Rum

(3 tal√°lat)
SzŇĪrŇĎk elrejt√©se
√Ėsszesen 3 db Rum √©rhetŇĎ el, 1 oldalon.

A rum fajt√°i

Fehér rum:

Cukorn√°d melasz√°b√≥l elŇĎ√°ll√≠tott alkohol. A melaszt v√≠zzel h√≠g√≠tj√°k, majd (√©lesztŇĎ hozz√°ad√°sa n√©lk√ľl) √∂nerjed√©s √°ltal erjesztik, √©s ledesztill√°l√°s ut√°n nyerik. Desztill√°l√°s ut√°n a rum sz√≠ntelen folyad√©k, melyet gyakran m√©g √©vekig pihentetnek, s a s√∂t√©tebb fajt√°k ez alatt nyerik el sz√≠n√ľket. A feh√©r (silver, white, blanca) rum √©rleletlen, vagy r√∂vid ideig √©rlelt sz√°raz, k√∂nnyŇĪ ital, s e tulajdons√°ga miatt a kokt√©lok egyik legfontosabb alkot√≥ja. A gold (oro) rumot tov√°bb √©s s√∂t√©tebb fahord√≥kban √©rlelik.

BRUGAL BLANCO RUM: Az ital sz√°rmaz√°si helye a Dominikai K√∂zt√°rsas√°g.¬†Az ital alapanyaga a cukorn√°dmelasz, √©rlel√©se feh√©r t√∂lgyfahord√≥ban t√∂rt√©nik 2 √©ven kereszt√ľl. Az ital illata rendk√≠v√ľl tiszta, tr√≥pusi gy√ľm√∂lcs√∂kre eml√©keztetŇĎ arom√°j√°ban mark√°ns, sz√°raz aromakomponensek uralkodnak. Az ital √≠zvil√°g√°t hat√°rozott, tiszta, friss √≠zek jellemzik, melyben a sz√°razabb √≠zhat√°s√© a fŇĎszerep. A v√©g√©n azt √©rezhetj√ľk, hogy nem t√ļl hossz√ļ, meglehetŇĎsen sz√°raz. Az ital val√≥di √≠ze kokt√©lokba keverve mutatkozik meg igaz√°n.

MALIBU K√ďKUSZOS √ćZES√ćT√ČSŇį RUM: Az ital sz√≠ne √°ttetszŇĎ, tiszta. Illat√°ban a karakteres, feh√©r rumos arom√°k mellett a k√≥kusz intenz√≠v arom√°ja √©rezhetŇĎ. Az ital illata nagyon intenz√≠v √©s jellegzetes.¬†√ćzvil√°g√°ban, illat√°hoz hasonl√≥an, a k√≥kuszos zamatok domin√°lnak. A vil√°g egyik legkedveltebb k√≥kusz √≠zes√≠t√©sŇĪ rumja, amelyet sz√≠vesen haszn√°lnak a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kokt√©lok elk√©sz√≠t√©s√©hez. Fogyaszthatjuk mag√°ban behŇĪtve vagy kev√©s j√©gre t√∂ltve, de val√≥di gazdag √≠zeit kokt√©lok alkot√≥r√©szek√©nt √©lvezhetj√ľk igaz√°n.

BACARDI SUPERIOR FEH√ČR RUM: 1862-ben, 10 √©vnyi t√∂k√©letes√≠t√©snek szentelt idŇĎ ut√°n alkotta meg¬†Don Facundo¬†a¬†Bacardi Superior rumot, amely m√°ra vil√°gszerte az egyik legn√©pszerŇĪbb feh√©r rum lett. Az ital alapanyaga a cukorn√°dmelasz, √©rlel√©se t√∂lgyfahord√≥ban t√∂rt√©nik 1-2 √©ven kereszt√ľl. Az ital sz√≠ne √°tl√°tsz√≥, krist√°lytiszta. Az ital illata rendk√≠v√ľl k√∂nnyed, friss, aromakomponensei k√∂z√∂tt kifinomult borsos fŇĪszeress√©g is felfedezhetŇĎ. Az ital √≠zvil√°ga, jellegzetes arom√°j√°hoz hasonl√≥an igen k√∂nnyed. Finom √≠z√©ben a tr√≥pusi gy√ľm√∂lcs√∂k enyhe zamata mellett az √©getett barna cukor √©s a t√©li fŇĪszerek jellegzetes arom√°i is √©rezhetŇĎek, melyek a t√∂lgyfahord√≥s √©rlel√©s sor√°n alakulnak ki. Az ital jellegzetes selymess√©g√©t pedig a fasz√©n kever√©ken t√∂rt√©nŇĎ √°tszŇĪr√©snek k√∂sz√∂nheti. elsŇĎsorban rum alap√ļ kokt√©lokhoz fogyasszuk.

