Bumbu Rum
(5 találat)Keresés beállítva: Bumbu(x)
Bumbu
Ha valaki nagy rumkedvelő, és elmerengett már, hogy milyen lehetett az igazi, eredeti rum, amit még 400 évvel ezelőtt ittak a kalózok, akkor nem kell időgépet építenie, hogy megtudhassa, elég csak egy üveg Bumbu rumot megkóstolnia. Ez a rummárka ugyanis őrzi a hagyományokat, és pontosan úgy készítik a rumokat, ahogyan azt a kezdetek kezdetén megálmodták a készítői. Nemcsak a készítés folyamatában találunk egyezést, hanem az alapanyagok és a fűszerek tekintetében is. Ennek köszönheti a Bumbu a máig töretlen népszerűségét.
Bumbu rum fajták
A márka kínálata nem túl széles, azonban csak prémium rumokat találunk benne. A márka története ugyan nem nyúlik vissza olyan messzire, mint maga a rumkészítés hagyománya, de meglehetősen mély gyökerekkel rendelkezik. Lássuk is, hogy milyen rum is a Bumbu, és hogyan készítik az eredeti recept alapján.
Tovább olvasom >>Megjelennél ital termékeddel az oldalon?
2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon
Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.
A Bumbu rum történetéről
A Bumbu történte Barbadoson kezdődött, ahol nemcsak a Bumbu rum jött létre, hanem maga a rumkészítés hagyománya is innen indult több mint 400 évvel ezelőtt, ezért Barbadost tartják az eredeti rumszigetnek. A rumkészítés történelme a 16. és 17. századba nyúlik vissza, és valójában a Bumbu története is valahol itt kezdődik, ugyanis a tengerészek és a kereskedők már ekkor is karibi gyümölcsöket és fűszereket kevertek a rumjaikhoz, hogy ízesebb lehessen, és ezt az italt elnevezték Bumbu-nak.
A Bumbu mint márka már jóval később jött létre, de még mindig őrzik a régi hagyományokat, a fűszerek és a gyümölcsök felhasználását, és az eredeti ízvilág megőrzését, ugyanis a Bumbu rumok receptje a régi, eredeti recept. Ugyanazokat a fűszereket használják, nem használnak színezéket, és a keverés és a párolás is kis mennyiségekben történik. Ennek a hagyomány tiszteletnek köszönheti a Bumbu rum a nemzetközi népszerűségét, mert ennek köszönhetően lesz az ital kiegyensúlyozott és karakteres.
Miből készül a Bumbu rum?
Mivel a rum egy eredetvédett ital, így szabályok kötik, hogy mely italokat is lehet rumnak hívni. Ez az eredetvédelem azt is meghatározza, hogy miből készülhet a rum. A rum csak cukornád melaszból készülhet, ennek értelmében pedig a Bumbu rumok is ebből készülnek, sőt, a legjobb minőségű cukornádat használják fel hozzá. A Bumbu rum egy igazi trópusi rum, felhasznált cukornádat Barbados mellett, Belizeből, Brazíliából, Costa Rica-ról, a Dominikai Köztársaságból, El Salvadorból, Guyana-ból és Hondurasból szerzik be, érdekesség, hogy csak fenntartható gazdaságokból származó cukornádat használnak.
A Bumbu rumok népszerűségéhez a barbadosi víz is hozzájárul, mely a legtisztább vizek egyike. Természetes, lágy és könnyed, melyet a természetes koralloknak köszönhet. Barbados ugyanis korallokból épül fel, melyek mészkőtartalma természetes szűrőként is szolgál, így az itteni víz meglehetősen lágy és tiszta. A cukornád és a víz a két fő alapanyag, melyből a Bumbu rumok készülnek, és melyek hozzájárulnak a Bumbu egyedi ízvilághoz. Természetesen a Bumbu íze nem lenne teljes a hozzá adott különleges fűszerek nélkül.
Bumbu rum típusok
A Bumbu rumok termékkínálatában két rumot találunk, illetve egy likőr is gazdagítja a kínálatot.
- Bumbu the original rum: nem véletlen, hogy ezt tartják az eredeti Bumbu rumnak, hiszen a készítése pontosan úgy történik, ahogyan azt 400 évvel ezelőtt kitalálták. A fűszerezés és keverés is követi a hagyományokat, a keveréket ezután Kentucky Bourbon hordókba érlelik 15 évig, a végeredmény pedig egy karakteres és fűszeres rum, olyan, mint amit már a 16. és 17. században is fogyasztottak a tengeri utazók. Illatában a fahéj és a vanília köszön vissza, ízében pedig a friss menta, a csokoládé, az égetett cukor és a narancs is kellemesen érződik. Fogyasztását tisztán, jégre töltve javasolják, de koktélalapanyagnak is kiváló választás.
- Bumbu XO: ebben a rumban minden benne van, amit egy kézműves rumtól elvárhatunk. Ahogyan az Original, úgy az XO is a hagyományok szerint készül, és már a palackja is figyelemre méltó. Könnyed és zamatos, melyet nemcsak az autentikus fűszerezésnek, hanem a 18 éves érlelési folyamatnak is köszönhet, amely Bourbon hordókban kezdődik, és spanyol fehértölgy Sherry hordókban fejeződik be. A végeredmény pedig már illatában is páratlan, érződik a hordós érlelés és a karamellás illat, de érezni a banánpüré, az aszalt szilva és a vanília édességét is. Ízében is hasonló jegyek dominálnak, érezni a vajkaramellát és a tölgyes zamatokat, de az édes banán, a mandula, a dió és a dohány karakterei is érződnek. Lecsengése egyszerre édes és fűszeres. Önmagában is fogyasztható, de koktélalapanyagnak is kiváló.
- Bumbu - Cream Likőr: ez az ital a kakukktojás a sorban, ugyanis nem rum, hanem rum alapú krémlikőr. Ennek a rumlikőrnek a panamai az alapja, mely a chai-nak, a kókuszdiónak, a fahéjnak, a kiválasztott fűszereknek és a tejszínnek köszönhetően nyeri el végleges ízét és aromáit. Az alapjául szolgáló rum 18 évig bourbon hordóban érlelődik, majd sherrys hordókba kerül további hat hónapra, így nyeri el a végleges ízét. Ezt követően fűszerezik, és tejszínnel dúsítják. A végeredmény egy karakteres és selymes krémlikőr, melyet jégre töltve ajánlott fogyasztani.
Hol tudjuk beszerezni a Bumbu rumot Magyarországon?
A Bumbu rum egy nemzetközileg elismert márka, a világ számos országában értékesítik, köztük Magyarországon is. A bolti forgalomban ritkábban találkozhatunk vele, de nem kizárt, hogy a nagyobb hipermarketek polcain megtalálhatjuk. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes az ital webshopok kínálatát böngészni, mert ott nagyobb eséllyel találhatjuk meg a legjobb Bumbu rumokat. Az italkereso.hu kínálatában például mind a két rum és a likőr is megtalálható, így bármelyiket megrendelhetjük raktárról a lehető legkedvezőbb árakon.
A Bumbu rum ára eltérő lehet attól függően, hogy honnan szerezzük be. A Bumbu XO rum némiképp drágább, mint a Bumbu the original, a legolcsóbb áron a Bumbu likőrt kóstolhatjuk meg. A Bumbu rum azonban mindenképp egy olyan rumfajta, amit a rumkedvelőknek érdemes megkóstolni, hiszen képet kaphatnak róla, hogy milyen az eredeti, barb
A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.
A rum története
A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:
- fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
- arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
- fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
- fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.