Rum

(31 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Összesen 31 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A rumok világa egy igazán ismert és népszerű terület még az alkoholos italok között is, hiszen nincs olyan kalózos film ahol ne kerülne elő egy rumos hordó és nincs olyan cukrászmesteri finom sütemény amely ne tartalmazna egy csipetnyi rumot, vagy esetleg rumaromát. A rumok története és a köréjük épülő históriák mellett azonban kellemes illatuk és különleges ízviláguk az, ami igazán népszerűvé teszi őket.

Plantation rum, amelyet kétszeresen is érlelnek

Ma már megszámlálhatatlan mennyiségű neves rum párlat érhető el a piacon melyeket nem csak füstös kocsmákban, de minőségi koktél bárokban, elit éttermekben és luxus jachtok italkínálatában is megtalálhatóak. Ráadásul nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy otthonra is szerezzünk valamilyen ismertebb márkából, hiszen a kisboltokban és hipermarketekben is régóta népszerű szeszes italnak számít.

Plantation rum bővebben


A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

  • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
  • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
  • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
  • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben