Tequila

(209 találat)
Szűrők elrejtése

Tequila

A tequila egy mexikói eredetű égetett szesz, melyet a kék agávé cukorban gazdag tövéből erjesztenek és párolnak, általában egyéb termények hozzáadásával. A tequila Mexikó egyik nemzeti itala. Nevét származási helyéről, a Jalisco állambeli Tequila településről kapta. Alkoholtartalma általában 38-40%, valamint 35–55% közt gyártható.
 

Amit a tequiláról tudni érdemes

A tequilát a világon szinte mindenhol ismerik és fogyasztják. Azt sokan tudják, hogy Mexikó nemzeti itala, azt azonban már kevesebben, hogy a készítése is leginkább ehhez az országhoz van kötve, ugyanis a tequila eredetvédelmét számos nemzetközi törvény és egyezmény biztosítja. Ennek értelmében ugyanis csak a mexikói Jalisco állam teljes területe, illetve Guanajuato, Michoacan, Nayarit és Tamaulipas államok egyes területein lehet csak előállítani. Ha tehát olyan tequilát kínálnak nekünk, amely nem Mexikóban készült, akkor azt gyorsan felejtsük is el, mivel az biztosan nem lesz tequila.

Tovább olvasom >>
Összesen 209 db Tequila érhető el, 5 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A tequila készítése meglehetősen régre nyúlik vissza, bár egyesek szerint nincs igazi eredettörténete, hiszen ez az istenek itala, és már a kezdetek óta létezik. A készítését leginkább az aztékokhoz kötik, akik már a spanyolok megérkezése előtt készítettek agavéból italokat, melynek akkor még csekély alkoholtartalma volt. Az első tequila a 16. században készült el, amikor a spanyol hódítók kifogytak az óhazából hozott szeszes italokból, és az agavét találták alkalmasnak arra, hogy alkoholos italt készíthessenek. A hódítás utáni időkben a mexikói földbirtokosok közül kezdtek el páran nagyobb mennyiségben is tequilát előállítani.

Hogyan és miből készül a tequila?

Bár a tequila gyártás folyamata az évszázadok folyamán meglehetősen sokat finomodott, ugyanakkor a legtöbb fázis még mai is ugyanaz, mint régen. A munkát a legtöbb helyen hagyományosan kézi munkával végzik el. A tequila alapanyaga a kék agavé (agave azul), mellyel kapcsolatban még mindig tartja magát az a tévhit, hogy kaktusz, pedig nem az, hiszen a liliomfélék családjába tartozik, valójában az amaryllis rokona. A kék agavé 8-10 év alatt fejlődik ki, és érik meg az aratásra.

Az aratást képzett szakemberek végzik, akik eltávolítják a növény szúrós, erős leveleit, és feldarabolják a „torzsáját”. Ezután hosszú ideig tartó gőzölés vagy főzés következik. Az így kapott cukrosodott, édes főzet ledarálásra kerül, majd kisajtolják a levét. Erjesztés és kétszeres desztilláció után kapjuk meg a nyers tequilát, amit ezután vagy rövid időre acéltartályban pihentetnek vagy tölgyfa hordóban hosszabb ideig érlelnek, és csak ezután kerül palackozásra. A legújabb divatok szerint előfordul a háromszoros desztilláció is, és akár 3-5x vagy még hosszabb ideig is érlelik.

A tequilafajtákról

A különböző tequila típusokat az alapján különböztetik meg, hogy mennyi ideig érlelték őket.

  • tequila silver vagy más néven blanco, plata, esetleg white: Európában és Amerikában leginkább a tequila silver elnevezés az elterjedtebb, mely lényegében a fehér, érleletlen tequilát jelenti, amely semmilyen ízesítő-, édesítő- vagy színezőanyagot nem tartalmazhat
  • tequila gold vagy más néven jeven, oro, young, esetleg abocado: a tequila gold az az aranyszínű tequila, amelyet maximum 1% mértékben lehet ízesíthetni, illetve aranysárga színre színezhetnek, de lehet a silver és a reposado és/vagy az anejo tequilák keveréke is
  • reposado tequila, aged: ez a típus már egy érlelt tequila, legalább 2 hónapig érlelik tölgyfa hordókban
  • anejo tequila, extra-aged: ez a típus már egy koros, érlelt tequila, melyet legalább 1 évig érlelnek tölgyfa hordóban.
  • extra anejo tequila, ultra-aged: különlegesen koros tequilatípus, melyet legalább 3 évig érlelnek tölgyfa hordóban

Hogyan kell inni a tequilát?

