Pálinka

(90 találat)
Szűrők elrejtése

A birs vagy más néven birsalma egy érdekes gyümölcs, ami bár a körtére hasonlít, mégis inkább alma, amelyet elsősorban lekvárok, szörpök és gyümölcslevek készítésére használnak. Pedig pálinkának is tökéletes alapanyag, amire a pálinkafőző mesterek is rájöttek, és az elmúlt években egyre inkább elterjedt a birspálinka készítése.

Birsalma pálinka, miért olyan népszerű manapság?

A legnevesebb pálinkaházak kínálatában megtalálható a birs vagy birsalma pálinka, de a kisebb főzdék esetében is találhatunk ilye italt. De mit is kell tudnunk a birspálinkáról, magáról az alapanyagról és a készítésének módjáról?

A következőkben arra keressük a választ, hogy miért is olyan népszerű a birsalmapálinka, és mely hazai pálinkaházak kínálják ezt a különleges pálinkatípust. De kezdjük is az elején, a birsalmával.

Tovább olvasom >>
Összesen 90 db Pálinka érhető el, 2 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Amiből a birs pálinka készül

Aki már kóstolt igazán minőségi birspálinkát, pontosan tudja, hogy mennyire ízletes, zamatos és egyedi ízvilága van, amit persze nem másnak köszönhet, mint a birsnek vagy birsalmának. Érdekesség, hogy néha birskörtének is szokták hívni a birset. A birsnek Magyarországon 7-10 fajtáját termesztik, különbséget pedig főleg a gyümölcs alakjában találunk, ha körtére hasonlít inkább, akkor birskörtének, ha pedig almára, akkor birsalmának hívják, de lényegében mindegyik birs. De vissza a birspálinkához.

A birs alapvetően egy olyan gyümölcs, aminek kevés a cukortartalma emiatt gyakran a fán hagyják, és teljesen éretten, szinte már kicsit túléretten szedik le, hogy alkalmas legyen a pálinkakészítéshez. A birsből jellemzően október környékén szoktak cefrét készíteni, de időjárástól függően a szeptember is alkalmas lehet a birs szedésére. A pálinkakészítéshez többféle fajta is alkalmas, de a szakemberek szerint a Leskováci birs, a Vranja birs, és a Cydora Robusta fajták kifejezetten alkalmasak.

Mikortól hívhatunk egy pálinkát birspálinkának?

Nos, erről a magyar pálinkatörvény rendelkezik, nem konkrétan a birsre, hanem minden pálinkára vonatkoztatva, de a birspálinkát is ezen irányelvek szerint kell készíteni. Hat feltétel van annak, hogy birspálinkának hívjunk egy pálinkát:

  • először is ahhoz, hogy pálinkának hívjuk az elkészült italt, 100%-ban gyümölcsből kell készülnie, semmilyen adalékanyagot, mondjuk mézet, gyümölcsleveket stb., nem tartalmazhat
  • emellett csak és kizárólag Magyarországon termett és termelt gyümölcsöt lehet használni, ami lehet nemesfajta, de akár vadgyümölcs is
  • az is fontos, hogy a gyümölcs Magyarországon legyen cefrézve, párolva, érlelve és palackozva
  • az alkoholfokának legalább 37,5% v/v kell lennie
  • nem hívható másnak, csak pálinkának, tehát palinca vagy egyéb módosított elnevezések nem jelenhetnek meg a palackon
  • a pálinka nevet is csak Magyarország használhatja, tehát ha bárhol a világon találkozunk a birsalmapálinkával ezen a néven, akkor biztosak lehetünk benne, hogy hazánkban készült

A házilag készített birspálinkáknál nagyobb szabadságot gyakorolnak a készítők, gyakran bort, mustot, almalevet vagy forrásvizet adnak a cefréhez, de a nagy pálinkaházak csak és kizárólag friss gyümölcsöt használnak, természetesen ez a pálinkák ízén is érződik.

Birsalma pálinkát mely hazai pálinkaházak kínálatában találunk?

Ha igazán minőségi birspálinkát szeretnénk kóstolni, akkor érdemes a nagy pálinkagyártók kínálatában keresgélni, mint például a Panyolai, a Gönci, az Agárdi, az Árpád, a Békési, a Gusto, vagy a Lunczer. De milyen terméket is találunk?

Panyolai - Aranybirs Pálinka: ennek a pálinkának már az illatában is a birs jellegzetes aromái dominálnak, íze pedig pontosan olyan, erőteljesen birses, gyümölcsös, mint amit az illata ígér. Ízvilág élénken gyümölcsös és friss, minden korttyal jobban hangsúlyozódik a birs egyedi zamata.

Gönci - Birs Pálinka: a Gönci pálinkaház titka, hogy csak olyan gyümölcsöt használ fel a birspálinkához, amely a szomszédos kertekből, dűlőkből származik, így pontosan tudják, mi kerül az üstbe, vagyis a cefrébe. Ízében és illatában is különleges ez a pálinka, amire a Gönci pálinkamester is méltán büszke lehet.

Agárdi - Prémium Birs Pálinka: ebben az italban a birsalma klasszikus, különleges, fanyarkás ízei dominálnak. Illatában a birsalmasajt zamata és a citrusos aromák összhangban vannak, kellemes gyümölcsös ízeket ígérve. És nem is kell csalódnunk, hiszen az Agárdi Prémium Birs Pálinka minden kortya igazi élmény, a gyümölcsök zamata és frissessége még a lecsengésében is érződik.

Árpád: ez a pálinkamárka az egyik leghíresebb Magyarországon, nem csoda hát, ha az ő kínálatukban is találunk birspálinkát. Az Árpád Birsalma Pálinka, az Árpád Prémium Birsalma Pálinka, és az Árpád Csabai Házi Birs Pálinka is ebből a különleges gyümölcsből készül.

Békési birspálinkák: a Békési pálinkaház is a legismertebb pálinkaházak közé tartozik, kínálatában a Békési - Disznótoros Birs Pálinka és a Békési - Manufaktúra Birs Pálinka képviseli a birspálinkákat.

Gusto birspálinkákról: a Gusto annyira kedveli a birset, hogy több pálinkájuk alapanyagaként is szolgál. A Gusto - Birs Pálinka, a Gusto - Birskörte Pálinka, a Gusto - Mézes Ágyas Birslikőr és a Gusto - Eperfahordóban Érlelt Birs Pálinka is ebből a különleges gyümölcsből készül.

Lunczer birspálinkák: Lunczer - Birs Esszencia Pálinka, Lunczer - Optimus Birs Pálinka, Lunczer - Optimus Birs Pálinka, Lunczer - Szőlő-Birs Pálinka

Birsalma pálinka hol kapható?

A birspálinka manapság nagyon népszerű, nem is csoda, hogy a fent felsorolt pálinkaházak kínálatában is megtalálható. Egyes vendéglátóhelyeken is találkozhatunk vele, ahol a nagyobb pálinkaházak, termékeit kínálják. Ha lehetőségünk van pálinkakóstolásra menni, mindenképp érdemes rákérdezni, hogy szerepel-e a kínálatban birsalmapálinka, és ha igen, akkor éljünk is a lehetőséggel.

Amennyiben nincs erre lehetőségünk, akkor sem kell lemondanunk a birspálinka nyújtotta élvezetekről, hiszen meg is rendelhetjük online. Az italkereso.hu oldalon például a fent felsorolt márkákon túl a Békési Ágyas Birspálinkát, a Bestillo - Birsalma Pálinkát, a Brill - Birskörte Pálinkát, a Bulyáki – Birspálinkát, a Delicia - Duľa Angersi Birsalma Pálinkát, az Egyszer volt – Hősök Birspálinkát, a Forrás - Birspálinkát vagy a Hegyközi – Birspálinkát is megrendelhetjük.

 

 Minőségi pálinka aminek Magyarországon kultusza van, hiszen ez egy hagyományosan magyar rövidital. Egy eredet védett gyümölcspárlatról van szó, tehát, ha pálinkát kortyolunk, akkor az csak Magyarországon, illetve még négy osztrák tartomány készülhet, máshol nem. A pálinka fogalma a 2000-es években szilárdult meg a Pálinka törvénynek és az eredetvédelemnek köszönhetően. A 17. században még égetett szeszt jelentett, ám a mai pálinkák már gyümölcsből, törkölyből, borseprőből vagy borból készülnek.

Mi, magyarok büszkék is vagyunk a Magyar pálinka kifejezésre, viszont azt kevesen tudják, honnan is indult a pálinka története, és hogyan is lett nemzetközileg ismert és elismert rövidital. A készítését már jóval többen ismerik, ahogyan a legnevesebb márkákat is. Lássuk is, honnan származik a pálinkakészítés tudománya, és mennyit változott a pálinka az elmúlt évszázadok során. És persze arra is keressük a választ, hogy melyek a legjobb pálinka márkák és legkedveltebb ízek hazánkban, ha pálinkáról van szó.

Pálinka történelem

Sokan úgy gondolják, hogy a pálinka a magyar szeszfőzés kialakulásával egy időben jelent meg, de ez nem egészen van így. A pálinka kifejezés a 17. században jelent meg, de az első bordesztillátumokról már a 12-13. századból is vannak feljegyzések, melyet gyógyszerként használtak. Az élvezeti szeszfogyasztás elterjedése hazánkban a 15. századra tehető. A pálinka a 17. században még nem egészen azt jelentette, amit manapság, ugyanis a gabonapárlatokra is használták ezt a kifejezést, nemcsak a gyümölcspárlatokra.

Az évszázadok során felváltotta az „égettbor” kifejezést, amit a párlatokra használtak. Egészen a 21. századig minden égetett szeszt pálinkának neveztek, függetlenül attól, miből készült. Régen magyar pálinkafajtának tartották a gabonapárlatokat, a seprőpárlatokat, de még a burgonyapárlatokat is. A 20. századra a különböző égetett szeszek saját elnevezést kaptak hazánkban is, és csak a törkölypálinka, a „seprőpálinka” és a gyümölcspálinka, illetve a gyümölcspálinka-utánzat viselhette a pálinka nevet.

Pálinka bővebben