Plantation Rum

(25 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Űrtartalom

Plantation

A rumok világa egy igazán ismert és népszerű terület még az alkoholos italok között is, hiszen nincs olyan kalózos film ahol ne kerülne elő egy rumos hordó és nincs olyan cukrászmesteri finom sütemény amely ne tartalmazna egy csipetnyi rumot, vagy esetleg rumaromát. A rumok története és a köréjük épülő históriák mellett azonban kellemes illatuk és különleges ízviláguk az, ami igazán népszerűvé teszi őket.

Plantation rum, amelyet kétszeresen is érlelnek

Ma már megszámlálhatatlan mennyiségű neves rum párlat érhető el a piacon melyeket nem csak füstös kocsmákban, de minőségi koktél bárokban, elit éttermekben és luxus jachtok italkínálatában is megtalálhatóak. Ráadásul nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy otthonra is szerezzünk valamilyen ismertebb márkából, hiszen a kisboltokban és hipermarketekben is régóta népszerű szeszes italnak számít.

Tovább olvasom >>
Összesen 25 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A különlegesen ízletes és neves rumok listáját bővíti a Plantation rum is amely egyedisége elsősorban a kétszeres érlelési eljárásban rejlik. A legnépszerűbb Plantation termékek között megtalálható a Plantation XO Extra old rum, a Plantation Grande Reserve Barbados rum, a Plantation Pineapple rum és természetesen a Plantation Original dark rum is. De a Plantation rumok egyik különleges kiadásának számító Plantation Isle of Fiji rum is sokszor vásárolt terméknek számít az italkereskedésekben és az online alkoholos italokat árusító webáruházakban. Ársávját tekintve a Plantation rum nem tartozik a legdrágább italok közé, még a legkedvezőbb árú termékük már 7.000 forint környékén beszerezhető, a díszdobozos, ajándék poharakat tartalmazó Plantation rum ára sem kerül sokkal többe 20.000 forintnál, ami lássuk be igen kedvező árnak számít.

Plantation rumból visszaköszön a történelem

Bár kétségtelen, hogy a rum még Magyarországon is a legnépszerűbb és legismertebb italok között szerepel, nem sokkal a sör, a bor és a pálinka mesterhármasa után, a rum történetét mégis csak kevesen ismerik. Talán azért mert magának a rumnak a kialakulása és neve is elég homályos, még a szakértők sem mindig egyet mindenben. Egyesek szerint már az ókorban is fogyasztottak rumot az emberek valamilyen cukornád erjesztéséből, de ekkor még a lepárlás gondolata sem fordult meg az akkori emberek fejében, így a mai rum íze valószínűleg össze sem vethető az akkori „rum” ízével.

A neve szintén a cukornád különböző régi említéseire tehető vissza így a „brum”, a „rumbouillion” és a „saccharum” maláj vagy latin eredetszavakból származhat. Az első félhivatalos feljegyzések egyikét éppen Marco Polonak köszönhetjük aki Irán területén fogyasztott ilyen cukornádból készült erjesztett „cukorbort”. Az első hivatalos feljegyzés 1667-ben jelent meg és kapcsolatba hozható a rabszolgatartással, mivel ők jöttek rá, hogy a cukorgyártás melléktermékét, a melaszt erjeszteni és lepárolni is lehet. Így született meg a rum.

„Ha délelőtt 10 előtt rumot iszol, akkor nem alkoholista vagy, hanem kalóz!” - tartja egy mondás, és valóban nem kell messzire menni, elég ha a Karib tenger kalózai filmre gondolunk. Bár arról kevesebbet hallani, hogy a Brit haditengerészet is 1655-ben az addig fogyasztott brandy és likőr drága italait inkább rumra cserélte és ekkor született meg a grogként ismert vízzel hígított rum is. Érdekesség, hogy 1970-ig létezett a haditengerészetnél az alkoholos fejadag, ami mai szemmel nézve talán furának tűnhet és nem is nagyon látni olyan filmet, ahol a „jófiúk” rumozgatnának hajókázás vagy háborúzás közben.

Plantation rum fajtái

Ha már rumról van szó, nem árt szót ejteni a rumok különböző fajtáiról sem, hiszen alapvetően a rumokat száramazási helyük szerint szokták besorolni, így van francia, brit és spanyol stílusú rum is, amely mindegyike más-más ízvilágot kínál a fogyasztóknak. A másik besorolásuk a színük szerint történik, így van white rum, gold rum, dark rum, spiced rum és rum likőr is. Persze a különböző fajta rumok különböző változatai ismertek és így megannyi kombináció és variáció érhető el.

A Plantation pineapple rum egy igazi, hamisítatlan karibi rum, amelyet Alexandre Gabriel pincemester alkotott, kedves barátai és kollégái számára, ám annyira népszerű lett, hogy végül kereskedelmi forgalomba hozták. Az „ananászrum”-ként ismert nedű gazdag, trópusi gyümölcsös aromájával csipetnyi füstösségével hódít. Ízében visszaköszön az ananászon kívül a banán, a szegfűszeg és egyéb citrusfélék héja is.

A Plantation XO egy díjnyertes és különleges rum Barbadosrol, nem csoda hát, hogy külön díszdobozos kiszerelésben, ajándék poharakkal is kapható. Ez a francia érlelő technikával és barbadosi lepárló technikával készült ízletes rum kézi gyártású és így a prémium minőséget képviseli. Igazi, gyűjteménybe illő darab, amelyben 15 évnyi érlelés eredménye köszön vissza vaníliás, kókuszos, banános és vajkaramellás intenzív és élvezetes kortyokban.

A Plantation barbados rum egy melaszból desztilált, bourbon hordókban 5 évig érlelt rum, amelyet ezután Franciaországba szállítanak, hogy ott a Gran Cru területén lévő, első osztályú konyajkait tartalmazó hordókban újra érlelhessék. Az eredmény egy enyhén dohányos illatú, tölgy és édes karamell füstös egyvelege, amelyben vegyül a sós vaj, a narancs és a kandírozott narancshéj is a füstös bourbon vaníliával. Érdemes kipróbálni ezt a borostyán színű rumot.

A Plantation Original dark rum, akárcsak társai, szintén 7 decis palackokban kapható és 40%-os alkkoholtartalmú ital. A Plantation rum sorozatának ismét egy díjnyertes, prémium darabjával ismerkedhetünk meg, ha megkóstoljuk e gondosan kidolgozott érlelési folyamat eredményét. Ízvilágában ötvöződik a világ legkiválóbb rumjainak aromája, egy kis egzotikus hangulattal, füstös jelleggel. Ízében jelen van a banán, a citrom a narancs és egy kis szegfűszeg zamata is visszaköszön minden egyes kortyban. A szakértők lassú kortyolgatáshoz is bátran ajánlják.

A Plantation 3 Stars Banco rum valamivel erősebb társainál, hiszen 41,2%-os és a sötét barnás színvilág helyett kristálytiszta, átlátszó, hiszen white rumról van szó. A tölgyfahordóban érlelt fehérrum a három legjobb Karib-térségi rum ízvilágát kombinálja: Barbados, Jamaica és Trinidad. Maga az összetétele már 400 évvel ezelőtt megszületett. Jellegzetes illatában visszaköszön a barna cukor, az érett banán és a különböző érett gyümölcsök is, némi fűszerezéssel.

És ha szeretnéd megkóstolni a Plantation különleges rumot akkor nézz szét a kínálatunkban!A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

  • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
  • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
  • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
  • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben