Budweiser Budvar Sör

(3 találat)
Szűrők elrejtése

Budweiser Budvar

Akik igazán nagy sörkedvelők, számukra a Budweiser sör egyáltalán nem lehet ismeretlen. A Budweiser ugyanis az egyik legismertebb cseh sörmárka, mely a világ számos országában forgalmazásra kerül. Érdekes persze, hogy milyen sört is takar a Budweiser név, ugyanis ez nem egészen egyértelmű, attól is függ, a világ mely pontján vagyunk.

Budweiser sör eredete, és az ebből fakadó védjegyviták

Először is érdemes tisztázni, hogy a Budweiser márkanév milyen sört is takar, ugyanis ezen a néven a világon két sörgyár is forgalmaz söröket. Hazánkban viszonylag egyértelmű a helyzet, ugyanis a Budweiser sörök nálunk a cseh Budweiser Burvar söreit jelenti, melyeket a Budějovický Budvar sörfőzde gyárt, ám Amerikába ez nem így van. A Budweiser márkanév az az AB InBev tulajdonában van, ezeket a söröket pedig az Anheuser-Busch gyártja. Az ő sörül egy amerikai stílusú világos sör, míg a Budweiser Budvar pilsner típusú söröket gyárt.

Tovább olvasom >>
Összesen 3 db Sör érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Mindkét márka világszerte ismert, viszont országonként eltérő, hogy a Budweiser nevet melyikük használhatja. A vita alapvetően onnan ered, hogy Adolphus Busch és Carl Conrad 1876-ban kifejlesztettek egy lager sört, amit a Csehországban tett látogatásuk ihletett, és a St. Louis-i sörfőzdéjükben elkezdték gyártani. Mivel a Budweiser nevet szerették volna használni, ezért jogvitába is keveredtek a České Budějovicei Budweiser Budvar Sörfőzdével, mivel ez a név már jogvédett volt, a jogokat pedig ők birtokolták.

Ennek eredményeként pár ország kivételével (az Európai Unióban, Írország, Svédország, Finnország és Spanyolország), az Anheuser-Busch söreit csak Bud néven lehet forgalomba hozni, de például az Egyesült Királyságban mindkét sörfőzde használhatja a Budweiser nevet, csak a logóik térnek el. De térjünk is vissza a České Budějovice-ból származó sörfőzdére, és az ő söreikre.

Budweiser sör történelme

Ugyebár a jogvita alapja az volt, hogy a Budějovický Budvar sörfőzde már jóval előbb létezett, és birtokolta a Budweiser nevet, mint az Anheuser-Busch lager söre, ugyanis a márka története egészen az 1265-ös évig nyúlik vissza. Ebben az évben kapott ugyanis sörfőzési jogokat II . Ottokár České Budějovice városnak, amit akkor még Budweis néven szerepelt a térképeken. A közeli városokban meg is tiltották a sörfőzést, az itt készült sört pedig úgy különböztették meg más régiók söreitől, hogy az itt készült italt csak Budweiser Bier néven emlegették. A söripar virágzott, ám az 1618 és 1648 között zajló harmincéves háborúban Közép-Európa nagy része elpusztult, ez pedig a cseh söripart végét is jelentette, persze nem véglegesen.

A Budwiser Bürgerbräu sörfőzde 1795-ben alakult meg, ahol újra kezdődött a Budweiser Bier gyártása 1802-ben. A Budweiser söröket hamarosan nemcsak Európa országaiba, de az Egyesült Államokba is importálni kezdték. A Budweiser Budvar Brewery 1895-ben cseh részvénytársaságként került bejegyzésre. 1948-ra az összes cseh sörfőzdét államosította a kommunista kormány, így a Budweiser Budvar Brewery is állami kézbe került, és mind a mai napig állami tulajdonban van.

Miből készül a Budvar sör?

A Budwiser Budvar sört jelenleg is a České Budějovice - i sörfőzdében állítják elő, jellemzően helyi alapanyagokból. Erre egyébként nagyon büszkék is, ugyanis 1895 óta mindig is a Cseh Köztársaságból szerezték be a szükséges alapanyagokat. A České Budějovice-i sörfőzdénk alatt 300 méter mélyen ugyanis artézi vízforrás húzódik, és ezt a vizet használják fel a sörgyártáshoz, már több mint 200 éve. Érdekesség, hogy ezt a vizet nem klórozzák vagy tisztítják, úgy használják fel, ahogy a talajból a felszínre kerül.

