Tiffán Elysium 2013

  3.9 / 5.0 (14 szavazat alapján)

Tiffán Elysium 2007- mint a neve is mutatja, maga a Mennyország   Elysium 2007   DHC – Ördögárok-Premium     Ha kisétálunk az Ördögárok-dűlőbe, fenséges látvány tárul elénk. Egy zárt katlant látunk, amely csak déli irányba nyitott, így az ültetvényeket körülvevő hegyek felfogják a hidegebb légáramlatokat, biztosítva a teljes védettséget. A völgy talán legvédettebb részén található a pincészet 4 hektáros ültetvénye, melyen Portugieser, Kadarka és Merlot fajták teremnek. A szőlők felett egy 19. században készült kőkereszt látható, mely csodálatosan illeszkedik a rendezett sorokkal díszített tájba. Nem véletlen, hogy az itt érezhető mennyei nyugalom és béke alapján a -pontosan a kereszt alatt található- Merlot-ültetvény borának a latin Elysium (mennyország) nevet adták. A szőlőben rendkívül erős terméskorlátozással dolgoznak, mely a zöldszüret után 4-5 fürt/tőke terméshozamot jelent. A szüret október közepén történt, melynek időpontjában a szőlő rendkívül szép, fenolos érettséget mutatott, 23-24 mustfokkal.      

A bor kizárólag Merlot fajtából áll, s mivel más területek termésével nem házasították, dűlőszelektált. Az erjesztés hűthető acéltartályokban 28 °C fokon történt, 3 hétig tartó elhúzódó erjedéssel és összesen 4 hetes héjontartással. A macerációt az erjedés alatt körfejtéssel és pigeage-zsal (csömöszölés) folytatták. A 16 hónapos érlelés kizárólag első és második töltésű francia (Taransaud) tölgyfahordókban zajlott, melyek faillata- és íze nem telepedett rá a borra, hanem annak finom eleganciáját segítette. A palackozás 2010 májusában történt. A bor több évtizedes potenciállal bír, fogyasztását 2012-2015-től ajánljuk. Feketébe hajló, gránátvörös szín, méltóságteljes hömpölygés a pohárban. Illatában és ízében a fajta jegyeinek széles spektrumát felvonultató igazi gyümölcsbomba. Határozott, rendkívül dús, de finom tannin, elegáns savak, csodálatos belső egyensúly és rendkívül hosszú lecsengés, finesse jellemzi ezt a bort, mely méltán az egyik legfényesebb ékköve a Tiffán pincészetnek.  

Fogyasztását 18°C-on ajánljuk A bor analitikai értékei:   Alkoholtartalom: 15%vol Cukormentes extrakt: 34 g/l Sav: 5,4 g/l pH érték: 3,76   Erik Sauter a Nemzetközi Borakadémia alelnöke a bort a következőképpen értékelte: (franciából fordította: Sarkadi Eszter)   Szín, látvány:   Átlátszatlan, sötét vörös és fekete, mahagóni árnyalatokkal. Rendkívüli intenzitás.   Buké, aroma:   Gyengéden mámorító, jól adagolt és értékes fa, mely a világ legnagyobb boraihoz méltó. Gazdag és pompás buké: tonkabab, fekete gyümölcsök, aszalt fekete szilva, vanília, fakátrány. Rendkívül gazdag, megőrizve ugyanakkor egyfajta jellegzetes helyi karaktert és frissességet.  

Íz:   Tökéletesen oldott indítás, kedves, kivételesen tartalmas szerkezet, bársonyosan és selymesen simogató.   Fogyasztás, csúcspont, eltarthatóság:   2010-2022 – minden bizonnyal 2014 és 2018 között ér el a csúcsra, de többször is! Felszolgálás: 18 °C Dekantálás: ajánlott   Gasztronómiai ajánló:   Étkezések és vadhúsok nagyon nagy bora: őz, királyi módra készült vadnyúl, rostonsült libamájas Chateaubriand marhaszelet.   Összegzés:   Nagyszerű versenybor, ugyanakkor jól emészthető és hatalmas örömet szerző. Egy „Parker-óriás”, de mégis harmonikus és kifinomult. Illesszék be ezt a bort vak kóstolással a legjobb évjáratok legnagyobb Pomerol borai közé és meg lesznek lepve!  


A bor kizárólag Merlot fajtából áll, dűlőszelektált. Az erjesztés hűthető acéltartályokban 28 °C fokon történik, 3 hétig tartó elhúzódó erjedéssel és összesen 4 hetes héjon tartással. A macerációt az erjedés alatt körfejtéssel és pigeage-zsal (csömöszölés) folytatjuk. A 16 hónapos érlelés kizárólag első és második töltésű francia (Taransaud) tölgyfahordókban zajlik, amelyek faillata és íze nem telepedett rá a borra, hanem annak finom eleganciáját segítette. A bor több évtizedes potenciállal bír. Feketébe hajló, gránátvörös szín jellemzi, egy méltóságteljes hömpölygés a pohárban. Illatában és ízében a fajta jegyeinek széles spektrumát felvonultató igazi gyümölcsbomba. Méltán az egyik legfényesebb ékköve pincészetünknek.
Űrtartalom: 0,75l


Értesítsünk ha lesz akciós
Tiffán's Pincészet bor vagy új termékkel lépnek piacra?

Hibás vagy üres e-mail cím, próbáld újra
Hibás vagy üres név, próbáld újra

Boltok ahol kapható

Bolt neve
A termék ára
Szállítási infó

Tiffán's Kft

Boltban a termék neve: Tiffán Villányi Elysium 2013 (0,75l)
Szállítási idő:
Szállítás költsége: 2540
Szállítási idő:
Szállítás költsége: 2540

A termék árának változása az elmúlt 3 hónapban


Hozzászólások száma: 0

  Még nincs hozzászólás, legyél TE az első aki hozzászól a(z) Tiffán Elysium 2013 termékhez!

  Mikor kóstoltad először? Mikor kóstoltad először?
  vagy
  Milyen emléked fűződik hozzá? Milyen emléked fűződik hozzá?
  vagy
  Mivel, hogy érdemes inni? Mivel, hogy érdemes inni?

Én is hozzászólok


Üres név mező, próbáld újra
Hibás vagy üres e-mail cím, próbáld újra
20 karaktert azért csak ki kéne préselni magadból :)

Tiffán's Pincészet termékek

Összes Tiffán's Pincészet Bor megtekintése

Bor termékek

Összes Bor megtekintése

Mások ezeket is megnézték

Árak megtekintése