Carlsberg Sör

(3 találat)
Szűrők elrejtése

Carlsberg

Akik igazán otthon vannak a sörmárkák és sörgyárak világában, valószínűleg ismerni fogják a Carlsber nevét is. A Carlsberg egyrészt egy neves dániai sörgyár neve, melynek hazai képviselete is van, a Carlsberg Hungary Kft., másrészt egy híres dán lager sörmárka is, mely a hazai sörfogyasztók körében is nagyon népszerű.

Carlsberg sör a Dán sörkülönlegesség

A cég 1847-ben alakult, az alapító J. C. Jacobsen a fia, Carl Jacobsen neve után nevezete el a gyárat, később pedig a cég vezető sörmárkájának neve is ez lett. A cég 2001 januárjában a norvég Orkla ASA-val olvadt egybe, így jelenleg a Carlsberg a világ ötödik legnagyobb sörfőző vállalat. De mit is érdemes tudni erről a nagy múltra visszatekintő sörmárkáról?

Tovább olvasom >>
Összesen 3 db Sör érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Carlsberg sörgyár története röviden

A Carlsberg sörgyárat JC Jacobsen alapította, aki nagy emberbarát és lelkes műgyűjtő volt. Vagyonával művészeti gyűjteményt halmozott fel, amely Koppenhága központjában a Ny Carlsberg Glyptotekben található. Az első főzdét 1847-ben alapította, és a Carlsberg sört 1868-ban kezdte exportálni. Az első hordókat Edinburgh-ba, Skóciába szállították, később már több európai országba szállítottak. A cég eredeti logói között szerepel egy elefánt logó is, amelyről egy lager sört is elneveztek. Jacobsen fia, Carl 1882-ben nyitott sörfőzdét Ny Carlsberg néven, így Jacobsen kénytelen volt átnevezni sörgyárát Gamle Carlsbergnek.

Jacobsen 1875-ben létrehozta a Carlsberg Laboratóriumot is, amely a sörfőzéssel kapcsolatos tudományos problémákkal foglalkozott. A halvány láger készítéséhez használt élesztőfajtát , a Saccharomyces carlsbergensis -t Emil Christian Hansen izolálta 1883-ban a laboratóriumban, ezt később a Carlsberg szabadon megosztotta. JC Jacobsen 1876-ban a Carlsberg Alapítványt is létrehozta, amelyet a Dán Királyi Tudományos és Irodalmi Akadémia megbízottjai irányítottak. A fiával, Carllal való konfliktus miatt Jacobsen sörfőzdéje a halála után az Alapítványra maradt. A cégeket végül összevonták, és 1906-tól Carl irányítása alatt működtek tovább 1914-ben bekövetkezett haláláig.

A következő években a Carlberg elkezdett külföldre terjeszkedni, és a világ számos pontján nyitott sörgyárat. Mára a világ 5. legnagyobb sörgyára.

Carlsberg sörgyártás titkai

A Carlsberg sörgyár saját márkája a Carlsberg sör, mely a sörgyár zászlóshajójának számít. A Carlsber sör lager sör, egy 5%-os abv pilsner, mely 3,8%-os alkoholtartalommal bír. Jelenleg több mint 140 országban forgalmazzák világszerte. Az Egyesült Királyságban Carlsberg Danish Pilsner márkanévvel forgalmazzák, de Carlsberg Lager, Carlsberg Beer és Carlsberg Pilsner néven is ismert. Először 1904-ben főzték, és Carl Jacobsen, a Carlsberg alapítójának, JC Jacobsennek a fia készítette el. A Carlsberg Pilsner szecessziós stílusú logója lett később az egész cég logója, melyet Thorvald Bindesbøll tervezett meg.

Dániában a sört gyakran Hof néven ismerik a királyi udvari engedélye miatt . Ezt a becenevet 1931-ben alkalmazták a márkában, de Dániában 1991-ben megszűnt. A kifejezést még mindig használják más piacokon, például az Egyesült Királyságban és Svédországban.

A Carlsberg sör egy prémium minőségű tiszta maláta sör, az egyedi Carlsberg komlóval ízesítve felülmúlhatatlan ízélményt jelent. A színe aranyló gabona színű, gazdag habja hófehér. Kiegyensúlyozott ízvilág jellemzi, a komló és a maláta jellegzetes friss illata és íze átjárja a sör aromáit. Utóíze egyszerre édes és kesernyés. A hazai kínálatban Carlsberg üveges sört és Carlsberg dobozos sör is találhatunk.

