Rum

(20 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom
Űrtartalom
Összesen 20 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A Don Papa rum még csak 10 éve indult hódító útjára, mégis az elmúlt évek alatt nemzetközi hírnévre tett szert. A Don Papa rumot Bleeding Heart Rum Company gyártja, mely egy Fülöp-szigeteki italgyár, mely csak rumok gyártásával foglalkozik. A Don Papa egy prémium kategóriás rum, ami nemcsak az árán, de az ízvilágán és a jellegzetes üvegein is megmutatkozik. Nem csoda hát, hogy a Don Papa a Fülöp-szigetek első számú rumja, mely hét éves érlelési folyamat után kerül csak palackokba az amerikai tölgyfahordókból.

Don Papa rum egyedisége

A Don Papa rumokat már hazánkban is meg lehet találni, mind a hét fajtája kapható Magyarországon is. Mielőtt azonban elmerülnénk az impozáns üvegek látványában és kinyitnánk egy üveggel a legjobb Don Papa rumból, érdemes egy kicsit utána járni, hogy honnan is származik ez a prémium kategóriás ital, mitől vált ennyire népszerűvé, és hogy miből is készül. Természetesen érdemes a különböző fajtákról is szót ejteni, hiszen mindegyik egyedi és különleges üveget kapott, és a palackban rejlő italokról is elmondható, hogy egyedi karakterrel rendelkeznek.

Don Papa rum bővebben


A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

  • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
  • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
  • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
  • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben