Pálinka

(15 találat)
Szűrők elrejtése

A bodzát Magyarországon szinte mindenki ismeri, a népi gyógyászat pedig régóta használja. Manapság azonban már nemcsak gyógykészítmény, szörp vagy lekvár készülhet belőle, hanem pálinka is. A bodza pálinka mára az egyik legkedveltebb pálinkaíz lett, kicsit drágább a megszokott ágyás és nem ágyas pálinkáknál, ugyanis a bogyója apróbb szemű, nem annyira lédús, így sokkal több kell belőle, mint más bogyós gyümölcsökből.

Bodza pálinka: a bodza virágából és terméséből is készül pálinka

De nemcsak a bodza bogyóját lehet pálinkakészítésre felhasználni, hanem a várágát is. Az italkereso.hu csapata utána járt ennek a különleges italnak, a legnépszerűbb márkáknak, és hogy hogyan készülhet egyáltalán bodzából pálinka.

Tovább olvasom >>
Összesen 15 db Pálinka érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Így készül bodza bogyóból pálinka!

A legismertebb hazai pálinkafőzdék kínálatában egyaránt találunk bodza bogyóból és bodzavirágból készült pálinkákat. Aki gyerekként szerette a bodzaszörpöt vagy a bodzateát, esetleg kóstolt bodzalekvárt, számára ismerős lesz a bodzapálinka friss és egyedi zamata. A bodza bogyóból készült pálinkákat szinte ugyanúgy készítik, mint a legtöbb bogyós gyümölcsből készült pálinkát. A bodza tavasszal virágzik, és augusztusra érik be fekete bogyója. A bogyókat leszedik, a zöld szárrészeket eltávolítják, majd a hagyományos módon aprítják, oltják és cefrézik.

Az erjedést követően főzési eljárás következik, majd az érlelés. A bodza pálinkára jellemző, hogy minél tovább érlelik, pihentetik, annál bársonyosabb lesz az íze. Egy nagyon egyedi, különleges zamatú italról van szó, mely nagyon megosztó tud lenni. Általában elmondható, hogy a bodza pálinka ízért valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon nem, köztes vélemény nincs. De milyen ízről is beszélünk? A bodzapálinkának már az illatában érezni a gyümölcs jellegzetes aromáját, ízében pedig a gyümölcs zamata keveredik a kellemes csokoládés ízvilággal.

Tavasszal a bodza virágát sem szabad otthagyni, avagy a bodzavirág pálinkákról

A bodzapálinka készítés másik formája a bodzavirág pálinka, amikor a bodza virágát áztatják, cukrozzák, majd beoltják. A bodza tavasszal virágzik, május közepétől, június végéig lehet szedi apró fehér virágait. Jellemzően ebből készül szörp és tea is, de a pálinkakészítéshez is gyakran használják a legismertebb pálinkaházak. A bodzavirágot áztatás előtt leforrázzák, majd a beáztatott virágokhoz cukrot adnak. A cukor feloldódása után élesztővel oltják be, majd a hagyományos módon lepárolják. Sokan próbálkoznak a készítésével otthon is, de egy teljesen más eljárás formájában.

Akik otthon készítenek bodzavirág pálinkát, leginkább egy meglévő pálinkába áztatják be a virágokat, kevernek hozzá vizet, esetleg cukrot és citromsavat, és már fogyasztják is. Ez a megoldás az otthoni kísérletezésre jó lehet, még gasztro ajándéknak is, viszont ha igazi bodzapálinkát szeretnénk kóstolni, akkor a fenti két módszer egyikével készült pálinkát érdemes vennünk, mert a házi recept nem mondható igazán bodzapálinkának. A bodzavirágból készült pálinka íze inkább a bodzsaszörp ízéhez hasonlít, zamata kicsit frissebb, virágosabb, mint a bogyóból készült pálinkáké. Mielőtt bodzapálinkát veszünk, érdemes utána járni, hogy bodza pálinkáról vagy bodzavirág pálinkáról van-e szó. Mindkettő meglehetősen különleges, érdemes őket kipróbálni.

Milyen bodza pálinka fajtákkal és márkákkal találkozhatunk?

A boltok polcain és a pálinkafőzdék kínálatában többféle bodza pálinkával találkozhatunk. Természetesen attól függ, hogy melyiket válasszuk, hogy alapvetően milyen pálinkát szeretnénk.

