P√°linka

(42 tal√°lat)
SzŇĪrŇĎk elrejt√©se
√Ėsszesen 42 db P√°linka √©rhetŇĎ el, 1 oldalon.

MirŇĎl is szól a „Pálinkatörvény”?

Hogy mi nevezhetŇĎ pálinkának, azt ma már a 2008. évi LXXIII. törvény, az úgynevezett Pálinkatörvény szabályozza. Az osztrák pálinkán kívül csak azt az italt lehet pálinkának nevezni, ami kizárólag Magyarországon termett gyümölcsbŇĎl vagy szŇĎlŇĎtörkölybŇĎl készült, és hazánkban került elŇĎállításra a fŇĎzéstŇĎl a palackozásig. A törvény azt is kimondja, hogy a gyümölcs, amibŇĎl a pálinka készül, nem lehet sŇĪrített, szárított vagy aszalt gyümölcs. A pálinka csak erjesztett gyümölcs, illetve erjesztett szŇĎlŇĎtörköly párlatát lehet.

Emellett a törvény a készítésrŇĎl is tartalmaz rendelkezéseket, és azt is kimondja, hogy a pálinkát sem színezni, sem ízesíteni, sem édesíteni nem lehet, leszámítva a hordós és az ágyas érlelést. Érdekes tény, hogy az asztalt gyümölcsök nem használhatóak a fŇĎzéskor, de érlelésnél igen. A pálinka mára mér egy eredetvédett ital, amely kizárólag hazánkban, illetve Ausztria bizonyos területein készülhet. Nem összekeverendŇĎ a román pńÉlincńÉval, ez ugyanis teljesen független a magyar pálinkától, és szintén eredetvédett párlat.

Így készül a pálinka!

A magyar Pálinkatörvény értelmében a pálinka csak meghatározott módon készülhet. A pálinkakészítésnek négy szakasza van. Az elsŇĎ szakasz mindig a gyümölcsök alapos kiválasztása, amibŇĎl majd a pálinka készülni fog. Ez elsŇĎre nem tŇĪnhet fontos lépésnek, de nagyon is az, ugyanis csak a megfelelŇĎ aromatartalmú gyümölcsökbŇĎl készülhet jó minŇĎségŇĪ pálinka. Az elsŇĎ szakaszba tartozik a gyümölcsök elŇĎkészítése is, ami csonthéjasok esetén a magok eltávolítását is jelenti, illetve a gyümölcsök pépesítése is ekkor történik. A következŇĎ lépés a cefrézés, vagyis az erjesztés, melyet szigorúan cukor nélkül lehet csak megtenni. A cefréhez csak meghatározott anyagokat szabad adni, például az adalékanyagot, fajtaélesztŇĎt és savat, például citromsavat.

A cefrének levegŇĎtŇĎl elzártan szabad csak erjednie, mely folyamat során a gyümölcs cukortartalmából alkohol lesz. Ehhez meghatározott hŇĎmérséklet is kell, mely 16-18 fok. Az erjedés ideális körülmények között 10-15 nap alatt végbemegy. Ezután következik a lepárlás folyamata, mely során a cefrézés során létrejött elegyet desztillálják. A lepárlás kétféle eljárással is készülhet, kisüsti és „tornyos” lepárlással. Amint a lepárlás végbement, jöhet az utolsó szakasz, a nemesítés, mely a pálinka pihentetését, érlelését jelenti. E folyamat során éri el a pálinka a végletes  ízét.

Milyen pálinkafajták léteznek?

A pálinkának hivatalosan négy fajtája van:

 • kisüsti pálinka
 • érlelt pálinka
 • ágyas pálinka
 • ópálinka

Kisüsti pálinkának azt a pálinkát lehet nevezni, amely ezer literesnél kisebb, rézfelületet is tartalmazó lepárlókészülékben kerül elŇĎállításra.

Az érlelt pálinkának akkor lehet nevezni egy pálinkát, ha megfelelŇĎ ideig kerül érlelésre. Ez legalább három hónapnyi érlelést jelent ezer liternél kisebb mennyiségben, ennél nagyobb mennyiség esetén pedig hat hónap a minimum érlelési idŇĎ. Az érlelésnek fahordóban kell történnie.

Az ópálinka esetében egy, illetve két éves érlelésrŇĎl van szó, attól függŇĎen, hogy ezer liternél kisebb vagy nagyobb mennyiségrŇĎl van-e szó.