MOUNT GAY ECLIPSE SILVER: Az ital sz√≠ne √°tl√°tsz√≥, krist√°lytiszta. Az ital √∂sszetett arom√°j√°ban a k√∂nnyed, friss illatok √©s √©des jegyek keverednek. Illat√°ban gazdagon √©rzŇĎdik a cukorn√°d √©dess√©ge, melyet enyhe ment√°s, citrusos, ban√°nos arom√°k eg√©sz√≠tenek ki. Az ital √≠z√©nek igaz√°n k√∂nnyed, l√°gy, friss√≠tŇĎ zamata mellett egy enyh√©n sz√°raz √≠z√©rzetet k√≠n√°l. √úde zamat√°t citrusos √©s enyhe melaszos jegyek uralj√°k, melyek rendk√≠v√ľl finom fŇĪszeress√©ggel eg√©sz√ľlnek ki. Fogyaszthatjuk mag√°ban, egy kev√©s j√©gre t√∂ltve, de kokt√©lok alapanyagak√©nt is kiv√°l√≥ √≠zt ad.

Arany rum:

MATUSALEM SOLERA: Sz√≠ne enyh√©n aranyos csillog√°s√ļ mahag√≥ni. Illata intenz√≠ven arom√°s, a f√°s jegyek gazdagon megmutatkoznak benne, kieg√©sz√ľlve vir√°gos, van√≠li√°s fŇĪszeress√©ggel √©s √©des gy√ľm√∂lcs√∂ss√©ggel. √ćz√©t b√°rsonyos √©s l√°gy, rendk√≠v√ľl kr√©mes √≠zhat√°s jellemzi, testess√©g√©t a karamelliz√°lt ban√°n, a van√≠lia √©s a gy√ľm√∂lcs√∂k gazdag zamata uralja. Mag√°ban, kev√©s j√©gre t√∂ltve, de kokt√©lba keverve is remek √≠zt ad.

ANGOSTURA 1919 RUM PDD: Ennek az √©rlel√©si m√≥dnak a k√ľl√∂nlegess√©ge abban rejlik, hogy az √©rlel√©sre olyan hord√≥kat haszn√°lnak, amelyekben kor√°bban¬†Bourbon-whisky-t t√°roltak. Az ital sz√≠ne csod√°latosan telt aranys√°rga. Illat√°t finom melaszos √©s gy√∂mb√©res arom√°k teszik rendk√≠v√ľl k√ľl√∂nlegess√©. Az ital illat√°ban a m√°r megszokott gazdag, √©des, fŇĪszeres arom√°k is √©rezhetŇĎek, kieg√©sz√≠tve egy kev√©s t√∂lgyes arom√°val. Gazdag, k√∂zepesen testes rum, amelyben finom melaszos √©dess√©g √©s telt fŇĪszeress√©g √©rezhetŇĎ. A van√≠li√°s, karamelles zamatok t√∂k√©letes √≠zvil√°got teremtenek. Az ital val√≥di gazdag √≠z√©t mag√°ban 18-20C‚Āį-on, vagy egy kev√©s j√©gre t√∂ltve √©lvezhetj√ľk igaz√°n.

CUBANEY CARAMELO RUM: Az ital sz√≠ne csod√°latos aranys√°rga. Kifinomult illat√°ban melaszos jegyei mellett √©l√©nk, karamell√°s arom√°i is gazdagon megmutatkoznak. Karakteres √≠zvil√°g√°ban elsŇĎ k√≥stol√°sakor a jellegzetes melaszos √©desk√©s √≠zek √©rezhetŇĎek, amelyeket k√∂nnyed karamell√°s arom√°k gazdag√≠tanak. Az ital tov√°bbi k√≥stol√°sakor finom fŇĪszeres, t√∂lgyes jegyei √©s elŇĎtŇĪnnek. Fogyaszthatjuk mag√°ban, de kokt√©lok alkot√≥r√©szek√©nt is kiv√°l√≥ √≠zt ad.

Fekete rum:

KRAKEN BLACK RUM: Az ital sz√≠ne csod√°latos s√∂t√©t di√≥barna.¬†Illat√°ban olajos, mogyor√≥s arom√°k mellett finom van√≠li√°s, k√°v√©s jegyek √©rezhetŇĎek. √ćzvil√°g√°ban az √©des zamatok √©s a kifinomult fŇĪszeres √≠zek t√∂k√©letes kavalk√°dj√°t √©rezhetj√ľk. A melaszos √©des √≠zeket, kr√©mes karamell√°s jegyek gazdag√≠tj√°k, amelyek a van√≠lia, a szegfŇĪszeg, a gy√∂mb√©r √©s a fah√©j karakteres fŇĪszeress√©g√©vel eg√©sz√ľlnek ki. √Ėsszetett finom √≠z√©t egy kis k√°v√©s zamat teszi m√©g gazdagabb. Fogyaszthatjuk mag√°ban vagy egy kev√©s j√©gre t√∂ltve, de kokt√©lok alapanyagk√©nt is kiv√°l√≥ √≠zt ad.