A Carlsberg márka sörkülönlegessségeiről: Carlsberg Elephant és a Special Brew

Az Elephant a Carlsberg sörcsalád híres tagja, 1955 óta főzik. Az erős Elephant Beer Export Lager Beer néven, az Elephant címkével megszületett meg ez a különleges sör, melyet még mindig a koppenhágai Carlsberg sörfőzdékben főzik, és a világ minden tájára exportálják. Néhány piac az eredeti recept szerint helyben főzi a Carlsberg Elephant sört. Az Elephant sör a Carlsberg sörfőzde bejáratánál található négy elefántszobor tiszteletére született meg, mely ma is a sörfőzde ikonikus bejárata.

A Special Brew szintén egy erős lager, amelyet csak Dániában, Srí Lankán és az Egyesült Királyságban főznek, nálunk, Magyarországon nem is nagyon kapható. Eredetileg a Carlsberg készítette Winston Churchill 1950-es dániai látogatásának emlékére. Ízében a konyak ízei is megtalálható, mivel Churchill nagyon szerette a konyakot. 1951 májusában két ládát szállítottak Churchill londoni otthonába, Churchill pedig a köszönőlevelében "Memoration Lager"-nek nevezte az italt.

Milyen márkákat találunk még a Carlsberg sörgyár kínálatában?

A Carlsberg sörgyárnak a vezető márkája a Carlsberg, emellett azonban számos más márkát is birtokol, több mint 150 márka tartozik hozzájuk.  Ezek között szerepelnek nemzetközi márkák, olyanok, melyek csak Dániában kaphatóak, és olyanok is, melyek adott országhoz, illetve a Carlsberg gyár leányvállalataihoz köthetőek.

A Carlsberg sör mellett, a Tuborg, a Kronenbourg / 1664, a Grimbergen, a Holsten, a Tetley's sörmárkák számítanak nemzetközi márkának a Carlsberg sörgyártól, de ők gyártják a Somersby almabor is, mely szintén nemzetközi szinten ismert és elismert márka. A magyarországi Carlsberg Hungary Kft. a Kronenbourg / 1664, a Grimbergen, és a Somersby márkát gyártja és/vagy forgalmazza. 

Emellett természetesen számos más márka van a Carlsberg kínálatában, melyek közül sok a regionális márka, vagyis csak adott országban kapható:

  • Falcon (Svédország)
  • Feldschlösschen (Svájc)
  • Carlsberg Jacobsen (Dánia)
  • Lav (Szerbia)
  • Beerlao (Laosz)
  • Lvivske (Ukrajna)
  • Mythos (Görögország)
  • Pripps Blå (Svédország)
  • Carlsberg Semper Ardens (Dánia)
  • Szlavutics (Ukrajna)

A Carlsberg sör az italkereso.hu kínálatában

Akik kedvelik a lager söröket, számukra a Carlsberg sör egy olyan ital, amit mindenképp meg kell kóstolni. A Carlsberg terméket egyrészt a carlsberg webshopból rendelhetjük meg, de az italkereso.hu kínálatában is találkozhatunk vele. Az italkereso.hu több mint 100 italbolt és pincészet kínálata található meg, a legnagyobb sörmárkákkal is találkozhatunk, így a Carlsberg sörökkel, és más Carlsberg sörgyár márkával is. A Carlsberg üveges és dobozos sörök is megtalálhatóak az italkereso.hu kínálatában, melyet azonnal, készletről rendelhetünk meg.A sör az egyik legrégebbi és a legszélesebb körben elfogyasztott alkoholos ital a világon, a víz és a tea után pedig a harmadik legnépszerűbb ital. A sör gabonamagvakból készül - leggyakrabban malátás árpából, bár búzát, kukoricát és rizst is használnak. A főzési folyamat során a sörlében lévő keményítőcukrok fermentálása etanolt és karbonátot eredményez a keletkező sörben. A legtöbb modern sört komlóval főzik, amely keserűséget és más ízeket ad hozzá, és természetes tartósítószerként és stabilizálószerként működik. Az emberiség legkorábbi ismert írásai a sör előállítására és forgalmazására utalnak: a Hammurabi-törvénykönyv tartalmazta a sört és a sörházakat szabályozó törvényeket, valamint a "Mezopotámiai söristennőhöz intézett ima" és módszer, amellyel emlékezhetünk a sör receptjére.

Sör – a folyékony arany

Az aranyló folyadék sok családban a kedvenc italok között szerepel, télen és nyáron is gyakori vendégnek számít. A legtöbb sörfogyasztó megtalálta a kedvencét, azonban érdemes több márkát kipróbálni, mivel a nagy nevek szintén tartogatnak meglepetéseket és minden gyártó évről évre új ízekkel örvendezteti meg a sörkedvelőket. Akik az olcsó söröket keresik, nekik van egy jó hírünk: az oldalunkon számtalan sör akció található így a legolcsóbb sör megtalálása már meg is oldódott.

Sör bővebben