Pálinka

(28 találat)
Szűrők elrejtése
Összesen 28 db Pálinka érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Bolyhos pálinka a kezdetektől pálinkafőzéssel foglalkozott. Bár napjainkban Magyarországon több mint 600 pálinkafőzde működik, azért a legjobb pálinkaházakat senkinek sem kell bemutatni. Közéjük tartozik a Bolyhos Pálinkaház, akik már több mint 25 éve foglalkoznak pálinkafőzéssel. Nem meglepő, hogy eleinte csak bérfőzéssel foglalkoztak, hiszen hazánkban a legtöbb pálinkaház a pálinkafőzésnek ezt a formáját gyakorolja. Később azonban a Bolyhos Pálinkaház nem elégedett meg ennyivel, és továbblépett a saját pálinkák megalkotásának irányába.

Bolyhos pálinka minőségi kínálata

Ezen törekvésüket siker koronázta, ugyanis mára már többszörösen díjazott, díjnyertes pálinkákkal örvendeztetik meg a hazai pálinkafogyasztó közönséget. A termékskálájuk meglehetősen széles, 40, 45 és 50 fokos pálinkák és ágyas pálinkák is találhatóak a kínálatukban. Büszkék arra, hogy családi pálinkaházként működve minőségi italokat készíthetnek a hazai közönség számára, melyben mára már nemcsak pálinka, de gin is gazdagítja a kínálatot. Mielőtt azonban megkóstolnánk a legjobb Bolyhos pálinkákat, érdemes kicsit utána járni, honnan is indult a pálinkakészítés szenvedélye és hová nőtte ki magát.

Bolyhos pálinka bővebben


Minőségi pálinka aminek Magyarországon kultusza van, hiszen ez egy hagyományosan magyar rövidital. Egy eredet védett gyümölcspárlatról van szó, tehát, ha pálinkát kortyolunk, akkor az csak Magyarországon, illetve még négy osztrák tartomány készülhet, máshol nem. A pálinka fogalma a 2000-es években szilárdult meg a Pálinka törvénynek és az eredetvédelemnek köszönhetően. A 17. században még égetett szeszt jelentett, ám a mai pálinkák már gyümölcsből, törkölyből, borseprőből vagy borból készülnek.

Mi, magyarok büszkék is vagyunk a Magyar pálinka kifejezésre, viszont azt kevesen tudják, honnan is indult a pálinka története, és hogyan is lett nemzetközileg ismert és elismert rövidital. A készítését már jóval többen ismerik, ahogyan a legnevesebb márkákat is. Lássuk is, honnan származik a pálinkakészítés tudománya, és mennyit változott a pálinka az elmúlt évszázadok során. És persze arra is keressük a választ, hogy melyek a legjobb pálinka márkák és legkedveltebb ízek hazánkban, ha pálinkáról van szó.

Pálinka történelem

Sokan úgy gondolják, hogy a pálinka a magyar szeszfőzés kialakulásával egy időben jelent meg, de ez nem egészen van így. A pálinka kifejezés a 17. században jelent meg, de az első bordesztillátumokról már a 12-13. századból is vannak feljegyzések, melyet gyógyszerként használtak. Az élvezeti szeszfogyasztás elterjedése hazánkban a 15. századra tehető. A pálinka a 17. században még nem egészen azt jelentette, amit manapság, ugyanis a gabonapárlatokra is használták ezt a kifejezést, nemcsak a gyümölcspárlatokra.

Az évszázadok során felváltotta az „égettbor” kifejezést, amit a párlatokra használtak. Egészen a 21. századig minden égetett szeszt pálinkának neveztek, függetlenül attól, miből készült. Régen magyar pálinkafajtának tartották a gabonapárlatokat, a seprőpárlatokat, de még a burgonyapárlatokat is. A 20. századra a különböző égetett szeszek saját elnevezést kaptak hazánkban is, és csak a törkölypálinka, a „seprőpálinka” és a gyümölcspálinka, illetve a gyümölcspálinka-utánzat viselhette a pálinka nevet.

Pálinka bővebben