  • bodza virág pálinka: a már említett bodzavirágból főzött pálinka, melyhez a bodza virágát használják fel, és ebből erjesztik az italt. Illatában és ízében érezni a bodzavirág friss, virágos aromáit, ízében a virágnektáros zamatok is érezhetőek. Általában ez a ritkább készítési mód, a legtöbb pálinkaház inkább bodzabogyóból készít pálinkát. Bodzavirág pálinka például a Gyulai Bodzavirág Geist Pálinka vagy a Pannonhalmi Bodzapálinka.
  • bodza bogyó pálinka: a szintén fentebb említett fajta a bodzabogyóból készült pálinka is, melyet hagyományos eljárással készítenek a bodza bogyójából. Az íze sokkal intenzívebb, karakteresebb, és fűszeresebb, mint a bodzavirágból főzött pálinkáké. Több pálinkaház kínálatában találhatjuk meg a bodzabogyóból készült pálinkákat, a Bükkaranyosi Pálinkaház Bodza Pálinka, a GUSTO Bodza Pálinka, az Illúzió bodzapálinka, a Békési Prémium Bodza Pálinka, a Panyolai Elixír Bodza pálinka, vagy a Zsindelyes Bodza Pálinka is a bodzapálinkák kínálatát erősíti.
  • bodzás pálinka: egy-két esetben találkozhatunk olyan gyümölcspálinkákkal, melyekbe bodzavirág kerül áztatásra, ezzel adnak különleges ízt a pálinkának. Az almapálinkával például jól párosítható a bodza. Ezt a megoldást inkább a házilag készítés során szokták alkalmazni, de akadnak főzdék, amelynek megtaláljuk a kínálatában a bodzás ízesítést is.
  • bodzavirág ágyas pálinka: a bodzavirág pálinkákból készülhet ágyas pálinka is. Egyes esetekben asztalt bodzabogyó kerül a pálinkába, máskor a bodzavirág. Mindkét esetben friss, zamatos, inkább virágos karterű italt találunk a palackba, ugyanakkor az ágyas megoldás pikánsabb ízt kölcsönöz neki.
  • bodza ágyas pálinka: ebben az esetben bodzabogyóból készült pálinkát találunk a palackban, benne pedig aszalt gyümölcsöt. Ilyen pálinka például a Bolyhos Ágyas Bodza Pálinka.
  • mézes bodza pálinka: ilyen pálinka például az Ó-Hazai Mézes Bodza Pálink.

Ha bodza pálinka, akkor italkereso.hu

A bodzapálinka manapság nagyon kedvelt és keresett pálinkafajta, és a fentiekből is jól látszik, hogy számos fajtát és márkát találhatunk a piacon. A vendéglátóhelyeken ritkábban kínálnak bodzapálinkát, így ha meg szeretnénk kóstolni akár a bodza bogyóból, akár a bodzavirágból készült nedűket, érdemes inkább a webáruházi kínálatban keresgélni. Az italkereso.hu széles választékban kínál pálinkákat, többek között bodzapálinkából is, hiszen több mint 100 italbolt és pincészet kínálatát egyesíti magában. A kiválasztott bodzapálinkákat készletről azonnal megrendelhetjük, ráadásul a legjobb árakon, hiszen az italboltok kínálatát össze is tudjuk hasonlítani.Minőségi pálinka aminek Magyarországon kultusza van, hiszen ez egy hagyományosan magyar rövidital. Egy eredet védett gyümölcspárlatról van szó, tehát, ha pálinkát kortyolunk, akkor az csak Magyarországon, illetve még négy osztrák tartomány készülhet, máshol nem. A pálinka fogalma a 2000-es években szilárdult meg a Pálinka törvénynek és az eredetvédelemnek köszönhetően. A 17. században még égetett szeszt jelentett, ám a mai pálinkák már gyümölcsből, törkölyből, borseprőből vagy borból készülnek.

Mi, magyarok büszkék is vagyunk a Magyar pálinka kifejezésre, viszont azt kevesen tudják, honnan is indult a pálinka története, és hogyan is lett nemzetközileg ismert és elismert rövidital. A készítését már jóval többen ismerik, ahogyan a legnevesebb márkákat is. Lássuk is, honnan származik a pálinkakészítés tudománya, és mennyit változott a pálinka az elmúlt évszázadok során. És persze arra is keressük a választ, hogy melyek a legjobb pálinka márkák és legkedveltebb ízek hazánkban, ha pálinkáról van szó.

Pálinka történelem

Sokan úgy gondolják, hogy a pálinka a magyar szeszfőzés kialakulásával egy időben jelent meg, de ez nem egészen van így. A pálinka kifejezés a 17. században jelent meg, de az első bordesztillátumokról már a 12-13. századból is vannak feljegyzések, melyet gyógyszerként használtak. Az élvezeti szeszfogyasztás elterjedése hazánkban a 15. századra tehető. A pálinka a 17. században még nem egészen azt jelentette, amit manapság, ugyanis a gabonapárlatokra is használták ezt a kifejezést, nemcsak a gyümölcspárlatokra.

Az évszázadok során felváltotta az „égettbor” kifejezést, amit a párlatokra használtak. Egészen a 21. századig minden égetett szeszt pálinkának neveztek, függetlenül attól, miből készült. Régen magyar pálinkafajtának tartották a gabonapárlatokat, a seprőpárlatokat, de még a burgonyapárlatokat is. A 20. századra a különböző égetett szeszek saját elnevezést kaptak hazánkban is, és csak a törkölypálinka, a „seprőpálinka” és a gyümölcspálinka, illetve a gyümölcspálinka-utánzat viselhette a pálinka nevet.

Pálinka bővebben