Amikor tequilaivásról van szó, akkor egyből a só és a citrom jut eszünkbe, vagy gold tequila esetében a fahéj és narancs. Pedig ez egy meglehetősen gyakori tévhit a tequilával kapcsolatban, ugyanis Mexikóban ugyanúgy isszák a tequilát, mint mi magyarok a pálinkát, vagyis mindenféle kísérő szertartás nélkül. Ha igazán jó minőségű tequiláról van szó, akkor nincs is szükség se sóra, kéznyalásra, citromra, semmi ilyesmire, ami elrontaná a selymes, lágy, édeskés ízélményt. A só és a citrom használata leginkább Európában terjedt el a rendszerváltás után, amikor itt is elérhetővé vált a tequila, és azért alakult ki, hogy kvázi így tegyék ihatóvá a rossz minőségű és kesernyés ízű, olcsó tequilákat.

Kezdetbe ugyanis Európába, így hazánkba is az olcsó tequilák jutottak el, melyek nem tartalmaztak akkora mennyiségben agavét, mint a prémium kategória. Manapság azonban már nálunk is elérhetőek a prémium tequilák, melyek nem igényelnek kísérőt. Ha pedig Mexikóban járunk, akkor pedig semmi esetre se kérjünk se sót, se citromot a tequilánk mellé, mert kinevetnek minket. Sangriát viszont kérhetünk kísérőnek.

Prémium tequilák, avagy melyek a legjobb tequila márkák?

A tequila a világon szinte mindenhol elit italnak számít. Jelenleg közel 500 tequilamárka van forgalomban, vagyis van miből válogatnunk. Ugyanakkor, amikor tequilát kóstolunk, nem igazán gondolunk arra, hogy melyek a legjobb tequila márkák, hiszen a boltok vagy a vendéglátóhelyek polcaira nem ezek kerülnek. De lássuk, melyek a legjobb, egyben legdrágább tequilák:

10. „Gran Patron Platinum”: palack ára körülbelül 250 dollár. De a Tesla Tequila is ilyen áron ment.

9. "Don Julio Real": egy üveg ára most körülbelül 350 dollár.

8. "Casa HerraduraSeleccion Suprema": egy palack ára körülbelül 360 dollár.

7. "Tres Cuatro Cinco": ez a fajta tequila mondhatni limitált, csak 1000 palack készül belőle, a költség pedig körülbelül 390 dollár.

6. „Rey Solanejo”: az ára körülbelül 400 dollár.

5. "Clare Extra Anejo": évente mindössze 100 palack készül belőle, és üveg tequila ára 1700 dollár körül mozog.

4. "1800 Coleccion": az ára körülbelül 1800 dollár.

3. "Barrique Ponciano Porfidio" egy üveg ára hozzávetőleg 2000 dollár.

2. "Asombroso Del Porto": a második legdrágább tequila ára 2800 dollár, ám ez még töredéke a világ legdrágább tequilájának.

1. "Ley 925 Azteca": ebből az italból nem ihat mindenki, ugyanis nemcsak a csodálatos ízvilágát, hanem a luxus palackozását is meg kell fizetni. Az ára 225.000 dollár.

Tequilafogyasztás Magyarországon

Ugyan a fent felsorolt tequilákat hazánkban nem igazán fogjuk tudni megkóstolni, ám nálunk is kaphatóak prémium tequila márkák. Magyar tequila persze nem létezik, de a rendszerváltás óta már nemcsak az olcsóbb fajták, hanem minőségi tequilák is megvásárolhatóak. Találhatunk az Aldi polcain is tequilát, de számos webshop kínálatában is. Az árak meglehetősen széles skálán mozognak, 4000-5000 Ft-tól több tízezer forintig is terjedhetnek az árak, természetesen a márkák és a minőség függvényében.