Zacapa Rum

(16 találat)
Szűrők elrejtése
Gyártó
Alkoholtartalom
Űrtartalom
Rum fajta
Kiegészítő

Zacapa

Amikor rumokról beszélünk, különbséget kell tennünk a koktélokba keverhető rumok, és azon értékes nedűk között, melyek a prémium kategóriásak, és vétek lenne őket bármibe is belekeverni, mert az ízük már önmagukban is lenyűgöző. A prémium kategóriába fogjuk megtalálni a Ron Zacapa rumokat is, melyek Guatemalából származnak, és az Industrias Licoreras de Guatemala gyárt őket. A Zacapa világszerte népszerű rummárka, melynek nemcsak a rumjai, de a története is meglehetősen különleges. De honnan is származik a Ron Zacapa Centenario, és miért is került a világ élvonalába? Az italkereso.hu csapata utánajárt, hogy miért is annyira különlegesek a Zacapa rumok.

Zacapa rum történetéről

Mielőtt elmerülnénk a Zacapa rumok ízvilágában, érdemes egy kis figyelmet fordítani a márka történetére is, ugyanis ez is meglehetősen érdekes. A Zacapa Centenarió nevét Zacapa városáról kapta, és maga az ital megalakulása is a városhoz köthető. A város megalakulásának emlékére készítették el ugyanis 1976-ban, mert akkor lett a város kereken 100 éves. Az ital megalkotása Alejandro Burgaleta kémikus-orvos nevéhez fűződik, aki hosszan érlelt rumok elegyítésével hozta létre azt a különleges keveréket, amit ma Ron Zacapa Centenario néven ismerünk.

Tovább olvasom >>
Összesen 16 db Rum érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Érdekesség, hogy Alejandro Burgaleta nevéhez fűződik a Venado rum is, amelyet szintén az Industrias Licoreras de Guatemala gyárt. De térjünk vissza a Zacapa rumokhoz, melyek eredetileg pálmalevelekből fonott védőréteget kaptam. Erről a régi hagyományról emlékezik meg a Zacapa üvegek nyakán elhelyezkedő aranyszínű, fonott mintás szalag is. A Zacapa rumok meglehetősen gyorsan tettek szert nemzetközi hírnévre, és számos díjat is megnyertek az évek során.

Milyen rumokat találunk a Ron Zacapa kínálatában?

A Zacapa rumok kínálata meglehetősen széles, és viszonylag hosszan érlelt rumok keverékeit találjuk a kínálatban. A keverékekbe kerülő rumok közül a legfiatalabb rum is minimum hat éves, de akad 23 és 25 évig érlelt rum is. A Zacapa prémium kollekciót is tartalmaz, ez a Royal sorozat, melynek tagjaiból egyetlen üveg is több mint 100.000 Ft-ba kerül.

