Sierra Tequila

(0 találat)
Szűrők elrejtése

Sierra

A Sierra Tequila mára világszerte hírnevet hódított magának, hála karakteres, minőségi ízeinek. A Sierra Tequilát természetesen Mexikóban, a tequila hazájában állítják elő. A hozzá szükséges agavé a hegyekben, egészen magasan, mintegy 200 méter körül terem, ebből állítják elő nagy gonddal a különleges ízeket. A Sierra Tequila leghíresebb ízei, melyeket ma már a világon bárhol felfedezhetünk, Blanco, Joven – vagyis sok helyen Gold-ként ismert verzió és a Reposado. Mindhárom típus egyedi, a maga nemében utánozhatatlan.

A Sierra Tequila a szórakozni vágyók egyik legnagyobb kedvence, hiszen egészen különleges ízeit a különféle citrusfélékkel tökéletesen ki lehet emelni, egyedi és izgalmas ízkombinációkat teremtve ezzel.

Tovább olvasom >>
A szűrésnek megfelelő termékek nem érhetőek el. TIPP: kevesebb szűrést állíts be
Összesen 0 db Tequila érhető el, 0 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A tequila történetének érdekességei

A hagyományok szerint a tequila nem más, mint isten ajándéka. Ugyanis, ha hinni lehet az 1000 évre visszanyúló történetnek, egy villámcsapás pontosan egy agavé közepébe hasított, ezzel kettéválasztva azt. A forróság hatására az agavé belseje felforrt, az abból kiáradó tejszerű nedű, az elmondások alapján leginkább mézhez hasonlító folyadék pedig ezzel erjedésnek is indult. Ezt aztán a helyiek lepárolták, amiből megszületett a ma ismert tequila.

A tequila elkészítésének nagyon szigorú követelményei vannak, meg van szabva, hogy pontosan mely területekről származhat, illetve milyen típusú agavéból lehet előállítani. A tequila egyik szabványa, hogy csakis és kizárólag kék agavéból – úgynevezett „tequilana Weber’-ből készíthetik el. Ez a kék agavé leginkább a mexikói Jalisco tartományban található meg, ahol is a Sierra Tequila előállítása is zajlik. Ezek a növények mintegy 1500-200 méter magasan található, itt teremnek meg a helyi, Lost Altos körüli felvidéken. A növények termesztése azonban koránt sem egyszerű, hiszen mintegy 12-15 évre van szükségük ahhoz, hogy elérjék azt a minőséget, ami alapján a tequilához le tudják őket szüretelni.

A Sierra Tequila előállítása

A Sierra Tequila farmerjei saját kezűleg nevelik a kék agavékat, mindenféle munkagépek nélkül, megfelelő mennyiségű odafigyelést és türelmet biztosítva a növényeknek a tökéletes végeredmény érdekében. 12-15 év ápolást követően, a munkások mindig megvárják, amíg az agave belső levelei már hosszabbak, minta külsők, ez jelzi számukra, hogy eljött az aratás ideje. Ezt követően kézzel aratják le a növényeket, majd 16-24 órán keresztül főzik őket. Ez idő alatt az agavéban található fruktózból cukor képződik, a növénynek pedig így igencsak hasonló íze lesz a sütőtökhöz.

A fermentálást követően a kifőtt terméknek már kb 8-10%-os alkoholtartalma van, ezt aztán duplán desztillálják a megfelelő végeredmény érdekében. A tequilákat pedig palackozás előtt kétfajta tartályban helyezik el. Az alapízek, mint a Silver vagy a Blanco acéltartályba kerülnek érlelésre, míg a Reposado (Gold) például tölgyfatartályba kerül, ezzel is különleges ízvilággal bolondítva az egyes fajtákat.

A Sierra Tequila fajtái

A Sierra Tequila legnépszerűbb és legelterjedtebb fajtája a Silver, amely ma már gyakorlatilag bármelyik szórakozóhelyen fellelhető. A Silver egy igazi érett, tiszta ízzel bíró tequila, mely nagyon telt ízvilággal lett megalkotva. Ehhez jönnek aztán a friss, gyümölcsös aromák, amelyektől teljes lesz a kép. A Sierra Tequila Silver különlegessége pedig az extrán hozzáadott ízekben rejlik. Az enyhe chili nagyszerű kiegészítője a kék agavénak, a zöldalma pedig egy olyan különlegesen friss, édes-savanykás ízvilágot kölcsönöz, ami tökéletes kiegészítője az ital jegyeinek. A tequila koronáját az árnyalatnyi bors adja, igazi pikáns hatást kölcsönözve neki.

