Rum
(9 találat)Keresés beállítva: Stroh(x) vagy Asta Morris(x)
Megjelennél ital termékeddel az oldalon?
2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon
Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.
A Stroh rumok története meglehetősen érdekes, hiszen a kezdetek kezdetén még nem is igazi rumot takart ez a márka. Mivel eredetileg nem a megszokott rum alapanyagból készítették, így fűszeresebb és gazdagabb aromákat kaphatott, amik mind a mai napig jellemzőek rá, pedig ma már valójában is rumnak nevezhető italról van szó.
Rum egyáltalán a Stroh rum?
A Stroh egy igazi osztrák ital, ízében és illatában is megkülönböztethető a karibi rumoktól, egyedi ízvilága meglehetősen népszerűvé teszi hazájában, de Magyarországon is. De miért is nem tekintették régen rumnak, és mi vezetett odáig, hogy ma már valódi rum lett a Stroh? Lássuk is, honnan indult a márka, és hol tart most ízek és termékek tekintetében.
Stroh rum bővebben
A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.
A rum története
A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:
- fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
- arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
- fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
- fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.