Dr Pepper Üdítő

(2 találat)
Szűrők elrejtése

Dr Pepper

A Dr Pepper egy olyan szénsavas üdítőital, melyet azok az emberek is ismernek, akiknek még sosem volt elehetőségük megkóstolni. Az eredetileg mandulaízű ital nagyon régóta az Egyesült Államok legkedveltebb, és legnépszerűbb üdítője, ma pedig, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már több ízben is megvásárolhatjuk.

Dr Pepper: hol és mennyiért tudjuk megvásárolni ?

Egyedi, jellegzetes ízét elég nehéz lenne bekategorizálni, bár USA kedvenc kólájaként emlegetik, valójában elég messze van a Colától. Különleges, utánozhatatlan íze és frissítő szénsavassága miatt az emberek többsége imádja, így aki még nem tette, kóstolja meg! Magyarországon még nagyon kevés helyen kapható, ennek ellenére hazánkban is egyre jobban kezd elterjedni. Szerencsére nálunk az italkereső kínálatában is megtalálható a Dr Pepper többféle változatban.

De vajon ki alkotta meg ezt a különleges ízvilágot, és minek köszönheti ez a szénsavas ital a töretlen népszerűségét?

Tovább olvasom >>
Összesen 2 db Üdítő érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Dr Pepper hatalmas népszerűsége már 1885 óta kitart

A fiatal gyógyszerész, Charles Alderton egy kisboltban dolgozott, ahol többek között szénsavas üdítőitalokat is árult. Egy napon, 1885-ben úgy gondolta, hogy alkot valami nagyon újat, és alkot egy olyan különleges ízvilággal rendelkező szénsavas üdítőt, amelyet eddig még soha senki nem kóstolhatott meg. Bár rengeteget kísérletezett a különböző aromákkal, és ízekkel, többféle gyümölcs kombinációt is kipróbált, míg egy napon megszületett, a ma is hatalmas népszerűségnek örvendő Dr Pepper. Az ital névválasztásával kapcsolatban rengeteg teóriát lehet olvasni, egyesek szerint a nevében megtalálható „pep” szócska valójában a pepszin rövidítése, amely egy olyan enzim, ami képes a fehérjét kisebb méretű peptidekre lebontani. Ez pedig az emberek emésztőrendszerében is igen fontos feladatot lát el. Mások ezzel szemben úgy tartják, hogy a gyógyszerész egykori főnökét hívták így, tehát róla nevezte el a feltalált italát. Bár a neve eredetét elég nagy homály fedi, az biztos hogy a megalkotása után ezt az üdítőt igen széles körben kezdték el fogyasztani a környékbeliek, ez azonban rövid időn belül problémát is jelentett Alderto számára, hiszen ekkora mennyiséget, amelyre kereslet lett volna, képtelen volt egymaga előállítani.

Az ital első tesztelői között ott volt Morrison is, aki végül azt javasolta Aldertonak, hogy Robert S. Lazenby, ifjú kémikusnak adja át a szirup készítését, és palackozását is. A fiatal gyógyszerész végül úgy döntött, hogy az ital továbbfejlesztését Lazenby-re és Morrison-ra bízza. Ezután 1904-ben Lazenby egy mintegy 20 millió fős nagyközönség előtt mutatta be a Dr Peppert, egy olyan hatalmas, színvonalas rendezvény keretein belül a Saint Louis-s világkiállításon, ahol többek között először fogyaszthattak az emberek Hamburgert, és Hot-dogot, de itt mutatták be a fagylalttölcsér használatát is.

Az ezt követő évek során pedig a Dr Pepper népszerűsége még a két tulajdonost is teljesen megdöbbentette. 1963-ban hozták forgalomba a cukormentes diétás Dr Peppert, amit ma már sokan csak Dr Pepper Zero-ként ismernek.

2002-ben, annak köszönhetően, hogy az amerikaiak elkezdtek egyre egészségtudatosabban élni, a cukormentes Dr Pepper Zero az Egyesült Államokban bekerült a top 10 szénsavas üdítőitalai közé, és ezt a rangját képes a mai napig megtartani. A Dr Pepper 2009 óta pedig Magyarországon is elérhető.

DrPepper milyen ízekben kóstolható meg?

A világ több pontján is megjelent a Dr Pepper különböző ízesítésben. A klasszikus Dr Pepper mellett találhatunk cukormentes változatot is, melynek Diet Dr Pepper, vagy Dr Pepper Zero a neve, de megkóstolhatjuk akár a cseresznyés változatot is, amely egyszerűen a Dr Pepper Cherry elnevezést kapta.

A népszerűsége a feltalálása óta, mintegy 130 éve folyamatosan nő, sőt egyre jobban kezd olyan területeken is elterjedni, ahol korábban még csak nem is ismerték ezt az italt. Mivel nincs saját palackozói hálózata, a legtöbbször a Pepsi, vagy a Coca-Cola üzemeiben hivatalos szerződéskötés után kezdték el palackozni a Dr Peppert. Hazánkban több mint 10 éve jelent meg, hivatalosan pedig a Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. forgalmazza.

Magyarországon a klasszikus ízű Dr Pepper megtalálható 0,5 Literes, illetve 1,5 Literes változatban is, melyek ma már PET-palackos kiszerelésben kerültek a boltok polcaira. Jelenleg a csökkentett energiatartalommal rendelkező ital 1,5 literes kiszerelése olyan 400-500 Forint között vásárolható meg. De az, aki a kisebb kiszerelést keresi, megvásárolhatja 200-300 Forintért a 330 ml-es alumínium dobozos változatát is.

Cola vagy nem Cola a Dr Pepper szénsavas üdítőital?

A Dr Pepper igen különleges ízvilágát azoknak az embereknek akik még soha nem kóstolták igen nehéz lenne körülírni, hiszen egy igazán egyedi ízről beszélünk, amely nem is hasonlítható más üdítőhöz. Talán sötét színe, és szénsavassága miatt alakult ki az, hogy az emberek nagy része, aki még nem kóstolta automatikusan Cola ízt vár tőle, éppen ezért intenzív aromáját a legtöbben első kóstoláskor nem is nagyon tudják hova tenni.

Egy biztos, a Dr Peppert hiába nevezik sokan az USA legkedveltebb Colájának, valójában köze sincs a Colához, hiszen ez egy olyan eredeti üdítőital, melynek íze különböző gyümölcsök egyvelegéből áll össze. A Dr Pepper az amerikai emberek egyik legnagyobb kedvence, népszerűsége még a Coca-Coláéval is vetekszik. Bár tartalmaz koffeint, a Dr Pepper valójában sokkal fűszeresebb, és élénkebb ízvilágot nyújt a fogyasztói számára. Leginkább azok az emberek szokták kedvelni, akik szeretik a különleges, fűszeres, mégis édeskés ízeket.

2002 és 2008 között kezdték el gyártani az újabb ízeket, ekkor fejlesztették ki a különleges, vaníliás, és a cseresznyés változatot is. Az utóbbit mi magunk is meg tudjuk kóstolni, ez Dr Pepper Cherry névre hallgat. De akkor kezdtek el próbálkozni az igazán megosztó ízekkel is mint például a Diet Cherry Chocolate Dr Pepperrel, illetve a Dr Pepper Fantastic Chocolate-val is.Az üdítőital fogyasztás hagyománya meglehetősen régre nyúlik vissza, azokra az időkre, amikor az emberek már nemcsak vizet fogyasztottak, hanem gyümölcsleveket és szirupokat is. Az üdítőket frissítőnek is szokták nevezni, és azokat az italokat takarja, melyek alkoholmentesek, és frissítő célzattal, víz helyett fogyasztjuk őket. Ide soroljuk a szörpöket, teákat, gyümölcsleveket és más ízesített folyadékokat. Mivel az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen a folyadékbevitel, az üdítőket sokan víz helyett fogyasztják, hogy meglegyen a napi folyadékmennyiségük.

Amit az üdítőkről tudni érdemes

Az emberi szervezet is 60-70%-ban vízből áll, így a folyadékfogyasztás lényeges kérdés az egészségünk számára is. Az üdítőipar fellendülésével ma már számos üdítőitalból válogathatunk, a gyümölcslevektől a teákon át a szénsavas üdítőitalokig. Hogy melyiket válasszuk, az igazából ízlés kérdése, ugyanakkor érdemes egy kicsit utána gondolni, hogy mik is tartoznak az üdítők közé, és melyikkel is érdemes oltani a szomjunkat egy meleg nyári napon, vagy egy kellemes beszélgetés közben.

Üdítő bővebben