A Sierra Tequila Reposado a másik rendkívül népszerű termék, amely egészen egyedi eljárás alapján készül. A Reposado mintegy kilenc hónapig érlelődik tölgyfa hordóban, ettől kapja gyönyörű arany árnyalatát. A Silverrel ellentétben, a Reposado jóval gyümölcsösebb, vaníliás, karamelles és gyógynövényes ízvilágot hordozva magában. A Reposado megannyi nemzetközi díjat is nyert és bizony ez a típus a mexikóiak legnagyobb kedvence is. Egy igazán komplex aroma ez, amely világszerte hatalmas népszerűségnek örvend.

Hogyan érdemes inni a tequilát?

A tequilát nemzetközi szinten különféle módokon szokták fogyasztani. A Silver esetében citrom-só kombinációval szokták kísérni, míg a Reposado esetében fahéj-narancs válogatás szokta kísérni. Ez a szokás azonban nem Mexikóból származik. A rendszerváltást követően Európa nagy részén inkább a rossz minőségű tequilák voltak elérhetők. Éppen ezért, a keserű íz feljavítása érdekében találták ki ezeket a különféle kombinációkat a fiatalok. Az igazság azonban az, hogy a mexikóiak tisztán isszák a tequilát, mindenféle kísérő citrusféle vagy fűszer nélkül.

Sierra Tequila kiszerelések, árak és elérhetőség

A Sierra Tequila minőségének és megfizethetőségének köszönhetően ma már tényleg minden nagyobb bevásárló áruház polcán megtalálható. Általánosságban mondható, hogy a legelterjedtebb kiszerelés a 0,7 literes, ami a legtöbb szupermarketben elérhető. A Reposado és a Silver egyaránt népszerű a boltok polcain. Áruk körülbelül 6500 Ft – 7500 Ft között mozog, attól függően, hogy melyik nagyáruház kínálatát nézzük. Az Auchanban, az Intersparban és a Tescoban egyaránt be tudjuk őket szerezni. Az italkereso.hu weboldalán azonban jóval kedvezőbb árakat találunk, ráadásul a kiszerelések méretei közül is válogathatunk. A legkisebb, 0,04 literes ára nem éri el az ezer forintot, így nyugodtan kipróbálhatjuk, vagy kis ajándékként is adhatjuk, apró sombrero sapkája miatt rendkívül népszerű választás. A 0,3 literes verzió 3000 Ft körül mozog mind Silver, mind Reposado esetében, míg a 0,7 literes kiszerelés 5500 Ft körül van.

A Sierra Tequila rendkívül népszerű választás, hiszen igazán különleges ízvilággal bír, minden korosztály számára. Hidegen érdemes fogyasztani, a mexikóiak tisztán ajánlják. Természetesen a só-citrom, illetve fahéj-narancs variációk rendkívül szórakoztatók is társaságban, így bulik alkalmával ezek a változatok is megfontolandók.A tequila egy mexikói eredetű égetett szesz, melyet a kék agávé cukorban gazdag tövéből erjesztenek és párolnak, általában egyéb termények hozzáadásával. A tequila Mexikó egyik nemzeti itala. Nevét származási helyéről, a Jalisco állambeli Tequila településről kapta. Alkoholtartalma általában 38-40%, valamint 35–55% közt gyártható.
 

Amit a tequiláról tudni érdemes

A tequilát a világon szinte mindenhol ismerik és fogyasztják. Azt sokan tudják, hogy Mexikó nemzeti itala, azt azonban már kevesebben, hogy a készítése is leginkább ehhez az országhoz van kötve, ugyanis a tequila eredetvédelmét számos nemzetközi törvény és egyezmény biztosítja. Ennek értelmében ugyanis csak a mexikói Jalisco állam teljes területe, illetve Guanajuato, Michoacan, Nayarit és Tamaulipas államok egyes területein lehet csak előállítani. Ha tehát olyan tequilát kínálnak nekünk, amely nem Mexikóban készült, akkor azt gyorsan felejtsük is el, mivel az biztosan nem lesz tequila.

Tequila bővebben