CAPTAIN MORGAN BLACK: Az ital sz√≠ne r√©zv√∂r√∂s √°rnyalat√ļ mahag√≥ni. Az ital illat√°nak gazdag, telt fŇĪszeres arom√°it √©desk√©s, melaszos jegyek eg√©sz√≠tik ki. Illat√°ban egy csipetnyi fekete borsra eml√©keztetŇĎ aroma k√∂lcs√∂n√∂z neki egyed√ľl√°ll√≥ pik√°nss√°got. MeglehetŇĎsen telt √©s gazdag, melengetŇĎ √≠zvil√°ggal rendelkezik. Csipetnyi √°nizsos fŇĪszeress√©ge mellett a sz√°r√≠tott gy√ľm√∂lcs√∂k h√©j√°nak intenz√≠v zamata, valamint a csonth√©jas gy√ľm√∂lcs√∂k pazar arom√°ja √©rezhetŇĎ benne. Mag√°ban vagy egy kev√©s j√©gre t√∂ltve fogyasszuk.

FŇĪszeres rum:

KRAKEN BLACK SPICED RUM: cukorn√°dmelasz alap√ļ, √©s egyenesen a Karib-t√©rs√©gbŇĎl √©rkezik hozz√°nk. Van√≠li√°s, karamell√°s, kr√©mes √≠z√©t 13 f√©le n√©pszerŇĪ fŇĪszer gazdag√≠tja: p√©ld√°ul szegfŇĪszeg √©s fah√©j. Fogyaszthat√≥ mag√°ban, de pr√©mium minŇĎs√©gŇĪ kokt√©lok alapanyagak√©nt is kiv√°l√≥an meg√°llja a hely√©t.

CAPTAIN MORGAN BLACK SPICED: Az ital sz√≠ne s√∂t√©t, melaszos √°rnyalat√ļ. ¬†Egyed√ľl√°ll√≥an gazdag aromavil√°ggal √©s fŇĪszeres illattal rendelkezik. Az ital kellemesen √©desk√©s arom√°ja mellett a van√≠lia, a fah√©j, a szegfŇĪbors fŇĪszeress√©ge √©rezhetŇĎ. Az ital illat√°ban egy nagyon enyhe t√∂lgyes jegy is felfedezhetŇĎ. Egyed√ľl√°ll√≥an kr√©mes, telt fŇĪszeres zamat√ļ ital. Az ital finom √≠z√©ben a fah√©j, a van√≠lia √©s a szegfŇĪbors rendk√≠v√ľl √©l√©nk arom√°ja √©rezhetŇĎ. Az ital √≠z√©nek √∂sszhat√°s√°ban annak mark√°ns √©dess√©ge √©s komplex fŇĪszeres karaktere t√∂k√©letes egyveleget alkot. Lecseng√©se k√∂zepesen hossz√ļ, eml√©kezetes. Fogyaszthatjuk mag√°ban, egy kev√©s j√©gre t√∂ltve, de kokt√©lok alkot√≥r√©szek√©nt is kiv√°l√≥ √≠zt ad.

SAILOR JERRY SPICED RUM: Az ital sz√≠ne csod√°latos s√∂t√©t narancssz√≠nŇĪ. Illat√°ban a karamell √©dess√©ge, a fekete cseresznye gy√ľm√∂lcs√∂s arom√°ja √©s gazdag fŇĪszeress√©g a meghat√°roz√≥. Az ital illat√°ban a h√°tt√©rben egy kis finom t√∂lgyes jegy is √©rezhetŇĎ.¬†√ćzvil√°g√°ban pont azt √©rezhetj√ľk, amit az illata alapj√°n v√°runk tŇĎle. Az ital √≠zvil√°g√°ban gazdag, karamelliz√°lt gy√ľm√∂lcs√∂s √≠zek, √©l√©nk van√≠li√°s, fah√©jas fŇĪszeress√©g √©s fekete csereszny√©s zamatok uralkodnak. Fogyaszthatjuk mag√°ban, de elsŇĎsorban kokt√©lok alkot√≥r√©szek√©nt √©rv√©nyes√ľl az ital finom, gy√ľm√∂lcs√∂s arom√°ja.

A TOP5 Rum lista:

  • Rum Ron Brugal Extra Viejo 8 √©vek
  • Rum Ron Zacapa 23 Sistema Solera
  • Rum Don Papa Rum
  • Rum √ľltetv√©ny Barbados Extra r√©gi 20th
  • Rum Botucal Reserva Exclusiva