Arany Fácán, Zlaty Sör

(3 találat)
Szűrők elrejtése

Arany Fácán, Zlaty

Kevesen tudják a sörről, hogy mérsékelt fogyasztása olyan pozitív hatással van az emberi szervezetre, hogy ha naponta megiszunk 1-2 korsót belőle, akkor olyan betegségek kialakulásának kockázatát tudjuk csökkenteni mint a szívroham, vagy a stroke. A benne található alkohol, és víz pedig képes javítani a vizelet áramlást, ennek köszönhetően akár a vesekő kialakulását is meg tudjuk vele akadályozni.

Zlaty Bazan sört mióta iszunk?

A Zlaty Bazant egy szlovák eredetű láger, amelynek főzését 1969-ben kezdték el, nem sokkal az után, hogy megnyitották az Ógyallai sörgyár kapuit. A kezdetekkor éppen ezért a sör a nevét is erről a településről kapta, ezért hívták eleinte Ógyallai sörnek, de nem sokkal később nevet változtattak, és a választás a környéken gyakran előforduló állatra esett. A Zlaty Bazant magyarra fordítva ugyanis annyit jelent hogy Aranyfácán, hazánkban ezt a sört a legtöbb helyen is így ismerik.

Az indulásakor ez az új sörmárka igen rövid időn belül elég felkapott lett, és nem csak Csehszlovákia területein számított népszerű nedűnek. Az ország exportjához a Pilsner Urquell, illetve a Budweiser Budvar-ral karöltve nagymértékben hozzájárult az Arany fácán is.

1971-ben elkezdték gyártan a Zlatyi Bazant alumínium dobozos változatát, 0,5 literes kiszerelésben, melyet eleinte csak Csehszlovákia területein kezdték el forgalmazni.

Tovább olvasom >>
Összesen 3 db Sör érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Zlaty Bazant sör milyen országokba jutott el?

1980-as évek táján a gyártó előrukkolt az alkoholmentes változattal is, mely akkoriban Pito nevet kapta, ma azonban már Zlaty Bazant Nealko néven találhatják meg azok, akik nem szeretnének alkoholt fogyasztani, mégse akarnak lemondani teljesen a sör kellemes, karakteres ízéről.

Az Aranyfácán sör életében 1995-ben egy hatalmas változás következett be, hiszen ekkor a márkát a holland Heineken cég vásárolta meg. A sör ezután meg is kapta eredeti zöld palackját, a 2000-res évek legelején pedig előrukkoltak a citromos ízesítésű Zlatyi Bazant Radler-el, amely nem tartalmaz mesterséges színezéket, és tartósítószert, az alkoholtartalma pedig 2%.

Licenc alapján az Aranyfácán sört jelenleg Magyarországon, Oroszországban, Csehországban, és Belorussziában is főzik. Emellett érdemes megemlíteni, hogy az Arany fácánt manapság már összesen 16 ország területeire exportálják, így jut el ez a szlovák sör többet között az USA-ba, Kanadába, Finnországba, Dániába, és Angliába is.

Arany Fácán igazán különleges ízekkel is előrukkolt az évek során

A legnagyobb sörimádók gyakran úgy vélik, hogy ez az eredetileg szlovák sör mióta a Heinekenhez került, átesett némi változáson, az íze is valamilyen szinten más lett, és mintha a szénsavassága se a régi lenne már. De ettől függetlenül az Aranyfácán az eredeti Zlatyi Bazant-al együtt napjainkban is a prémium kategóriás sörök közé tartozik. Többféle változatot is megkóstolhatunk belőle, melyek eltérő alkoholtartalommal rendelkeznek. A 0%-os alkoholmentes Arany fácán mellett ihatunk 2%-os, 3,8%; 4,3%-os alkoholtartalmú sört is, de vásárolhatunk erősebb változatot is, például 5%-os, 9-10-de kár 12%-os alkoholtartalmú aranyfácánt is.

A márka kínálatai között ezek mellett találhatunk világos a barna sört is, és az évek során időközönként előrukkoltak olyan különleges ízekkel is, melyek csak limitált -kiadásban, korlátozott darabszámban kerültek a boltok polcaira. Ilyen volt például a különleges, karácsonyi ízesítéssel rendelkező Zlaty Bazant, de sokan keresték azt is, amely nem mindennapi, fekete habbal rendelkezett. Az Aranyfácán ízvilágában leginkább a karakteres, pörkölt maláta köszön vissza, habja közepes, színe borostyán sárga, illata pedig enyhén édeskés.

Melyek jelenleg a legnépszerűbb Aranyfácán sörök?

A Zlatyi Bazant hatalmas kínálatában mindenki talál magának egy kedvencet, még azok is, akik nem rajonganak különösen a sörökért.

Az egyik legnépszerűbb a kínálatból a citromos Radler, amely bár 2%-os alkoholtartalommal bír, sokak szerint behűtve hajaz egy frissítő, szénsavas üdítőitalra, amely egy forró nyári napon kimondottan jól tud esni azoknak is, akik egyébként nem is szoktak sörözni. A citrom fanyar íze mellett azonban kellően dominál a sör kesernyés utóíze is, melyet leginkább a benne található komlónak, és malátának köszönhet.

Magyarországon pedig egyértelműen ez, a Zlaty Bazant Radler lett a legnépszerűbb az évek során.

Akik imádják a söröket, és szeretik az igazán különleges ízeket, ki szokták próbálni a Zlaty Bazant 73 elnevezésű sört is, mely egy 1973-ba visszatekintő retro világos sör. Akik pedig szeretik a sör eredeti ízét, általában kedvelni szokták az igen karakteres ízvilággal rendelkező Zlatyi Bazant barna sörét is, mely 3,8%-os alkoholtartalommal bír.

A Zlaty Bazant fény a legjobb választás lehet azoknak az embereknek, akik leginkább a hagyományos sör ízeket és aromákat keresik. Alkoholtartalma egy közepes 4%, összetevői között pedig megtalálható árpamaláta, tiszta víz, árpa, és komló is, melyek gyártás során igen szigorú ellenőrzéseken mennek keresztül.

Az igen népszerű Zlaty Bazant 12 a lágersörökre jellemző 5%-os alkoholtartalommal rendelkezik. Gyönyörű aranysárga színe, és különlegesen lágy íze miatt az emberek nagy része szereti.

Ízvilága sokoldalú, hiszen az első kóstolásra édeskés ízzel, és habbal rendelkező sör pár korty elfogyasztása után keserűre vált, zamatában pedig egyértelműen a komló íze köszön vissza.

Milyen áron vásárolhatjuk meg az Aranyfácán sört?

Az évek során történő korszerűsítések, és fejlesztéseknek köszönhetően a gyártó megpróbált ügyelni arra, hogy az Aranyfácán megszokott prémium minősége a régi maradjon, emellett törekedett arra is, hogy ezután is viszonylag kedvező fogyasztói áron jusson el a vásárlókhoz.

A Zlaty Bazant egy megfizethető prémium kategóriás sörnek számít, amely ma már elég sok helyen megvásárolható. A 4,7%-os Aranyfácán 0,5 literes alumínium dobozos kiszerelése hazánkban körülbelül 400-500 Forintért vásárolható meg.

A sokak számára kedvelt Zlatyi Bazant 1973 ugyancsak 0,5 literes változatban egyedisége miatt már valamivel magasabb áron fekszik. Nézz szét oldalunkon és vedd meg a legjobb áron.

 A sör az egyik legrégebbi és a legszélesebb körben elfogyasztott alkoholos ital a világon, a víz és a tea után pedig a harmadik legnépszerűbb ital. A sör gabonamagvakból készül - leggyakrabban malátás árpából, bár búzát, kukoricát és rizst is használnak. A főzési folyamat során a sörlében lévő keményítőcukrok fermentálása etanolt és karbonátot eredményez a keletkező sörben. A legtöbb modern sört komlóval főzik, amely keserűséget és más ízeket ad hozzá, és természetes tartósítószerként és stabilizálószerként működik. Az emberiség legkorábbi ismert írásai a sör előállítására és forgalmazására utalnak: a Hammurabi-törvénykönyv tartalmazta a sört és a sörházakat szabályozó törvényeket, valamint a "Mezopotámiai söristennőhöz intézett ima" és módszer, amellyel emlékezhetünk a sör receptjére.

Sör – a folyékony arany

Az aranyló folyadék sok családban a kedvenc italok között szerepel, télen és nyáron is gyakori vendégnek számít. A legtöbb sörfogyasztó megtalálta a kedvencét, azonban érdemes több márkát kipróbálni, mivel a nagy nevek szintén tartogatnak meglepetéseket és minden gyártó évről évre új ízekkel örvendezteti meg a sörkedvelőket. Akik az olcsó söröket keresik, nekik van egy jó hírünk: az oldalunkon számtalan sör akció található így a legolcsóbb sör megtalálása már meg is oldódott.

Sör bővebben