Bacardi Rum

(38 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom

Bacardi

A Bacardit szinte mindenki ismeri, még azok is, akik alapvetően nem szeretik a rumot, hiszen egy méltán híres prémium márkáról van szó. A Bacardi nagy múltra tekint vissza, több mint 150 évvel ezelőtt alapította a spanyol származású "Don" Facundo Bacardi Massó. A cég és a márka azóta is száz százalékban családi tulajdonban van, ez a világon „családi” vállalkozás, mely szeszesital gyártással foglalkozik. A márka az alapító nevét viseli, és világviszonylatban is a legkeresettebb rum márka, melyet több mint 100 országban állítanak elő. 

Amit a Bacardi rumról tudni érdemes

A Bacardinak sok kedvelője van, főleg a férfiak körében. Fogyasztható tisztán, de bizonyos fajták koktélalapanyagként ismertek igazán. Bacardi rum népszerűsége a kiváló minőségének és az egyedi ízvilágának köszönhető, melyet többszörös szűrés, hosszú expozíció és speciális keverési technológia során érnek el. Számos kiszerelésben kapható, és számos fajta és típus képviseli a márkát a világon. Hazánkban is meglehetősen ismert és keresett márkának számít. Lássuk, hogy honnan indult a Bacardi, hogyan készül, és hol tart manapság. 

Tovább olvasom >>
Összesen 38 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Egy kis történelem – avagy így született meg a Bacardi

A Bacardi, ahogy már említésre került, egy spanyol származású úriember, "Don" Facundo Bacardi Massó nevéhez kötődik, akik 1814-ben született, a saját nevét viselő Bacardi & Ca. nevű céget 1862. február 4-én alapította Santiago de Cuba-ban. A Bacardi első sikere az 1877-es világkiállításhoz kötődnek, amikor is megnyerte az első aranymedálját. Az első külföldi töltőüzem 1910-ben alakult meg Barcelonában, ezzel pedig a Bacardi az első nemzetközi szinten működő cég lett Kubában. A következő években más országokba is alapítottak töltőüzemeket, 1916-ban New Yorkban, 1934-ben pedig Mexicóban. 

A hidegháború alatt a Bacardi család elhagyta Kubát, az Államokba emigráltak. A cég tovább működött, sőt még azt is elérték, hogy a márkajogokat átvigyék az Államokba. Az 1970-es évek végére a Bacardi márka a világviszonylatba is legnagyobb szeszesital-márkák közé került. A cég ebben az időben öt vállalatra tagolódott: Mexikóban a Bacardi y Comañía S.A. de C.V., Puerto Ricoban a Bacardi Corporation, a Bahamákon a Bacardi & Company Limited, Bermudán a Bacardi International Limited. A cég székhelye a Bacardi Limited, mely Hamiltonban, a Bermudákon van, és amely összefogja mind az öt vállalatot. 

Miből és hogyan készülnek a Bacardi rumok?

Talán meglepő lesz, de a Bacardi már 1962. óta ugyanúgy készül, a gyártási technológián nem változtattak. Bár a pontos receptúrát csak a márka alapítója tudja, a folyamat lépései azért nem titkosak. A rumkészítés alapja a melasz, melyet a cukornádból nyernek. A Bacardi gyártása során a cukornádnak csak az alsó része kerül felhasználásra, hiszen ebben van a legtöbb cukor. A cukornádat többször préselik, majd az így keletkezett léhez élesztőt adnak. Az így kapott folyadékot 30-35 napig hagyják erjedni.

A gyártás következő lépése a desztilláció, vagyis a lepárlás. A folyamat során a keverék három részre különül, melyeket fajtától függően kevernek egymáshoz a folyamat következő két szakasza folyamán. A szűrés faszenes szűrőkön keresztül történik, ezután a keverék hordókba kerül. Általában tölgyfahordót használnak, és ebben érlelik a rumot, fajtától függ, hogy mennyi ideig. A leghosszabb érlelési ideje a Bacardi Anejo rumnak van, ez 10 év. Az érlelést követően kerül a rum palackokba, majd a boltok polcaira.

Milyen Bacardi rumok léteznek? Fajták és típusok

A Bacardi tisztán is iható, de bizonyos fajtákat inkább a koktélkészítéshez használnak fel. Bacardi rumból ugyanis többféle is van, ahogy kiszerelésből is. A legnépszerűbb Bacardi rumok a következők:

 • Bacardi Carta Blanka
 • Bacardi Carta Oro
 • Bacardi Carta Negra: klasszikus sötét színű, borostyánvörös árnyalatú rum.
 • Bacardi 151, melynek alkohol tartalma 75,5%, az érlelése 8 éve, melynek során eléri az egyedülálló vanília-tölgy aromás, gazdag, gyümölcsös ízét.
 • Bacardi OakHeart: 35 fokos, 8 évig érlelt rum, melyet leginkább tisztán érdemes fogyasztani. 
 • Bakardi Gran reserva, melyet 8 éven keresztül érlelhetnek tölgyfahordóban, és egy gazdag aranyszínű, narancssárga-borostyán árnyalatú rum. 
 • Bacardi Castillo fűszeres rum.

Természetesen felsoroltaknál jóval több rum található a Bacardi kínálatába, Bacardi Spiced, Bacardi Lime, Black Bacardi, Bacardi Razz, Almás Bacardi, Bacardi Mojito stb. 

Hogyan kell inni a Bacardi rumokat?

Mivel a Bacardi termékválasztéka meglehetősen változatos, így számos módon fogyaszthatjuk őket. Egyes fajták, mint a Bacardi OakHeart, a Bacardi Reserva, a Bacardi Carta Negra, Bacardi Solera, vagy a Bacardi Select tisztán fogyasztva a legfinomabbak, leginkább aperitifként szokták felszolgálni őket. De a rum jéggel is fogyasztható, az igazi rumkedvelők 3-4 szem jéggel isszák, hogy tovább érezhessék a kellemes utóízét. Emellett a Bacardi rumok számos koktél alapját és képezik, mely leginkább a Bacardi fehér rum alapból szokták használni, de más Bacardi rumi is használható erre a célra. 

A leggyakoribb Bacardi rum alapú koktélok a Daiquiri, a Mojito, a Pina Colada, a Cuba Libre, a Punch, a Barbados, a Zombies, vagy a Mai Tai. Természetesen sokan vannak, akik nem isszák a rumot, és koktélkeverésre is lehetőségük. Ők leginkább gyümölcslével vagy szénsavas üdítőitallal isszák a rumot, ami már majdnem koktélnak is számít. Mielőtt rumot választunk, érdemes végig gondolni, hogy hogyan is szeretnénk fogyasztani, hiszen egyes fajták tisztán finomabbak, mások pedig koktélként élvezhetőek ki igazán. 

Honnan szerezzük be a legjobb Bacardi rumokat?

A Bacardi rumok hazánkban is elérhetőek. A legelterjedtebb kiszerelés a Bacardi 0,7-es verziója, de létezik kisebb üveges kivitel is, természetesen ez fajtafüggő. A boltok polcain is találkozhatunk Bacardi rumokkal, de számos italwebshop kínálatában is megtalálható. A Bacardi rumok ára meglehetősen széles skálán mozog attól függően, hogy milyen fajtáról van szó, hiszen nem rum tekintetében is vannak ritkaságok, drágább fajták. A koktél alapjául szolgáló fajták olcsóbbnak mondhatóak.

Nézz szét Bacardu rum kínálatunkban ahol megtalálod a Bacardi fehér rumot de a barna és fűszeres rumokat is. A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

 • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
 • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
 • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
 • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben