják, de ezt a Metaxa sosem erősítette meg, és a különböző kiadások évjáratát sem szokták megadni, ami azt jelenti, hogy valójában a csillagok csak a minőséget hivatottak jelezni, és nem a Metaxa korát. 

Metaxa fajták

A Metaxa legtöbb kiadása kapható Magyarországon is, bár egyes fajták nem került hazai forgalomba, mint a Metaxa Greek Honey vagy a Metaxa Ouzo (de nálunk azért beszerzhető). Jelenleg a következő Metaxa fajtákat találhatjuk meg a kínálatban:

  • Metaxa 5*: egy 38% alkoholtartalmú ital, mely muskotályborból és borpárlatból készül. Illatában érződik a rózsa és az ibolya, de a barack és a méz zamata is. Ízében a mézes zamatok dominálnak, érződik a narancsos lekvár, az ibolya és az érett szilva ízvilága, mely megalapozza az ital mediterrán jellegét. Lecsengése hosszú, ízében az őszibarack és a méz édessége dominál.
  • Metaxa 7*: egy 40% alkoholtartalmú ital, mely muskotályborból, borpárlatból, cukorszirupból és növényi kivonatokból készül. Már illatában is érződik a friss gyümölcsök zamata. Ízvilága testesebb, érettebb, érezni a vanília fűszerességét, de az ital tölgyes karakterei is érződnek.
  • Metaxa 12*: borpárlatok és muskotályborok házasságából született meg ez a 40 % alkoholtartalmú ital. A Metaxa jellegzetes aromája mellett a vanília illata csapja meg az orrunkat, de a csokoládés és narancsos jelleg is érezhető. Ízvilágában erősen érvényesül a hordós érlelés zamata, vagyis a fás jelleg jobban dominál, mint a 7 vagy az 5 csillagos kiadás esetében. Emellett természetesen az aszalt gyümölcsök íze is képviselteti magát az ízek között. A komplex ízvilágban érezhető még a csokoládé, a karamell és a narancs zamata is.
  • Metaxa Grande Fine: a Metaxa porcelán palackos limitált kiadása. 2017-ben új palackban, és csak limitált mennyiségben kerül a piacra. Ez egy igazi gyűjtői darab. Már illatában is rendkívül telt és kiegyensúlyozott. Érződik a gyümölcsök frissessége, és a méz édessége is. Ugyanezt fedezhetjük fel az ízvilágában is, a mazsola édessége, a vanília fűszeressége és a tölgyes fás íz tökéletes harmóniát alkot.
  • Metaxa Private Reserve: ez az ital különleges, ugyanis 1992 óta ugyanaz a keverőmester készítni, és minden évben új kiadás kerül belőle a piacra. Illatában a fás és fűszeres zamatok érződnek elsősorban, míg ízében a bársonyos, lány ízvilág keveredik a testesebb aromákkal. Ízében intenzíven édes, jellegzetes a mazsolás íz, ugyanakkor a tölgyes zamatok is felfedezhetőek benne.
  • Metaxa Angels' Treasure: ezt a típus Constantinos Rapits keverőmester álmodta meg. Illatában a keserű narancshéj és a szárított gyümölcsök aromái dominálnak, és ízében is érződik ez a gazdag fűszeresség. Íze citrusosabb, ugyanakkor karakteres a csokoládé, a dohány és tölgyes ízvilág is. Lecsengése hosszú és intenzív, leginkább a narancs és a fűszerek dominálnak.
  • Metaxa Aen: kizárólag az „1-es számú” hordóban érlelik, az alkoholtartalma 45 %, tehát ez a Metaxa legerősebb változata.
  • Metaxa Honey Shot: ez a típus sokáig nem is volt kapható hazánkban, nemrég került csak forgalomba. A Metaxa jellegzetes íze mellett a méz íze dominál.

Eredetileg a Metaxa 3* része volt a Metaxa kínálatának, jelenleg ez az ital már nem szerepel a kínálatban így nálunk sem találsz már 3*-os Metaxát.

Metaxa az italkereso.hu oldalról

Ha meg szeretnénk ismerni a Metaxa különleges ízvilágát, akkor érdemes az itelkereso.hu oldalt felkeresni, hiszen innen szinte mindegyik, hazai forgalomba kapható kiadást beszerezhetjük. Mivel az oldal több száz italbolt kínálatát tartalmazza, így a legjobb árakat is megtalálhatjuk, és raktárról akár azonnal meg is rendelheted.  A Brandy bor lepárlásával előállított likőr. A Brandy általában 35–60% alkoholt tartalmaz és általában vacsora utáni emésztést segítőként fogyasztják. Néhány Brandy-t fahordóban érlelnek. Másokat karamell színnel színeznek, hogy utánozzák az öregedés hatását, másokat pedig az öregedés és a színezés kombinációjával állítanak elő. A Brandy/borospálinka fajtái az egész borászat világában megtalálhatók. A leghíresebbek közé tartozik a délnyugat-franciaországi konyak és Armagnac.

Amit a konyakról tudni érdemes

A konyak egy olyan ital, ami a hideg téli estéktől a barátokkal töltött meleg nyári napokig minden hangulathoz és időjáráshoz illik. A konyak legalább annyira elegáns, mint izgalmas nedű, amelynek fogyasztása meglehetősen szertartásosnak tűnhet, ám fontos, hiszen csak így tudjuk igazán kiélvezni a kiválasztott márkát és évjáratot. Ha kedvet kapunk kipróbálni a legjobb konyak márkákat, akkor először is érdemes tudni, hogy mi is van a poharunkba, és miért is olyan különleges az aromája. Az is lényeges kérdés a konyak kiválasztásakor, hogy milyen évjáratú.

És persze azt sem árt pontosan tudni, hogy hogyan kell a konyakot fogyasztani, mert bár sokan csak beleöntik egy akármilyen pohárba, és már isszák is, de így nem fogják tudni maradéktalanul kiélvezni a konyak nyújtotta élvezetek. Érdemes tehát tisztában lenni azzal is, hogy milyen pohárban, milyen hőmérsékleten, és hogyan érdemes fogyasztani a konyakot. Lássuk is, hogy mi is a konyak, hogyan készül, mitől lesz minőségi konyak, és hogy milyen módon érdemes elkortyolni belőle egy pohárral.

Konyak, brandy bővebben