Bumbu Rum

(5 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom
Űrtartalom
Rum fajta
Kiegészítő

Bumbu

Ha valaki nagy rumkedvelő, és elmerengett már, hogy milyen lehetett az igazi, eredeti rum, amit még 400 évvel ezelőtt ittak a kalózok, akkor nem kell időgépet építenie, hogy megtudhassa, elég csak egy üveg Bumbu rumot megkóstolnia. Ez a rummárka ugyanis őrzi a hagyományokat, és pontosan úgy készítik a rumokat, ahogyan azt a kezdetek kezdetén megálmodták a készítői. Nemcsak a készítés folyamatában találunk egyezést, hanem az alapanyagok és a fűszerek tekintetében is. Ennek köszönheti a Bumbu a máig töretlen népszerűségét.

Bumbu rum fajták

A márka kínálata nem túl széles, azonban csak prémium rumokat találunk benne. A márka története ugyan nem nyúlik vissza olyan messzire, mint maga a rumkészítés hagyománya, de meglehetősen mély gyökerekkel rendelkezik. Lássuk is, hogy milyen rum is a Bumbu, és hogyan készítik az eredeti recept alapján.

Tovább olvasom >>
Összesen 5 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A Bumbu rum történetéről

A Bumbu történte Barbadoson kezdődött, ahol nemcsak a Bumbu rum jött létre, hanem maga a rumkészítés hagyománya is innen indult több mint 400 évvel ezelőtt, ezért Barbadost tartják az eredeti rumszigetnek. A rumkészítés történelme a 16. és 17. századba nyúlik vissza, és valójában a Bumbu története is valahol itt kezdődik, ugyanis a tengerészek és a kereskedők már ekkor is karibi gyümölcsöket és fűszereket kevertek a rumjaikhoz, hogy ízesebb lehessen, és ezt az italt elnevezték Bumbu-nak.

A Bumbu mint márka már jóval később jött létre, de még mindig őrzik a régi hagyományokat, a fűszerek és a gyümölcsök felhasználását, és az eredeti ízvilág megőrzését, ugyanis a Bumbu rumok receptje a régi, eredeti recept. Ugyanazokat a fűszereket használják, nem használnak színezéket, és a keverés és a párolás is kis mennyiségekben történik. Ennek a hagyomány tiszteletnek köszönheti a Bumbu rum a nemzetközi népszerűségét, mert ennek köszönhetően lesz az ital kiegyensúlyozott és karakteres.

Miből készül a Bumbu rum?

Mivel a rum egy eredetvédett ital, így szabályok kötik, hogy mely italokat is lehet rumnak hívni. Ez az eredetvédelem azt is meghatározza, hogy miből készülhet a rum. A rum csak cukornád melaszból készülhet, ennek értelmében pedig a Bumbu rumok is ebből készülnek, sőt, a legjobb minőségű cukornádat használják fel hozzá. A Bumbu rum egy igazi trópusi rum, felhasznált cukornádat Barbados mellett, Belizeből, Brazíliából, Costa Rica-ról, a Dominikai Köztársaságból, El Salvadorból, Guyana-ból és Hondurasból szerzik be, érdekesség, hogy csak fenntartható gazdaságokból származó cukornádat használnak.

A Bumbu rumok népszerűségéhez a barbadosi víz is hozzájárul, mely a legtisztább vizek egyike. Természetes, lágy és könnyed, melyet a természetes koralloknak köszönhet. Barbados ugyanis korallokból épül fel, melyek mészkőtartalma természetes szűrőként is szolgál, így az itteni víz meglehetősen lágy és tiszta. A cukornád és a víz a két fő alapanyag, melyből a Bumbu rumok készülnek, és melyek hozzájárulnak a Bumbu egyedi ízvilághoz. Természetesen a Bumbu íze nem lenne teljes a hozzá adott különleges fűszerek nélkül.

Bumbu rum típusok

A Bumbu rumok termékkínálatában két rumot találunk, illetve egy likőr is gazdagítja a kínálatot.

  • Bumbu the original rum: nem véletlen, hogy ezt tartják az eredeti Bumbu rumnak, hiszen a készítése pontosan úgy történik, ahogyan azt 400 évvel ezelőtt kitalálták. A fűszerezés és keverés is követi a hagyományokat, a keveréket ezután Kentucky Bourbon hordókba érlelik 15 évig, a végeredmény pedig egy karakteres és fűszeres rum, olyan, mint amit már a 16. és 17. században is fogyasztottak a tengeri utazók. Illatában a fahéj és a vanília köszön vissza, ízében pedig a friss menta, a csokoládé, az égetett cukor és a narancs is kellemesen érződik. Fogyasztását tisztán, jégre töltve javasolják, de koktélalapanyagnak is kiváló választás.
  • Bumbu XO: ebben a rumban minden benne van, amit egy kézműves rumtól elvárhatunk. Ahogyan az Original, úgy az XO is a hagyományok szerint készül, és már a palackja is figyelemre méltó. Könnyed és zamatos, melyet nemcsak az autentikus fűszerezésnek, hanem a 18 éves érlelési folyamatnak is köszönhet, amely Bourbon hordókban kezdődik, és spanyol fehértölgy Sherry hordókban fejeződik be. A végeredmény pedig már illatában is páratlan, érződik a hordós érlelés és a karamellás illat, de érezni a banánpüré, az aszalt szilva és a vanília édességét is. Ízében is hasonló jegyek dominálnak, érezni a vajkaramellát és a tölgyes zamatokat, de az édes banán, a mandula, a dió és a dohány karakterei is érződnek. Lecsengése egyszerre édes és fűszeres. Önmagában is fogyasztható, de koktélalapanyagnak is kiváló.  
  • Bumbu - Cream Likőr: ez az ital a kakukktojás a sorban, ugyanis nem rum, hanem rum alapú krémlikőr. Ennek a rumlikőrnek a panamai az alapja, mely a chai-nak, a kókuszdiónak, a fahéjnak, a kiválasztott fűszereknek és a tejszínnek köszönhetően nyeri el végleges ízét és aromáit. Az alapjául szolgáló rum 18 évig bourbon hordóban érlelődik, majd sherrys hordókba kerül további hat hónapra, így nyeri el a végleges ízét. Ezt követően fűszerezik, és tejszínnel dúsítják. A végeredmény egy karakteres és selymes krémlikőr, melyet jégre töltve ajánlott fogyasztani.

Hol tudjuk beszerezni a Bumbu rumot Magyarországon?

A Bumbu rum egy nemzetközileg elismert márka, a világ számos országában értékesítik, köztük Magyarországon is. A bolti forgalomban ritkábban találkozhatunk vele, de nem kizárt, hogy a nagyobb hipermarketek polcain megtalálhatjuk. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes az ital webshopok kínálatát böngészni, mert ott nagyobb eséllyel találhatjuk meg a legjobb Bumbu rumokat. Az italkereso.hu kínálatában például mind a két rum és a likőr is megtalálható, így bármelyiket megrendelhetjük raktárról a lehető legkedvezőbb árakon.

A Bumbu rum ára eltérő lehet attól függően, hogy honnan szerezzük be. A Bumbu XO rum némiképp drágább, mint a Bumbu the original, a legolcsóbb áron a Bumbu likőrt kóstolhatjuk meg. A Bumbu rum azonban mindenképp egy olyan rumfajta, amit a rumkedvelőknek érdemes megkóstolni, hiszen képet kaphatnak róla, hogy milyen az eredeti, barbA rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

  • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
  • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
  • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
  • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben