Tequila

(20 találat)
Szűrők elrejtése

Sokan szeretik az olyan alkoholos italokat, melyek valóban egy felejthetetlen, és egyedi zamattal rendelkeznek, éppen ilyen többek között a Gold tequila is, mely valójában egy égetett szesz, amit a cukorban gazdag kék agavéból erjesztenek, majd párolnak. Alkoholtartalma jellemzően lehet 38-40 %, illetve 35-55 % között is.

Mi a különlegessége a Gold Teguila-nak?

Ha hazánkban egy szórakozóhelyen egy Teguilát kérsz a pultostól, akkor kedvedre választhatsz a Gold Teguila, illetve a Silver között is. Általában a Silver az, ami mellé a sót, illetve a citromgerezdet is fel szokták szolgálni, míg a Gold mellé jellemzően narancsot, illetve fahéjat kapsz majd kísérőként.
Innentől pedig a mozdulat talán mára már mindenkiben megvan: A fahéj, vagy a só mehet a kézfejre, a gyümölcs pedig a kézbe, és már mehet is a koccintás.
A „Joren” vagy „Oro” – fiatal, vagy arany (Angolul Gold) lehet érleletlen, és érlelt tequila keveréke is.
A legtöbbször azonban ez jellemzően egy olyan érleletlen párlat, amit különböző, tequiláknál használt adalékokkal „finomítanak” a gyártás során.

Bár a Tequila jellemzően napjainkban igen népszerű italnak számít, sokan még sincsenek tisztában azzal sem, hogy honnan származik, illetve, hogy milyen eljárásokkal kerülnek a Tequila Gold-ok a boltok polcaira. Kicsit beleássuk magunkat most a témába, és utána járunk annak is, hogy a saját hazájában az emberek hogyan, milyen módon fogyasszák ezt az égetett szeszt.

Tovább olvasom >>
Összesen 20 db Tequila érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Ismerjük meg közelebbről a Golden tequila-t

Bár az ital mindkét változata (tehát a Silver, illetve a Gold Tequila is) Mexikóból származik, mégis az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ha az ott élők szokásait szeretnénk követni, biztosan meglepődnénk, ha látnánk, hogy hogyan, miként fogyasszák ezt a nedűt. Ugyanis Mexikóban, ezt az őshonosnak mondható alkoholos italt fajtától függetlenül, mindent kísérő nélkül tisztán isszák, a legtöbben még vizet sem kérnek kísérőként egy jó Tequila mellé.

Ami biztos, hogy a nedű alapja kék agavé, amely már önmagában is egy különleges alapanyagnak nevezhető. A növény furcsasága, hogy pontosan nyolc esztendő szükséges ahhoz, hogy elérje a betakarítható állapotot, ezután kezdődhet csak meg belőle a Tequila előállítása.
A közel egy évtizedes várakozás után pedig maga a Tequila gyártása sem nevezhető még egy könnyű, vagy egyszerű folyamatnak sem, leginkább azért, mert a Kék Agavé ekkortájt már közel 45-50 kilogrammot is nyomhat.
Bár a Gold Tequila, illetve a Silver társa közel hasonló eljárással készül, mégis a Golden változatnak több előállítási módja is van, éppen ezért az ital megvásárlásakor érdemes lehet a palackon feltüntetett előállítási módot ellenőriznünk. Ha a palackon azt látod, hogy „100% Agave” akkor is két féle módon állíthatták elő az adott italt.

Hogyan állítják elő a Gold Tequilát?

Az ital előállítása kétféle módon történhet meg.

  1. Az egyik lehetőség, amikor a Silver Tequilát a gyártó egy idősebb típusú itallal keveri, ennek eredményeként kapni fogunk egy aranysárga árnyalattal rendelkező italt.
  2. A másik előállítási mód pedig a Golden Tequila esetében az, amikor az adott nedűt hordóban „öregítik” legfeljebb 60 napon keresztül, annak érdekében, hogy egy arany színben ragyogó ital készüljön el belőle végezetül.

Alapvetően elmondhatjuk azt is még róla, hogy ezt a típusú Tequilát csak ritkább esetekben szokták ízletes koktél alapanyagként felhasználni, a legtöbbször inkább felesként szolgálják fel. Fontos kihangsúlyozni azt is, hogy elengedhetetlen jól megválogatni azt, hogy milyen helyről vásároljuk meg a kedvenc italainkat, ugyanis a Gold Tequila esetében is előfordulhat, hogy hamisítványokkal találjuk magunkat szemben. Ezekben az esetekben a fent említett előállítási módoktól eltérően éri el az adott gyártó az ital jellegzetes színét, az aranysárga árnyalathoz a leggyakrabban pedig karamellizált cukrot szoktak felhasználni.
Egy hamisított, nem jó minőségű ital esetében már valóban szükségünk lehet a fahéj-narancs kombóra, illetve ilyenkor mindenképpen kelleni fog valami, ami elnyomja az ital alap ízvilágát.

Hol vásároljunk Golden Tequilát, ha nem szeretnénk hamisítványt inni?

Azt elmondhatjuk, hogy a Tequilák nem sorolhatóak az érlelt italok csoportjába, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a Gold Tequila esetében megesik, hogy néhány napig hordóban pihentetik az adott nedűt, annak érdekében, hogy megkapja a jellegzetes zamatát és színárnyalatát is.