A sörgyártás másik alapvető alapanyaga a komló, a Budweiser sörökhöz a nemes komlófajtaként ismert Saaz komlót használják, amely a Žatec régióból származik. A malátát, mely a sör igazi lelkét adja, a morvaországi Haná régiójából kerül a České Budějovice - i sörfőzdében. A sörfőzéshez természetesen az élesztő is elengedhetetlen. A Budweiser Budvar sörélesztőjét maga a márka fejlesztette ki, és a gyár 1895-ös megalapítása óta neveli és használja. A legtöbb üzemi sörrel ellentétben a söröket nem 72 óráig érlelik, a Budweiser sörök minimum 90 napig érlelődnek.

A Budweiser sörökről

Jól látszik tehát, hogy a Budweiser egy igazán különleges és egyedi sör, de milyen termékeket is találunk az eredeti cseh márka kínálatában?

  • Budweiser Original: egy világos lager típus sör, melynek édes testes ízvilága, mély arany színe, és aromás, komlós habja van. Az íze merész, de mégis harmonikus. Az egyedi ízvilágát természetesen a friss artézi forrásvíznek, a cseh vidékekről származó komlónak és malátának, és persze az egyedi fejlesztésű élesztőnek köszönheti, no meg annak, hogy lényegesen hosszabb ideig érlelődik, mint a lager típusú sörök általában. Az alkoholtartalma 5,0 %.
  • Budweiser Dark: egy lager típus barna sör, mely azokat az időket idézi vissza, amikor a cseh söröket pörkölt, sötét malátával készítették. Természetesen a Budweiser Dark magában hordozza az eredeti Budweiser Budvar ízvilágát és főzési szokásait, de kiegészül a pörkölt müncheni és karamellmalátával, ennek köszönhetően pedig egy gazdagabb ízvilág jön létre. A pörkölt malátának köszönhetően a feketekávé és a keserű csokoládé mélysége tükröződik vissza a sör ízében és színében, miközben a hagyományos lager sör frissességét is megőrzi.  Az alkoholtartalma 4,7 %.
  • Budweiser Free: természetesen a sörgyár azokra is gondol, akik csak a Budweiser sörök ízét, aromáját szeretnék élvezni, viszont az alkohol hatásait már nem, nekik készült az alkoholmentes verzió. Ezért a Budweiser alkoholmentes változata Budweiser Free néven kerül forgalomba.

Ha testközelből tapasztalnád meg a Budweiser élményt

Amennyiben igazán friss Budweiser sört szeretnénk kortyolgatni, megtehetjük közvetlenül České Budějovice-i sörfőzdében, ugyanis lehetőség van gyárlátogatásra is. Persze nem kell ahhoz egészen a Cseh Köztársaságig utazunk, hogy Budweiser sört igyunk. Hazánkban a Carlsberg forgalmazza a Budweiser Budvar söröket, így a hazai boltok polcain és számos vendéglátóhely kínálatában megtalálható. Amennyiben online szeretnéd megvásárolni úgy nézz szét az oldalunkon mert több mint 250 ital webshop kínálata érhető el nálunk.A sör az egyik legrégebbi és a legszélesebb körben elfogyasztott alkoholos ital a világon, a víz és a tea után pedig a harmadik legnépszerűbb ital. A sör gabonamagvakból készül - leggyakrabban malátás árpából, bár búzát, kukoricát és rizst is használnak. A főzési folyamat során a sörlében lévő keményítőcukrok fermentálása etanolt és karbonátot eredményez a keletkező sörben. A legtöbb modern sört komlóval főzik, amely keserűséget és más ízeket ad hozzá, és természetes tartósítószerként és stabilizálószerként működik. Az emberiség legkorábbi ismert írásai a sör előállítására és forgalmazására utalnak: a Hammurabi-törvénykönyv tartalmazta a sört és a sörházakat szabályozó törvényeket, valamint a "Mezopotámiai söristennőhöz intézett ima" és módszer, amellyel emlékezhetünk a sör receptjére.

Sör – a folyékony arany

Az aranyló folyadék sok családban a kedvenc italok között szerepel, télen és nyáron is gyakori vendégnek számít. A legtöbb sörfogyasztó megtalálta a kedvencét, azonban érdemes több márkát kipróbálni, mivel a nagy nevek szintén tartogatnak meglepetéseket és minden gyártó évről évre új ízekkel örvendezteti meg a sörkedvelőket. Akik az olcsó söröket keresik, nekik van egy jó hírünk: az oldalunkon számtalan sör akció található így a legolcsóbb sör megtalálása már meg is oldódott.

Sör bővebben