Ouzo Likőr, krémlikőr

(9 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Ízesítés
Alkoholtartalom
Űrtartalom
Kiegészítő

Ouzo

Sok országnak megvan a maga eredetvédett itala. Magyarországnak a pálinka, a franciáknak a cognac, Görögországnak és Ciprusnak pedig az ouzo. Az ouzó, vagy ahogy mi magyarok fonetikusan írva, úzóként emlegetjük, egy ánizzsal és egyéb fűszerekkel ízesített égetett szesz, melyet leginkább aperitifként szokás fogyasztani. Az ouzo italt sok szeszitalhoz szokták hasonlítani, mint a az örmény oghi, a francia pastis, a közel-keleti arak és a török rakı, de hasonlít a az olasz sambucára, a spanyol pacharánra, a svájci eredetű abszintra és a masztika egy fajtájára is.

Ouzo Görögország szíve lelke

Ha ouzot szeretnénk kóstolni, ma már nem kell egészen Görögországig vagy Ciprusig utaznunk, hiszen számos hazai forgalomba is kapható ouzo márka létezik. Viszonylag erős ital, ugyanis az ouzo alkoholtartalma 37-40 %, vagyis hamar a fejünkbe szállhat. Mielőtt azonban elmerülnénk az ouzo jellegzetesen ánizsos ízvilágában, érdemes kicsit utána járni, hogy milyen italról is van szó, hogyan készül, és hogy egyáltalán honnan származik? Természetesen a legkeresettebb hazánkban is kapható márkákról is érdemes pár szót ejteni.

Tovább olvasom >>
Összesen 9 db Likőr, krémlikőr érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Egy kis történelem, avagy honnan származik az ouzo?

Ha az ouzora gondolunk, akkor leginkább Görögország jut az eszünkbe, pedig Cipruson is eredetvédett italnak számít. Az ital története legalább a 14. századig nyúlik vissza. Akkoriban a görögök a cipúró névre hallgató tönkölypárlatot készítették. Állítólag az Athosz-hegyi kolostor szerzetesei gyakran kísérleteztek a cipúró készítésével, és különböző ízesítésekkel készítttek. Ennek a kísérletezésnek az eredményeképpen kerülhetett a cipúróba ánizs, és így született meg az ouzo. A kereskedelmi úzókészítés Görögország függetlenségének kikiáltása után indulhatott meg, körülbelül a 19. században.

Mivel a görögök Leszbosz szigetéről eredeztetik az ouzo létrejöttét, ezért a termelés is itt indult el először. Igazán nagy népszerűségre azonban a 20. században tett szert, amikor betiltották az abszintot. A jelenleg kapható ouzo eltér a cipúrótól, ugyanis már nem tönkölypárlatból készül az ouzo, hanem finomszeszből. Az ouzot 2006-ban eredeti görög italnak minősítették, és Görögország el is nyerte azt a jogot, hogy ilyen néven is árusítsa. Csak azt az italt lehet ouzonak nevezni, amely Cipruson és Görögországban készül.

Hogyan készül az ouzo?

Azt szokták mondani, hogy ahány ouzo márka, annyi különböző íz, vagyis minden márkának megvan a maga egyedi ízvilága, és ez lényegében így is van. Természetesen az ouzo készítésnek megvan a maga hagyománya, és előírt módja is, ugyanakkor a fűszerezésben nincsenek nagy megkötések. Az ánizs használata, úgymond, kötelező, de az ouzo már fűszereket is tartalmazhat és tartalmaz is, melyek összetétele gyártónként eltérő. Az alapvető készítései mód persze megegyezik. A finomszeszt fűszerekkel rézüstben párolják.

A fűszerek között alapvető az ánizs, de kerülhet a keverékbe csillagánizs, koriander, szegfűszeg, vagy fahéj is. Az így készült keveréket ízesített etil-alkoholnak vagy úzóélesztőnek is szokták nevezni. Ez utóbbi megnevezés kissé megtévesztő lehet, hiszen erjedés már nem megy végbe a folyamatnak ezen szakaszán. A keverékbe ezután cukor kerül, majd vízzel felhígítják a megfelelő alkoholtartalomra, ami ugyebár 37-40 %. A gyengébb minőségű ouzokba az „úzóélesztőbe” ánizsolajt és/vagy finomszeszt is kevernek még, de a jobb márkáka palackjaiba csak a vízzel felhúzott „úzóélesztő” kerül.

Így fogyaszd az ouzot!

Az ouzo fogyasztásának nincs nagy hagyománya Magyarországon, de azért sokan ismerik, különösen azok, akik megjárták már Görögországot, esetleg Ciprust. Görögországban szinte minden városba, de még számos faluban is találhatunk úgynevezett úzóházakat, ahol az ital mellé előételeket is kínálnak. Ezeken a helyeken általában vízzel vagy jéggel keverve kínálják az ouzo italt. Más vendéglátó helyeken nem keverik se jéggel, se vízzel, hanem tisztán fogyasztják. Ilyenkor annyira lehűtik az italt, hogy az ánizsolaj ki is kristályosodik benne.

Ha itthon szeretnénk egy pohár ouzot meginni, akkor tehetjük ezt tisztán, aperitifként, de jéggel vagy vízzel keverve is. Bár az alkoholtartalma alapján nem mondható kifejezetten erős italnak, de gyorsan a fejünkbe szállhat, ugyanis a cukortartalma miatt lassabban szívódik fel a gyomorban, aki fogyasztja, pedig úgy érezheti, hogy az italnak nincs is rá hatása, így akár több pohárral is elfogyaszt belőle. Az itallal azonban érdemes vigyázni, hiszen a lassú felszívódásnak köszönhetően később száll a fejünkbe, emiatt pedig erős italnak szokták tartani.

Ismert ouzo márkák Magyarországon

Bár Magyarországon az ouzot kevesebben fogyasztják, mint mondjuk más égetett szeszes italokat, ugyanakkor számos márka terméke elérhető hazánkban is. A legismertebb és legkeresettebb márkák a következők:

  • Ouzo 12: ez a márka az egyik legismertebb Magyarországon, ha ouzoról van szó. De nemcsak hazánkban, hanem Görögországban is, hiszen az Ouzo 12 Görögország nemzeti itala. Nálunk két fajtája kapható, az Ouzo 12 többféle kiszerelésben és az Ouzo Gold.
  • Helenas ouzo: egy nagyon jó ár-érték arányt képviselő, kellemesen ánizsos ízvilágú ouzomárka.
  • Metaxa Ouzo
  • Ammos ouzo
  • Ouzo Pileus
  • Thalassa Ouzo

Hol kóstolhatjuk meg az ouzo-t?

Ha ouzot szeretnénk kóstolni, akkor egyrészt elutazhatunk Görögországban és Ciprusra is, hiszen igazán autentikus ízvilágot és ouzo élményt ott kaphatunk. Ugyanakkor a már felsorolt márkák hazánkban is kaphatóak, szóval, ha csak az ánizsos ízvilág vonz minket, akkor nem feltétlen kell elutazunk. A hazai vendéglátó helyek kínálatában nem igazán fogunk ouzot találni, legfeljebb a görög ihletésű helyeken. A bolti kínálat is viszonylag szűknek mondható ebben a tekintetben, legfeljebb a nagyobb hipermarketek polcain fogunk ouzo márkát találni.

Amennyiben meg szeretnénk kóstolni a fent felsorolt márkák valamelyikét, vagy akár mindegyikét, hiszen márkánkét eltérő ízvilággal találkozhatunk, akkor az italwebáruházak kínálatát érdemes böngészni. Az italkereso.hu oldalon például a felsorolt ouzo márkák mindegyik megtalálható, és kedvező áron meg is rendelhető. Az ouzo ára márkánként eltérő lehet.Szinte mindenki kóstolt már valamilyen likőrt, és meg is van a kedvence. Ha azt halljuk, hogy likőr, biztosan fel is tudunk sorolni legalább négy-öt fajtát és márkát, amit már kóstoltunk, esetleg ismerünk.

Melyek a legnépszerűbb likőrök és mit érdemes róluk tudni?

A likőrkínálat nagyon sokszínű, nem árt egy kicsit jobban megismerni. Nemcsak azt, mi számít likőrnek, hanem a legnépszerűbb fajtákat és márkákat is. A következő típusok a teljesség igénye nélkül mutatják be a legkeresettebb likőrfajtákat, és arra is fényt derítünk, hogy a krémlikőr kifejezés mit jelent Magyarországon, és mit nemzetközi viszonylatban.

Likőr, krémlikőr bővebben