Rum

(34 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom
Rum fajta
Összesen 34 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A Diplomatico márka nem véletlen tett szert nemzetközi hírnévre, a története egészen 1959-ig nyúlik vissza. Ma már számos országban kapni, köztük Magyarországon is, és Diplomatico rumból sem egyféle van. A hazai Diplomatico vélemények meglehetősen pozitívak és elismerőek, így érdemes megismerkednünk ezzel a márkával, ha szeretjük a minőségi rumot, és tudni szeretnénk, hogy miért is lett ez a márka ennyire népszerű. De kezdjük az elején, a márka nevével. Bár a történet nem itt kezdődik, de a márka nevét adó személy története régebbre nyúlik vissza.

Diplomatico rum, ami tudni érdemes róla

Ha megkérdeznénk a szeszesital kedvelőket, hogy melyik alkoholt választanák, akkor valószínűen a legtöbben a rumot mondanák. Mi, magyarok szeretjük a romot, ehhez kétség sem férhet. Számos márka kapható is hazánkban, köztük a Diplomatico is, mely egy venezuelai prémium kategóriás rummárka. Ugyan a rum elsősorban a Karib-térségből származik, de a közép- és dél-amerikai térség gazdaságának egyik legfontosabb mozgatórugója is, ez pedig a 17. századig nyúlik vissza. Ennek értelmében pedig, nemcsak a Karib országok kiváltsága a prémium minőségű rumkészítés.

Diplomatico rum bővebben


A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

  • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
  • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
  • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
  • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben