Bailey’s Likőr, krémlikőr

(16 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom

Bailey’s

A krémlikőrök kedvelői között talán nincs is olyan, aki ne ismerné az ír krémlikőrök legnépszerűbb képviselőjét, a Baileyst. Bársonyos lágysága, krémessége és simogató édes íze mindenkit elvarázsol szerte a világon. Az ír whisky és a tejszín párosításából jött létre, és bár nem tekint vissza annyira régi múltra, mint maga a whiskygyártás, de a megalkotása óta eltelt közel ötven évben meglehetősen nagy népszerűségre tett szert, ugyanis állítólag minden olyan országban és államban forgalmazzák, ahol nem tilos az alkoholfogyasztás.

Amit a Baileys Irish Cream likőrről tudni érdemes

Szinte nincs is bár hazánkban sem, ahol ne lenne az italok között ez a krémlikőr, de a boltok polcain is gyakorta találkozhatunk vele. Ma már számos ízben és kivitelben érhető el, sőt, már létezik laktózmentes verzió, hogy a laktózra érzékenyek is élvezhessék kellemes és krémes ízét. Ám mielőtt belekortyolnánk a kedvenc ízű Baileysünkben, érdemes egy kicsit utána járni, hogy minek is köszönheti a különleges ízvilágát, és hogy honnan is származik. Nem is gondolnánk, hogy a története is legalább annyira érdekes, mint a készítési módja.

Tovább olvasom >>
Összesen 16 db Likőr, krémlikőr érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Egy kis történelem, avagy honnan származik a Baileys?

A Baileys története 1974-ben kezdődik, mégpedig akkor, amikor a legnagyobb szeszipari cég Írországban nem tudott mit kezdeni a nyakukon maradt whiskyvel. A szesztilalmat ugyan erre az időszakra már bőven feloldották, ugyanakkor az amerikai whiskygyártás is fénykorát élte, így kevesebb igény volt az import whiskyre. A cég tehát veszteséges volt, hiszen a kínálata nagyobb volt, mint a kereslet, ezért olyan italt akartak létrehozni, amihez felhasználhatták a megmaradt készleteket.

Thomas Edwin Jago angol italgyáros alkotta meg a Baileyst, illetve ő jött rá, hogy hogyan tudja az alkoholtartalmú whiskyt párosítani a tejszínnel úgy, hogy azok ne csapódjanak ki, illetve ne váljanak szét egymástól. Ehhez természetesen szükség volt a 90-es évek technológiai fejlettségére, máskülönben ez a híres ital nem jöhetett volna létre. Állítólag a recept megalkotása 45 percet vett igénybe, és az alaprecept azóta sem változott. Még a kitalálásának évében bemutatták a nagyközönségnek, az elmúlt években pedig nemzetközi sikerre vitték az italt, ami azóta számos ízzel gazdagodott.

Hogyan és miből készül a Baileys?

Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk a Baileys krémes és könnyed ízvilágát, érdemes tudni, hogy miből is készül. Az alapja természetesen a whisky, hiszen a megalkotása is a megmaradt whiskykészletekkel kezdődött. A Baileys alapjául szolgáló szeszes ital három évet pihen amerikai bourbon hordókban, szóval nem akármilyen whisky kerül a keverékbe. A whiskyhez tejszínt, kakaóport, kávét és vaníliát is adnak, és egy technológiai újítással ezeket oly mértékben összeházasítják, hogy a gyártó szerint a palack bontás után is két évig megőrzi a szavatosságát.

A Baileysbe kerülő tejszín, nem hagyományos, háztartásokba megtalálható tejszín, hiszen sokkal magasabb zsírtartalommal bír. Ami még bizonyos, hogy az ital kakaóport tartalmaz, melynek a mennyisége is ismert, ugyanakkor a többi hozzávalót titok övezi, így a pontos receptet csak a Baileys gyártói tudják csak. Bár házilag is sokan próbálkoznak a Baileys készítéssel, a hamisíthatatlan ír krémlikőr ízvilágát nem tudják reprodukálni.

Érdekességek, melyet kevesen tudnak a Baileys-ről

A Baileys receptje ugyan titkos, ám pár érdekesség azért kering az italról, melyek segítenek belelátni, és talán jobban megérteni az ital sikerességét. Bár talán az egyik ilyen kulisszatitok pont az ellenkezőjét bizonyítja, ugyanis az italt megalkotását követően létrehoztak egy fókuszcsoportot, mely a Baileys-t volt hivatott tesztelni, és az egyik kóstoló a hashajtó szirup ízéhez hasonlította, de a csoport más tagjai sem jósoltak túl nagy népszerűséget az italnak. Ennek ellenére piacra került, világszerte fogyasztják. A megalkotása bár gyorsan ment, de nem zökkenőmentesen, ugyanis az első verzió egy tejes whisky volt, ami borzalmasra sikerült, ezért került bele a cukor és a kakaó.

Mivel a kezdetekben még nem létezett gyár, így a palackon lévő címen egy nem létező címet tüntettek fel. Mára már annyira megnőtt a kereslet a Baileys iránt, hogy több mint félszázezer tehén csak azért adja a tejét, hogy azt a Baileys készítéshez felhasználhassák, ami több mint 220 millió liter tejet jelent évente, ami nem kis mennyiség. A fogyasztását egyébként széles talpú pohárban, jégre öntve javasolják.

Milyen ízekben kaphatók a Baileys krémlikőrök?

Az eredeti Baileys íze, bársonyos zamata szinte minden krémlikőr rajongót levesz a lábáról. Az alkohol és a tejszín tökéletes harmóniája, a kakaó és a vanília ízvilága egy különleges krémes italt hozott létre, mely selymes, kellemes, és lágy. A lecsengése hosszú, kóstolás után még sokáig megmarad a szánkban az íze, melyben a tejszín krémessége keveredik a csokoládés kávék aromájával. Aki szereti az eredeti Baileys ízvilágot, érdemes a többi fajtát is megkóstolnia, ugyanis a Bailesy az évek során számos ízzel párosította és gazdagította a termékpalettáját.

  • Baileys Almande laktózmentes mandulás krémlikőr az első laktózmentes Baileysek sorában, melyet azok is élvezhetnek, akik alapvetően nem fogyaszthatnak tejterméket.
  • Baileys Strawberry & Cream, vagyis epres Baileys
  • Baileys Almande: mandulás kérmlikőr
  • Baileys Salted Caramel: sós karamellás baileys
  • Baileys Coffee krémlikőr
  • Baileys Apple pie vagyis almás pite ízű krémlikőr
  • Baileys Vanilla Cinnamon -
  • Baileys Red Velvet Cupcake – vörös bársony cupcake ízesítésű krémlikőr
  • Baileys Caramell
  • Baileys Chocolat Luxe

Hazánkban a legtöbb íz kapható, emellett már Bailesy ízesítésű bonbon és csokoládé is kapható, ha halmoznánk az élvezeteket.

Baileys vélemények, árak, beszerzési helyek

A Baileys egy meglehetősen népszerű és keresett krémlikőr hazánkban, így már nemcsak a boltok kínálatában, de az ital webáruházakban is megtalálható. Érdemes az online felületünket böngészni, ugyanis itt a legtöbb ízben be tudjuk szerezni. Az árak kedvezőbbek, ha webáruházból vásárolunk, egy üveg eredeti Baileys ára 0,7 literes kiszerelésben 5000 Forint körül indul, de a különlegesebb ízek jóval drágábbak is lehetnek. Az italkereso.hu oldalon biztos megtalálod kedvenc Baileys ízesítésed és még egy akciót is biztos ki tudsz fogni.Szinte mindenki kóstolt már valamilyen likőrt, és meg is van a kedvence. Ha azt halljuk, hogy likőr, biztosan fel is tudunk sorolni legalább négy-öt fajtát és márkát, amit már kóstoltunk, esetleg ismerünk.

Melyek a legnépszerűbb likőrök és mit érdemes róluk tudni?

A likőrkínálat nagyon sokszínű, nem árt egy kicsit jobban megismerni. Nemcsak azt, mi számít likőrnek, hanem a legnépszerűbb fajtákat és márkákat is. A következő típusok a teljesség igénye nélkül mutatják be a legkeresettebb likőrfajtákat, és arra is fényt derítünk, hogy a krémlikőr kifejezés mit jelent Magyarországon, és mit nemzetközi viszonylatban.

Likőr, krémlikőr bővebben