  • Zacapa XO: 6 és 25 évig érlelt rumok keverékből kézül, és 40%-os az alkoholtartalma. A Zacapa Centenario Edition XO rum 2000-ben debütált, és már a megjelenése évében többszörösen díjazott lett, ugyanis a Nemzetközi Rum fesztiválon arany és platinadíjat is nyert. Ez az ital limitált kiadásban kerül forgalomban, amiről nemcsak az ára, de az íze is árulkodik. Már illatában is rendkívül intenzív aromákat fedezhetünk fel, ízében pedig a komplexitást és a telt zamatokat. Ízében felfedezhető a meggyes keserűcsokoládé és az égetett karamell jellegzetes íze, de az asztalt gyümölcsök zamatai is kiütköznek, például a málna, a datolya vagy a szilva íze. Lecsengése intenzív és fűszeres, fogyasztását tisztén, esetleg jégre töltve javasolják.
  • Zacapa 23: 6 és 23 évig érlelt rumok keverékből kézül, és 40%-os az alkoholtartalma. A Zacapa 23 rumok közé tartozik a Zacapa Centenario 23 rum, egy telt, testes komplex ízvilágú rum. Már illatában is érezhető karamellás, vaníliás jelleg, de a sherry-s hordós érlelés hatásai miatt brazil diós, mogyorós és ananászos jelleget is mutat. Az ízvilágára is hasonló komplexitás jellemző, mint az illatára. Kellemesen lágy likőrős jegyeket mutat, érezhető benne a méz és a mazsola édessége, ugyanakkor fűszeres karaktereket is felfedezhetünk benne, mint a vanília vagy a szerecsendió. Az ízek és illatok komplexitását a háromféle hordós érlelésnek köszönheti, ugyanis a rumok, melyek a keverékbe kerülnek amerikai ex-bourbon, spanyol sherry-s vagy Pedro Ximenez tölgyfahordókban kerülnek érlelésre, és ez az ízekben is megmutatkozik. A Zacapa 23 rum nem az a fajta ital, amit koktélokba szántak, inkább önmagában fogyasztva, vagy egy kevés jégre töltve szabad csak élvezni az ízek harmóniáját.
  • Zacapa Centenario Ambar 12: ez az ital 4 és 12 évig érlelt rumok keverékéből készül, mondhatni a Zacapa rumok legfiatalabb tagja, már ami a rumok érlelési idejét illeti. Az Amber 12 használt tölgyfahordókban kerül érlelésre, aromáiban ennek köszönhetően felfedezhetőek a tölgyes jellegek is. Illatában a tölgyes aromák mellett felfedezhetjük a karamellás gyümölcsök és kávé aromáit is, de a narancs és a narancshéj jellegzetes illata is bekúszik majd az orrunkba. Az íze meglehetősen összetett, a szánkban kellemesen selymes hatást kelt. Enyhén fűszeres, érezni a karamell és a vanília aromáit.
  • Zacapa Edicion Negra Rum: 6 és 24 év közötti rumokból kevert rum, melynek 43%-os az alkoholtartalma. Egy igazi rumkülönlegesség, melyet guatemalai cukornádmézből érlelt párlatból készítenek. Az érlelés speciális módon égetett, Amerikából származó tölgyfahordókban történik, ennek is köszönhető a Negra rum egyedi és páratlan ízvilága. Már illatában is rendkívül erőteljes, intenzív gyümölcsös és csokoládés aromákkal bír, melyeket ízében is felfedezhetünk. Az ízvilága komplex és telt, ahogy a Zacapa rumok esetében már megszokhattuk. Ízében felfedezhető a méz és az asztalt barack édessége, de a vanília és a kávé fűszeressége is.
  • Zacapa Royal sorozat: a Zacapa prémium kategóriás rumjai tartoznak ide, melyeket francia tölgyfahordókban érlelnek, és 45%-os alkoholtartalommal bírnak. Ide tartozik a Zacapa Royal Gran Reserva és Zacapa Royal Centenario rum. Ezek az italok több mint 100.000 Ft-ba is kerülhetnek, ízükben és illatukban is karakteresek, és harmonikusan komplexek.

Az italkereso.hu kínálatában a Zacapa rumokat is megtalálhatjuk

Az italkereso.hu több mint 100 italbolt kínálatát egyesíti magában, így nem csoda, hogy olyan különlegességeket is megtalálunk az oldalon, mint a Zacapa prémium kategóriás rumkülönlegességei. Természetesen nemcsak a Zacapa Royal sorozatát rendelhetjük meg tőlük, hanem a Zacapa bármelyik típusát, ugyanis szinte mindegyik Zacapa rum megtalálható a termékpalettáján. Az árak összehasonlítása után már meg is rendelhetjük a kedvenc Zacapa rumunkat, akár díszdobozos kiadásban is, amit azonnal, készültről ki is szállítanak nekünk. Rendelhetjük a magunk örömére, de akár ajándékba is.A rum olyan ital, amelyet cukornád melasz vagy cukornádlé erjesztésével, majd desztillálásával állítanak elő. A tiszta folyadékot tartalmazó desztillátumot általában tölgyfahordóban érlelik. A legtöbb rumot a karibi és amerikai országokban, de más cukortermelő országokban, például Fülöp-szigeteken és Indiában is termelik. A rumokat különféle osztályokban állítják elő. A könnyű rumokat általában használják a koktéloknál, míg az "arany" és a "sötét" rumokat általában egyenesen vagy tisztán, jéggel vagy főzéshez használják, de manapság gyakran keverve fogyasztják.

A rum története

A rum fő összetevője a cukornádszirup, ezért feltehetőleg a rum elődjei az ókori Indiából vagy Kínából származnak. Az első igazi rumot a 17. században készítették, valamelyik Karib- térségben. Ma már Barbados, Jamaica, Kuba, Puerto Rico, Martinique mezőgazdaságának jelentős részét teszi ki a cukornádtermelés és a rum gyártása. 1664-ben megalakult az első rumfőzde Amerikában, Staten Islandon. A 19. század elején a magyar rum is elkészült, majd 1822-ben Bergamenter Zsigmond szabadalmaztatta. A következők szerint csoportosítják a rumokat:

  • fehér rum: főképp koktélokhoz használják, illetve a gyümölccsel ízesített rumok alapja. Pár hónapig üveggel bélelt tankokban érlelik, majd 37,5–40%-ra beállítják, szűrik és palackozzák
  • arany rum (oro): tölgyfa hordóban, legalább 3 évig érlelik, karamellel színezik
  • fekete rum (anejo): testes, aromás fajta; legalább 5, de inkább 7-12 vagy még több évig érlelik
  • fűszeres rum: az arany és fekete rumból készítik.
Rum bővebben