Pezsgő

(854 találat)
Szűrők elrejtése
Pincészet
Pezsgő szín

Pezsgő

A pezsgő a különleges alkalmak itala, legyen szó születésnapról, baráti összejövetelről, esküvőről, üzleti vagy személyes sikerekről. Egyik ilyen eseményről sem hiányozhat egy üveg pezsgő, ami megkoronázza az alkalmat. A boldog pillanatok nem véletlen itatódtak át a gyöngyöző bor kínálta élvezetekkel. A pezsgő méltán vált híressé az egész világon, nemcsak ünneplésre kiváló, de ajándéknak is tökéletes választás. A pezsgő kínálat meglehetősen széles, számos fajta és különlegesség kap helyet a termékpalettánkon.

Amit a pezsgőről tudni érdemes 

Szinte nincs is olyan felnőtt, aki ne kortyolt már el egy pohárral ebből a buborékos nedűből, viszont a történetét, a keletkezését már kevesebben ismerik. A márkákkal azonban már jóval többen vannak tisztába, a legkeresettebbek pezsgők világában az igazán minőségi, drága pezsgők. Ha szeretnénk megkoronázni a következő ünnepi alkalmat, de nem tudjuk, melyik pezsgővel is tegyük, akkor érdemes egy kicsit utánajárni, melyek a legjobb pezsgők. A következőkben a pezsgők világába nyerhetünk betekintést. A pezsgő édessége (cukortartalma) a nagyon száraz brut stílusoktól az édesebb doux fajtákig terjedhet.

Tovább olvasom >>
Összesen 854 db Pezsgő érhető el, 18 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Egy kis pezsgő történelem

A szénsavas bort a franciák már régóta ismerték, főleg Champagne tartományában, ahol az éghajlat miatt a bor erjesztése akár tavaszig is eltarthatott. Akkoriban a szénsavas bor selejtnek számított, nem is fogyasztották. Az első pezsgők 1670 – 1715 között készültek a champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátságban, ahol a pincevezető, dom. Pierre Pérignon parafa dugóval zárta le a borosüvegeket. A parafa dugó miatt a bor erjedése közben keletkező szén-dioxid is az üvegben maradt az erjedés végéig.

Bár a pezsgőkészítés folyamatát sokáig titokban tartották, a 18. században egyre jobban terjedt ez a tudás, a 19. századra pedig már egész Európában ismeretes volt a módszer. Magyarország sem volt kivétel. Hazánkban az első pezsgők Zala vármegyéhez, pontosabban Sümeghez köthetőek, ahol a dunántúli nemes, barkóczi Rosty Lajos a franciaországi Champagne vidékén tett tanulmányútja után Sümegen folytatta a pezsgő készítését. Ennek köszönhetőn Sümegen 1806-ban már két pezsgőpince is működött. Az első magyar alapítású pezsgőgyár a polgári származású Prückler Ignác nevéhez köthető, aki 1834-ben Pesten a "Prückler Ignácz Magyarország első rum-, likőr- és pezsgőgyára" néven alapított gyárat.

Hogyan készül a pezsgő?

A pezsgőgyártásnak nagy hagyománya van Franciaországban, de Magyarországon is. Az eredeti gyártási folyamat az évek alatt átalakult, már nem úgy készítik, ahogyan annak idején a Szent Benedek kolostor pincemestere kitalálta. A folyamat alapja azonban ugyanaz. Azt mindenki tudja, hogy a pezsgő borszármazék, így nem meglepetés, hogy borból készül. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a pezsgőkészítéshez erősen savas bort használnak. A bor lassú erjedése során hőmérséklet-zuhanásnak van kitéve, aminek következtében az erjedés nem megy végbe teljesen, és egy bizonyos mennyiségű cukor marad benne. Palackozás után melegebb környezetbe kerül, ennek következtében a palackban maradó élesztők újra munkához látnak, hogy a cukortartalmat lebontsák. A folyamat közben szén-dioxid gáz keletkezik, mely a palack kinyitásáig az üvegben marad.

A pezsgőkészítésnek többféle módszere van, melyek kisebb vagy nagyobb mértékben térnek el egymástól, illetve az eredeti módszertől.

  • Méthode traditionelle 0,75 l palackos erjesztés esetén a pezsgő ugyanabban a palackban kerül forgalomba, mint amiben erjesztik. A seprő eltávolítása úgy történik, hogy az üvegeket rázogatják, aminek következtében a seprő a dugó irányába mozog, ezt kövezőn lefagyasztják, majd a jégdugót hat bár nyomással kilövetik. A Törley felső kategóriás pezsgői, illetve a François pezsgők így készülnek.
  • Méthode transvasée 1,5 l palackos erjesztés szintén a hagyományos módon történik, ám a seprő eltávolítása szűréssel történik, és az így keletkező tiszta pezsgő kerül a kereskedelmi palackokba. A Hungária pezsgőcsalád pezsgői, a Cezar pincészet Cezar és Henry pezsgői, illetve a Törley középkategóriás, palackban erjesztett pezsgői készülnek ezzel a módszerrel.
  • Méthode Charmat, tankban erjesztett vagy tankpezsgő, melyek nem a palackba, hanem acéltartályokban kerülnek erjesztésre. Így készül a kereskedelmi forgalomba kerülő pezsgő tetemes része.
  • Méthode rurale, mint például a Pét Nat

Melyek a legnépszerűbb pezsgők?

