Dom Perignon Pezsgő

(14 találat)
Szűrők elrejtése
Pincészet
Pezsgő szín

Dom Perignon

A Dom Perignon a világ egyik leghíresebb pezsgőmárkája. Annyira a popkultúra részévé vált, hogy számos előadó hivatkozott már rá akár dalszövegekről, akár filmről van szó. Megénekelte már Taylor Swift a Dom Perignon problems című dalában, de utalnak a márkára a Star Trek Generations  vagy a The Blues Brothers című filmekben is. Bár az egyes évjáratokban gyártott palackok mennyiségére nincs hivatalos adat, ugyanakkor annyi bizonyos, hogy évente több mint 5 millió palack kerül forgalomba. A Dom Perignon nem véletlenül olyan híres, de lássuk, mi is a sikerének a titka? Honnan indult ez a világhírű pezsgő, és hol tart napjainkban?

Dom Perignon

Először is érdemes tisztázni, hogy milyen típusú pezsgőket találunk a Dom Perignon kínáltában. A Dom Perignon borok jellemzően Chardonnay és a Pinot Noir szőlőfajták keverékeiből készülnek. Bár mindegyik évjáratban kissé eltérő lehet az összetételük, általában 50-50 %-ban tartalmaznak Chardonnay és a Pinot Noir fajtákat. Egyes évjáratok esetében azonban találunk eltérő arányú háziasítást is, 1982-ben a Chardonnay fajták aránya volt 60 %, míg 1969-ben a Pinot noir fajtáé. Érdekesség, hogy egyetlen évjárat estében ment 60 % fölé a Chardonnay aránya, 1970-ben 65 % volt.

Tovább olvasom >>
Összesen 14 db Pezsgő érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Szintén érdekesség, hogy Dom Perignon nem használ Pinot Meunier-t, ellentétben más pezsgőgyárakkal. A Dom Perignon pezsgőkből csak olyan évjáratokban készülnek, melyekben erős volt a szőlőtermés, gyenge évekből nem találunk pezsgőt. Ennek az az oka, hogy az egyes évjáratok az adott évben termett szőlőből készülnek. A legtöbb pezsgőgyártó nem kötik évjárathoz a pezsgőiket, hiszen különböző évekből szüretelt szőlők borait keverik össze, ám a Dom Perignon csak adott évjáratban szüretelt szőlőt használ fej a pezsgőihez, így pedig évjárathoz tudja kötni őket.

Dom Perignon története

A Dom Perigonon pezsgő létrejötte Dom Pierre Perignon nevéhez fűződik, aki az északkelet-franciaországi Hautvillers apátság kolostorának volt a pincemestere. Őt tartják számos borászati technika úttörőjének. Az ő nevéhez fűződik a szőlő keverése és az elemek közötti egyensúly megteremtése, de hozzá köthető a vörös héjú szőlőből tiszta fehér bort előállításának technológiája is. Emellett a palackozás és dugózás terén is korszakalkotó ötletekkel ált elő. Ő vezette be például a parafadugókat is a fadugók helyett.

A Dom Perignon első évjárat 1921 volt, értékesítésre azonban csak 15 évvel később, 1936-ban került, méghozzá New Yorkban. A 1926-os évjáratból 300 palackot adtak el a Moet és Chandon forgalmazójának, a Simon Bros. & Co.-nak a 100. évfordulóra, akik a legjobb ügyfeleiknek 2-2 palackkal ajándékoztak belőle. Ekkor még nem került a palackokra a Dom Perignon megnevezés, hanem csak az, hogy "a Simon Brothers & Co 1835-1935 közötti százéves évfordulójára szállított pezsgő" . A pezsgő azonban akkora sikert aratott, hogy az első évjáratból 100 palackot rendeltek az Egyesült Államokba, akkor már a Dom Perignon megnevezéssel.

A Dom Perignon márkanevet a Moët & Chandon 1937-ben megvásárolta, és azóta is hozzájuk tartozik. A pincemester 1990-ben Richard Geoffroy lett, aki 28 évig volt a posztján. Őt Chef de Cave főborász és pincemester váltotta a Dom Pérignonnál, aki átadta a stafétát Vincent Chaperon-nak 2019-ben.

Így készül a Dom Perignon pezsgő

A Dom Perignon alapanyaga természetesen a szőlő, mely a Champagne régió Côte des Blancs és Montagne de Reims régióiból, valamint a Hautvillers Premier Cru szőlőterületeiről származik, és amelyet kézzel szüretelnek. Ezeket a szőlőket csak reggel metszik, és nem nőnek 3 lábnál magasabbra. Az első fermentáció rozsdamentes acéltartályokban történik, melyhez a Dom Perignon a saját élesztőtörzsét használja. A Dom Perignon pezsgő köztudottan idős pezsgő, általában legalább hét évig érlelik, mielőtt piacra dobnák az adott évjáratot. Ez azt jelenti, hogy 2000-es évek pezsgői most érnek meg az ivásérett szakaszba.

A 80-as, 90-es évek pezsgőinek első kiadása kilenc éves érlelés után történt, a második kiadás 20 éves volt, amikor piacra került, a harmadik tétel pedig 30-40 év, melyek ritkaságuk és koruk miatt lettek speciális Vintage címkével ellátva. Ezek a ritka és idős pezsgők a pezsgőpiacon a legmagasabb prémium kategóriába tartoznak, és meglehetősen drágán lehet hozzájuk jutni. Egy ilyen idős Dom Perigon pezsgő ára akár több százezer forint is lehet.

Milyen évjáratokat találunk a Dom Perignon kínálatában?

A Dom Perignon abban is különleges, hogy gyenge szőlőtermő évjáratból nem találunk pezsgőt. Ahogy már említettük, a Dom Peringon egyik egyedisége, hogy a pezsgőik csak az adott évben termett szőlőkből készülnek, így pedig évjárathoz tudják őket kötni. Eddig összesen 44 fehér peszgő évjárat jelent meg 1921 és 2010 között. Jelenleg nem találunk Dom Perignon 2010-es évjáratnál fiatalabb pezsgőt, ami a hosszú érlelési idő miatt van így. A Dom Perignon rozé pezsgőt is piacra dobott 1959-től, ebből összesen 26 évjárat készült.

Jól látszik, hogy ritkaságnak számít a Dom Perignon esetében, ha egymás után két évjáratnál több jelent volna meg a márka kínálatában. Összesen háromszor fordult ez elő, 1969–1971 között öt évjárat követte egymást, 1998–2000 között három, majd 2002–2006 között újra öt.

Dom Perignon pezsgő az italkereso.hu kínálatában

A Dom Perignon pezsgők méltán híresek, és igazán úgy emelhetjük egy-egy jeles alkalom fényét, ha egy palack Dom Perignon pezsgővel ünnepeljük meg. Ha Dom Perignon pezsgővel szeretnénk koccintani, akkor érdemes az italkereso.hu kínálatát is végigböngészni, hiszen itt több mint száz italbolt kínálatából csemegézhetünk, így a Dom Perignon pezsgők kínálata is széles. Találhatunk különleges, limitált kiadású pezsgőket is, melyek ára több százezer forint is lehet, de megfizethető áron is találunk Dom Perignon pezsgőt, legyen szó Dom Perignon 2008-es évjáratról, Dom Perignon rose pezsgőről vagy egy palack Dom Perignon vintage pezsgőről, melyet azonnal, készletről rendelhetünk meg.A pezsgő a különleges alkalmak itala, legyen szó születésnapról, baráti összejövetelről, esküvőről, üzleti vagy személyes sikerekről. Egyik ilyen eseményről sem hiányozhat egy üveg pezsgő, ami megkoronázza az alkalmat. A boldog pillanatok nem véletlen itatódtak át a gyöngyöző bor kínálta élvezetekkel. A pezsgő méltán vált híressé az egész világon, nemcsak ünneplésre kiváló, de ajándéknak is tökéletes választás. A pezsgő kínálat meglehetősen széles, számos fajta és különlegesség kap helyet a termékpalettánkon.

Amit a pezsgőről tudni érdemes 

Szinte nincs is olyan felnőtt, aki ne kortyolt már el egy pohárral ebből a buborékos nedűből, viszont a történetét, a keletkezését már kevesebben ismerik. A márkákkal azonban már jóval többen vannak tisztába, a legkeresettebbek pezsgők világában az igazán minőségi, drága pezsgők. Ha szeretnénk megkoronázni a következő ünnepi alkalmat, de nem tudjuk, melyik pezsgővel is tegyük, akkor érdemes egy kicsit utánajárni, melyek a legjobb pezsgők. A következőkben a pezsgők világába nyerhetünk betekintést. A pezsgő édessége (cukortartalma) a nagyon száraz brut stílusoktól az édesebb doux fajtákig terjedhet.

Pezsgő bővebben