Az ágyas pálinkákat három hónapig kell érlelni gyümölccsel együtt, akkor nevezhetŇĎek ágyas pálinknak. Az úgynevezett „mézes pálinka”, illetve más, mézzel kevert szeszes italok nem számítanak pálinkafajtának. Ezeket nem is szabad pálinkának vagy akár pálinkalikŇĎrnek hívni az európai normák értelmében. Emellett a románok „pálinkája” sem tekinthetŇĎ pálinkának, ez az ital külön eredetvédelem alatt áll.

Melyek a népszerŇĪ pálinka ízek?

A pálinka rengetegféle gyümölcsbŇĎl készülhet, ennek értelmében rengetegféle ízben kapható. Vannak olyan pálinkafajták, melyek külön eredetvédelem alá kerülnek, mert az adott területen évszázadok óta készítenek pálinkát. Ilyen pálinkák a Szatmári szilvapálinka, a Kecskeméti barackpálinka, a Békési szilvapálinka, a Szabolcsi almapálinka, a Gönci barackpálinka, az Újfehértói meggypálinka, a Göcseji körtepálinka, a Pannonhalmi törkölypálinka. Ezek a pálinkák külön szabályozás alatt vannak, és meghatározott tájegységen és módon készülhetnek.

Ezeken túl is természetesen számos ízben érhetŇĎ el Magyar pálinka. Jelenleg a legnépszerŇĪbb pálinka ízek hazánkban:

 • málna pálinka
 • füge pálinka
 • eper pálinka
 • bodza pálinka
 • barackpálinka
 • birs pálinka
 • áfonya pálinka
 • mák pálinka

Ezek az ízek számítanak ma a legkeresettebbnek, de ezen kívül létezik számos különleges pálinka is mint például faeper pálinka vagy narancs pálinka.

A legjobb hazai pálinkamárkákról

Magyarországon számos pálinkaház mŇĪködik, és természetesen nagy pálinkamárkákból sincs hiány.

A legjobb pálinka márkák hazai keresések alapján:

 • Bolyhos pálinka
 • FütyülŇĎs pálinka (melynek nagy része likŇĎr),
 • Rézangyal pálinka
 • Disznótoros pálinka
 • Zsindelyes pálinka
 • Hunnium pálinka
 • Árpád pálinka

Manapság már számos pálinka áruház és bolt kínálatában megtalálhatjuk a fenti márkákat, többek között az ItalkeresŇĎ.hu kínálata is vetekszik a legnagyobb pálinka webáruház kínálatával is.

A különbözŇĎ minŇĎségi pálinka márkák számos ízben érhetŇĎek el, de találhatunk pálinkakülönlegességeket és pálinka válogatásokat is a kínálatukban. ElsŇĎre furcsának tŇĪnhet pálinkát rendelni egy webshop kínálatából, de sokan döntenek már így, hiszen pálinka akciókból nincs hiány, emellett számos pálinkakülönlegesség csak itt található meg. A pálinka árak eltérŇĎek lehetnek a márkák és az ízek függvényében.

A pálinkafogyasztásról

A régi idŇĎkben elterjedt szokás volt a napot egy pohár pálinkával kezdeni. FŇĎleg a falusi vidékeken volt szokás reggelire egy almát enni, majd inni rá egy kupica pálinkát. Manapság elterjedt szokás hŇĪtve fogyasztani a pálinkát, pedig így elveszti a gyümölcsös ízét. A legideálisabb a 18–20 °C. Bár ihatjuk a pálinkát bármilyen röviditalos pohárból, a pálinka pohár tulipán formájú, alul öblös, felül összeszŇĪkülŇĎ pohár. A tulipán pohár szerepe a pálinka ivásban, hogy a gyümölcs illatát az orrba tereli.

Emellett az is érdekes tény, hogy bár legtöbben egy húzásra isszák, nem ez a legjobb módja a fogyasztásának, ugyanis így nem érvényesül igazán a minŇĎségi pálinka íze és aromája. Egy nemrég készített felmérés szerint a pálinka nemcsak az idŇĎsebbek, hanem fiatalabbak körében is meglehetŇĎsen népszerŇĪ ital, leginkább a 18–39 éves korosztály körében. Emellett arra is kitért a felmérés, hogy legtöbben a minŇĎségi, neves márkák pálinkáit fogyasztják. És egy jó tanács a szerzŇĎtŇĎl, pálinka ajándék minden alkalomra egy féri esetén jó ötlet, nehéz vele mellé fogni. Fogyasszuk felelŇĎsséggel és mértéktartóan a pálinkát is.