Magyarországon is nagy hagyománya van a pezsgőkészítésnek, ennek köszönhetően pedig számos hazai pezsgőpincészet is létezik. Ugyanakkor külföldi pezsgőmárkából sincs hiány hazánkban, így a hazai termékpaletta is meglehetősen széles. A legnépszerűbb pezsgőmárkák a következők:

Természetesen ezek a márkák számos termékkel bírnak, hiszen pezsgőből is többfélét különböztetünk meg. A cukortartalom alapján a következő pezsgőfajtákat találhatjuk meg a termékkínálatban:

  • Brut nature
  • Extra brut
  • Brut
  • Különlegesen száraz
  • Száraz
  • Félszáraz

Minőségi pezsgő, amit a legtöbben keresnek

Ahogyan a bor esetében, úgy a pezsgő tekintetében is megkülönböztetünk olcsó pezsgőt és drága pezsgőt. A statisztikák alapján hazánkban is a legnagyobb kereslet a minőségi, drágább pezsgőkre van, hiszen ezek íze és karaktere igazán különleges élvezetet nyújt a fogyasztóknak. A Törley kínálatában is találhatunk középkategóriás, de felsőkategóriás pezsgőt is. Emellett természetesen vannak igazán drága pezsgők, akár több tíz, vagy százezer forintba kerülő pezsgők is, melyeket a hazai kínálatban is megtalálhatunk. Ilyen márka például az Armand De Brignac, a Billecart-Salmon vagy a Bollinger. Pezsgő árak mellett fontos szempont a minőségi pezsgő választása.

Azt azonban kevesen tudják, hogy ahogyan a pezsgő megnevezés is szabályokhoz kötött, úgy a minőségi pezsgő megnevezés sem kerülhet rá minden palackra. A minőségi pezsgő megnevezés csak azokra a pezsgőkre kerülhet rá, melyeknél a túlnyomás 3,5 bar-nál nem kisebb, illetve legalább 9 térfogatszázaléknak kell lennie az összes alkoholtartalmának.

Mitől olyan különleges pezsgő a Blue Nun 24k gold és a 22k gold pezsgő?

Ha egy igazán különleges pezsgőt akarunk kortyolni, akkor a Blue Nun 24K és Blue Nun 22K Gold pezsgői erre remek lehetőséget nyújtanak. A gold megjelölés nem csak pusztán szóvirág, nem egy hangzatos cím, hiszen a Blue Nun 24 karátos arany pezsgőben valóban arany van, vagyis aranykolloid. Az arany pezsgők vagy aranypelyhes pezsgők meglehetősen kevés márka kínálatában találhatóak meg. A Blue Nun 24K Gold pezsgőben valóban aranykolloid van, mely kihangsúlyozza a természetes pezsgését, és könnyű, elegáns ízvilágot ad neki. Az aranykolloid egy természetes étrend kiegészítő, melyet már az ősi egyiptomiak is használtak több mint 5000 évvel ezelőtt.

A pezsgőben történő felhasználása a Blue Nun márkához köthető, ők készítették az első ilyen aranypehellyel dúsított pezsgőt, jelenleg a Blue Nun 24 K és a 22K Gold pezsgők vannak forgalomban. Nem akarunk illúzió rombolók lenni, de nem 24 karátos arany pezsgő ami az üvegben van.

A mentes pezsgőkről, avagy mitől mentesek a mentes pezsgők?

Amikor mentes pezsgőkről van szó, akkor többféle „mentességről” is beszélhetünk. Lehet alkoholmentes pezsgő, cukormentes pezsgő, de létezik gyerekpezsgő vagy más néven kölyökpezsgő is. Érdekes kérdés persze, hogy az alkoholmentes pezsgő mennyire azonos a gyerekpezsgővel? Nos, a válasz az, hogy két teljesen külön kategóriáról van szó.

Az alkoholmentes pezsgőt a köznyelv használja, valójában nem lehet őket pezsgőnek hívni, ugyanis a pezsgő nevet is szabályozás köti, így igazából az alkoholmentes pezsgő alkoholmentes borból készült habzó ital. Ha tehát alkoholmentes pezsgőt veszünk, akkor valójában szén-dioxiddal dúsított vagy erjesztett alkoholmentes bort iszunk. A gyerekpezsgőnek vagy kölyökpezsgőnek viszont valójában semmi köze nincs a pezsgőhöz, szénsavas gyümölcsital, aminek túlnyomó többségben alma az alapja és nem szőlő. Természetesen szőlő alapú gyerekpezsgő is létezik, de ezeknek az italoknak az üdítőhöz több közük van, mint a pezsgőhöz vagy az alkoholmentes pezsgőhöz.

A mentes pezsgő témakörébe a cukormentes pezsgő is beletartozik, létezik-e ilyen egyáltalán. A cukortartam alapján van olyan típus, melynek minimális a cukortartalma, ilyen az extra brut pezsgő, melynek 0-6 g/l a cukortartalma, tehát meglehetősen alacsony. Cukormentesnek nevezett pezsgő igazából nem létezik, viszont aki a minimális cukortartalmú pezsgőt keres, az extra brut pezsgők között érdemes keresgélnie, melyet pezsgő webshop kínálatunkban is megtalálható.