Tequila

(3 találat)
Szűrők elrejtése
Összesen 3 db Tequila érhető el, 1 oldalon.

A tequila készítése meglehetősen régre nyúlik vissza, bár egyesek szerint nincs igazi eredettörténete, hiszen ez az istenek itala, és már a kezdetek óta létezik. A készítését leginkább az aztékokhoz kötik, akik már a spanyolok megérkezése előtt készítettek agavéból italokat, melynek akkor még csekély alkoholtartalma volt. Az első tequila a 16. században készült el, amikor a spanyol hódítók kifogytak az óhazából hozott szeszes italokból, és az agavét találták alkalmasnak arra, hogy alkoholos italt készíthessenek. A hódítás utáni időkben a mexikói földbirtokosok közül kezdtek el páran nagyobb mennyiségben is tequilát előállítani.

Hogyan és miből készül a tequila?

Bár a tequila gyártás folyamata az évszázadok folyamán meglehetősen sokat finomodott, ugyanakkor a legtöbb fázis még mai is ugyanaz, mint régen. A munkát a legtöbb helyen hagyományosan kézi munkával végzik el. A tequila alapanyaga a kék agavé (agave azul), mellyel kapcsolatban még mindig tartja magát az a tévhit, hogy kaktusz, pedig nem az, hiszen a liliomfélék családjába tartozik, valójában az amaryllis rokona. A kék agavé 8-10 év alatt fejlődik ki, és érik meg az aratásra.

Az aratást képzett szakemberek végzik, akik eltávolítják a növény szúrós, erős leveleit, és feldarabolják a „torzsáját”. Ezután hosszú ideig tartó gőzölés vagy főzés következik. Az így kapott cukrosodott, édes főzet ledarálásra kerül, majd kisajtolják a levét. Erjesztés és kétszeres desztilláció után kapjuk meg a nyers tequilát, amit ezután vagy rövid időre acéltartályban pihentetnek vagy tölgyfa hordóban hosszabb ideig érlelnek, és csak ezután kerül palackozásra. A legújabb divatok szerint előfordul a háromszoros desztilláció is, és akár 3-5x vagy még hosszabb ideig is érlelik.

A tequilafajtákról

A különböző tequila típusokat az alapján különböztetik meg, hogy mennyi ideig érlelték őket.

  • tequila silver vagy más néven blanco, plata, esetleg white: Európában és Amerikában leginkább a tequila silver elnevezés az elterjedtebb, mely lényegében a fehér, érleletlen tequilát jelenti, amely semmilyen ízesítő-, édesítő- vagy színezőanyagot nem tartalmazhat
  • tequila gold vagy más néven jeven, oro, young, esetleg abocado: a tequila gold az az aranyszínű tequila, amelyet maximum 1% mértékben lehet ízesíthetni, illetve aranysárga színre színezhetnek, de lehet a silver és a reposado és/vagy az anejo tequilák keveréke is
  • reposado tequila, aged: ez a típus már egy érlelt tequila, legalább 2 hónapig érlelik tölgyfa hordókban
  • anejo tequila, extra-aged: ez a típus már egy koros, érlelt tequila, melyet legalább 1 évig érlelnek tölgyfa hordóban.
  • extra anejo tequila, ultra-aged: különlegesen koros tequilatípus, melyet legalább 3 évig érlelnek tölgyfa hordóban

Hogyan kell inni a tequilát?

Amikor tequilaivásról van szó, akkor egyből a só és a citrom jut eszünkbe, vagy gold tequila esetében a fahéj és narancs. Pedig ez egy meglehetősen gyakori tévhit a tequilával kapcsolatban, ugyanis Mexikóban ugyanúgy isszák a tequilát, mint mi magyarok a pálinkát, vagyis mindenféle kísérő szertartás nélkül. Ha igazán jó minőségű tequiláról van szó, akkor nincs is szükség se sóra, kéznyalásra, citromra, semmi ilyesmire, ami elrontaná a selymes, lágy, édeskés ízélményt. A só és a citrom használata leginkább Európában terjedt el a rendszerváltás után, amikor itt is elérhetővé vált a tequila, és azért alakult ki, hogy kvázi így tegyék ihatóvá a rossz minőségű és kesernyés ízű, olcsó tequilákat.

Kezdetbe ugyanis Európába, így hazánkba is az olcsó tequilák jutottak el, melyek nem tartalmaztak akkora mennyiségben agavét, mint a prémium kategória. Manapság azonban már nálunk is elérhetőek a prémium tequilák, melyek nem igényelnek kísérőt. Ha pedig Mexikóban járunk, akkor pedig semmi esetre se kérjünk se sót, se citromot a tequilánk mellé, mert kinevetnek minket. Sangriát viszont kérhetünk kísérőnek.

Prémium tequilák, avagy melyek a legjobb tequila márkák?

A tequila a világon szinte mindenhol elit italnak számít. Jelenleg közel 500 tequilamárka van forgalomban, vagyis van miből válogatnunk. Ugyanakkor, amikor tequilát kóstolunk, nem igazán gondolunk arra, hogy melyek a legjobb tequila márkák, hiszen a boltok vagy a vendéglátóhelyek polcaira nem ezek kerülnek. De lássuk, melyek a legjobb, egyben legdrágább tequilák:

10. „Gran Patron Platinum”: palack ára körülbelül 250 dollár. De a Tesla Tequila is ilyen áron ment.

9. "Don Julio Real": egy üveg ára most körülbelül 350 dollár.

8. "Casa HerraduraSeleccion Suprema": egy palack ára körülbelül 360 dollár.

7. "Tres Cuatro Cinco": ez a fajta tequila mondhatni limitált, csak 1000 palack készül belőle, a költség pedig körülbelül 390 dollár.

6. „Rey Solanejo”: az ára körülbelül 400 dollár.

5. "Clare Extra Anejo": évente mindössze 100 palack készül belőle, és üveg tequila ára 1700 dollár körül mozog.

4. "1800 Coleccion": az ára körülbelül 1800 dollár.

3. "Barrique Ponciano Porfidio" egy üveg ára hozzávetőleg 2000 dollár.

2. "Asombroso Del Porto": a második legdrágább tequila ára 2800 dollár, ám ez még töredéke a világ legdrágább tequilájának.

1. "Ley 925 Azteca": ebből az italból nem ihat mindenki, ugyanis nemcsak a csodálatos ízvilágát, hanem a luxus palackozását is meg kell fizetni. Az ára 225.000 dollár.

Tequilafogyasztás Magyarországon

Ugyan a fent felsorolt tequilákat hazánkban nem igazán fogjuk tudni megkóstolni, ám nálunk is kaphatóak prémium tequila márkák. Magyar tequila persze nem létezik, de a rendszerváltás óta már nemcsak az olcsóbb fajták, hanem minőségi tequilák is megvásárolhatóak. Találhatunk az Aldi polcain is tequilát, de számos webshop kínálatában is. Az árak meglehetősen széles skálán mozognak, 4000-5000 Ft-tól több tízezer forintig is terjedhetnek az árak, természetesen a márkák és a minőség függvényében.