Abban az esetben, ha egy hamisíthatatlan, minőségi Gold Tequilát szeretnél megkóstolni, érdemes lehet megtekinteni a webáruházunk igen széles kínálatát, ahol több gyártótól, több márkától is megkóstolhatjuk a kedvenc italunkat. 
A Tequila Gold ára természetesen márkától, és kiszereléstől függően változhat, azok azonban, akik oda vannak a Tequila jellegzetes ízéért, általában azt szokták javasolni, hogy ne a legolcsóbb márka mellett tegyük le a voksunkat.
Az italkereső.hu kínálatában pedig megtalálhatjuk többek között a Sierra, az Olmeca, a Parton, illetve a Don Julio mellett a Jose Cuervo, és az El Jimador márkákat is.

A jellegzetes, mexikói kalapot viselő Sierra Gold Tequila 38%-os alkoholtartalommal látta meg a napvilágot, az üzem színtere pedig a mexikói Guadalajara. Bár a receptet titok fedi, mára már a Sierra az egyik leghíresebb Tequila márkának számít. A kellemesen lágy, édeskés, gyümölcsös aromái mellett az ízvilágában megjelenik még a vanília jegyei is, az utóízében pedig a különböző gyógynövények jellegzetességeit is fellelhetjük.
A Jose Cuervo Gold Tequila 1,0 Literes kiszereléssel, és ugyancsak 38%-os alkoholtartalommal lehet a miénk, ha egy felejthetetlen ízzel rendelkező ütős italt keresünk egy bulihoz.
Ez a minőségi, tüzes tequila a tradíciótisztelet jegyében született meg, és elmondható róla, hogy 250 éve ugyanazzal a tapasztalattal, és titkos recepttúrával készítik el. Az ital gyártása 1758-ban vette kezdetét, de a mai napig az egyik legismertebb, legnépszerűbb és legelőkelőbb tequilák közé sorolható.

Hogyan isszuk mi, és hogyan isszák a Mexikóiak a Tequilát?

Érthető okokból talán azonnal mindenkinek a Tequiláról a só és a citrom jut eszébe, ám ha a sötétebb, Gold változat mellett tesszük le a voksunkat, akkor citrom helyett narancsot, só helyett pedig fahéjat kell kikészítenünk az asztalra.
 

A Tequilát gyártás során minden esetben egy speciális üvegbe töltik, mely egy keskeny palack, és a legtöbbször 30-60 ml űrtartalommal rendelkezik. Mielőtt az italt kimérik, az üveget nem szokták túlságosan lehűteni, a Tequila optimális fogyasztási hőmérséklete ugyanis olyan 20 Celsius fok körül van. Persze megesik az, hogy valaki fogyasztás előtt még a jégre is bedobja a palackot, de a legnagyobb fanatikusok szerint, ha az italt túlhűtjük, akkor el fogja veszíteni a jellegzetes zamatát, és ízvilágát. Sok helyen a Tequilát egy speciális pohárba szokták kínálni, de természetesen egy hétvégi iszogatás, grill party vagy házibuli során biztosan el fog fogyni ez az igazán népszerű ital speckó poharak nélkül is.

A különböző mexikói bárokban a legtöbb esetben helyes kis edénykékben, tisztán szokták felszolgálni az italt, ha azonban a Tequila valamilyen izgalmas koktél alapanyagaként fog szolgálni, akkor mindig a koktél típusa határozza meg a pohár fajtáját is. Ha azonban a hagyományos mexikói módon szeretnénk fogyasztani az italt, akkor azt egyszerűen, tisztán hörpintsük fel, se gyümölcslével, se vízzel ne öblítsük le. Ám ezt a változatot csak valóban az igazán vakmerő italozóknak javasoljuk.

Ki kezdte el fahéjjal, és naranccsal kísérni a Gold Tequilat?

Meg kell hagyni, ha egy baráti társasággal ülünk be valahova iszogatni, akkor megvan annak a hangulata, hogy az adott italunkat fahéjjal, és némi naranccsal kísérjük, ez pedig leginkább a Gold Tequila imádóknál jellemző.
Az európaiak, vagyis inkább a németek kezdték el korábban bevezetni a fahéjjal-naranccsal történő Tequila fogyasztást, ennek pedig mára már igen nagy divatja lett leginkább a fiatalabb korosztály köreiben.
 

Ehhez nincs is szükségünk másra, mint egy érett narancsra, amelyet felkarikázhatunk, de gerezdjeire is szedhetjük, illetve egy kis tálba kell kikevernünk fahéjat, és cukrot, melyet majd a megnedvesített kézfejünkre kell szórnunk.
A fahéjat hirtelen mozdulattal lenyaljuk a kézfejünkről, ezután lehörpintjük a Tequilát. A szeszes ital erőteljes ízét ezután pedig a lédús naranccsal fogjuk tudni kicsit tompítani.  A tequila egy mexikói eredetű égetett szesz, melyet a kék agávé cukorban gazdag tövéből erjesztenek és párolnak, általában egyéb termények hozzáadásával. A tequila Mexikó egyik nemzeti itala. Nevét származási helyéről, a Jalisco állambeli Tequila településről kapta. Alkoholtartalma általában 38-40%, valamint 35–55% közt gyártható.
 

Amit a tequiláról tudni érdemes

A tequilát a világon szinte mindenhol ismerik és fogyasztják. Azt sokan tudják, hogy Mexikó nemzeti itala, azt azonban már kevesebben, hogy a készítése is leginkább ehhez az országhoz van kötve, ugyanis a tequila eredetvédelmét számos nemzetközi törvény és egyezmény biztosítja. Ennek értelmében ugyanis csak a mexikói Jalisco állam teljes területe, illetve Guanajuato, Michoacan, Nayarit és Tamaulipas államok egyes területein lehet csak előállítani. Ha tehát olyan tequilát kínálnak nekünk, amely nem Mexikóban készült, akkor azt gyorsan felejtsük is el, mivel az biztosan nem lesz tequila.

Tequila bővebben