Vermut, bitter

(76 találat)
Szűrők elrejtése

Vermut, bitter

A vermut egy nagyon különleges ital, bár sokan nem is tudják mi fán terem. Sokan a keserűlikőrök közé sorolják gyógynövényes íze miatt, mások bornak tartják. Az igazság valahol félúton van, ugyanakkor a vermut közelebb áll a borokhoz, hiszen valójában egy ürmös desszertborról van szó, melyet gyógynövényekkel, többek között ürömmel ízesítenek. A vermut ugyan Németországból származik, de Magyarországon is nagyon népszerű, nemcsak a fogyasztása, de a készítése is. Ez persze nem meglepő, hiszen hazánk híres a jó borairól, a vermut pedig lényegében egy desszertbor.

Mi az a vermut?

Sokféle formában fogyaszthatjuk, jégre töltve, tisztán, koktélalapanyagként. Több típusa is létezik, hiszen a boroknak is többféle fajtáját különböztetjük meg. Létezik száraz és édes vermut, de fehér és vörös fajtákat is megkülönböztetünk. A vermut ízében érezni a bort, viszont a különböző gyógynövények érdekes karakterjegyekkel ruházzák fel. De honnan is indult a vermut története, mit jelent maga a szó, és hogyan is készül ez a különleges ízesített borként is felfogható ital? A következőkben ezekre keressünk a választ.

Tovább olvasom >>
Összesen 76 db Vermut, bitter érhető el, 2 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

A vermuth egy ízesített, dúsított bor, amelyet különféle növényi anyagokkal ízesítenek és néha színeznek is. Az ital modern változatait először a 18. század közepétől későig állították elő Torinóban, Olaszországban. A 19. század végén azonban népszerűvé vált a csaposok körében, mivel kulcsfontosságú összetevője számos, napjainkig fennmaradt klasszikus koktélnak. Amellett, hogy aperitifként, vagy koktélösszetevőként fogyasztják, a vermutot néha alternatív fehérborként használják a főzés során.

A vermut az bitter? Vagy a kettő teljesen más?

Akadnak, akik a vermutot is a bitterek közé sorolják, de a két ital valójában különbözik egymástól. Ahhoz, hogy ezt a különbséget megértsük, előbb tisztáznunk kell, mi is az a bitter. A bitter jelentése keserű, ami utal az ital ízére. A bitter valójában keserűlikőr vagy más néven gyomorkeserű, amely egy ízesített égetett szesz gyógynövényekkel gazdagítva. Az alkoholtartalma minimum 15 %, de akadnak 40-50 %-os bitterek is. A legnevesebb bitter likőrök közé tartozik az Angostura bitter, a Campari bitter, de létezik Orange bitters is. Természetesen hazai vonatkozása is van a bittereknek, a legismertebb magyar bitter az Unicum, melyet szinte biztos, hogy mindenki ismer.

A vermut és a bitter sokszor az italkeresőkben egy kategóriakánt van feltüntetve. A bitter és a vermut közös tulajdonsága a gyógynövények használatában keresendő. A különbség azonban az, hogy míg a bitter egy égetett szesz, melyet gyógynövényekkel ízesítenek, addig a vermut alapja a bor, általában fehérbor, melybe ürmöt, és más egyéb fűszereket, például kis ezerjófüvet fahéjat, koriandertermést, keserű narancs héjat, szegfűszegvirágot, vagy bodzavirágot tesznek. Mivel égetett szesszel is szokás megerősíteni a bort a vermutkészítés során, ezért is lehet, hogy bitternek tulajdonítják. Az ízük is eltérő, a bitter, ahogy a neve is mutatja keserű, még a vermut jellemzően nem az, bár a keserű ízvilág is érződik benne, de alapvetően nem mondható keserűnek.

Egy kis történelem, avagy hogyan született meg a vermut?

Bár a vermuth feltalálójának Antonio Benedetto Carpanót tartják, az ital története jóval korábbra tehető, bár akkor még nem hívták vermutnak. Ugyanakkor az ürmöt már Pitegorasz korában is használták bélférgesség ellen, és már akkor is borba áztatták. Hippokratesz is használta különböző bajok orvoslására, vagyis az üröm felhasználása nem új keletű dolog. Házilag már a 17. században is készítettek vermutot, vagyis ürömmel ízesített borokat. Eredetileg a nyers, olcsó, nem túl finom borokat ízesítették gyógynövényekkel, hogy ihatóak legyenek. Üzleti lehetőséget azonban Antonio Benedetto Carpanót látott meg a vermutkészítésben, aki 1786-ban „vermouth”-nak nevezte el az általa megalkotott italt.

Torinóban kezdték el gyártani, majd több neves italmárka is piacra dobta a saját vermut márkáját, a Cinzano család 1816-ban, a Martini & Rossi 1863-ban. Az 19-20. században komoly vádakkal illették a vermutot. Ahogyan az abszint, úgy a vermut is ugyebár ürömmel készül, aminek mérgező hatása van, és ezzel vádolták az italt is. Ennek ellenére a 20. században a vermut népszerű itallá vált szerte Európában. A vermut neve is érdekes kérdés, a német Wermut szó, amely régebben wemuthként íródott fehér ürmöt jelent, de mára már az ürmös borokat is így nevezik.

Hogyan készül a vermut?

Azt ugyebár már tisztáztuk, hogy miből készül a vermit: borból és különböző gyógynövényekből, mint a fehérüröm, a kis ezerjófű, a fahéj, a koriandertermés, a keserű narancs héja, a szegfűszegvirág, a bodzavirág, a kálmosgyökér, vagy az örménygyökér. Bár házilag is készíthető, az üzemi előállítása azért eltér az otthoni készítéstől. Nagyüzemi vermutgyártás esetén a fűszerekből és gyógynövényekből kivonatot készítenek egy erős alkoholos oldat segítségével, mely aztán ülepítési, érlelési és finomítási eljáráson is keresztül megy. Egyes fajtákat még le is párolják.

Az elkészült kivonatot aztán hozzákeverik a borhoz, illetve etil-alkohol, cukor, esetleg karamell is kerül a keverékbe. Ez a keverék aztán többféle szűrési eljáráson is átmegy, mielőtt palackozzák és stabilizálják. Házilag jóval egyszerűbben készíthetünk vermutot. A legegyszerűbb eljárás a házi vermut készítésére, ha égetett szesszel megerősített fehérborba áztatjuk a gyógy és fűszernövényeket, majd leszűrjük a keveréket. Ha ki szeretnénk próbálni az otthoni vermut készítést, a neten számos receptet találunk, de ne lepődjünk meg, ha a végeredmény nem lesz olyan, mint a  Martini, Cinzano, Carpano, Chambéry, Gancia vagy a Noilly Prat vermutok.

A vermut típusairól

A vermutnak alapvetően három típusát különböztetjük meg cukortartalom alapján. A legédesebbtől a legszárazabbig a következő típusokat különböztetjük meg:

 • sweet vagy red: ez az úgynevezett vörös vagy édes vermut, mely nagy mennyiségben tartalmaz extra hozzáadott cukrot, általában 10-15 %-ban. A színe általában gránátszínű, ezért is nevezik rednek vagyis vörösnek.
 • white vagy bianco: ezt a fajtát is nevezik száraz vermutnak, de leginkább koktélalapanyagként használják.
 • extra dry: az az úgynevezett száraz vermut, mely extra hozzáadott cukor nélkül készül.

Érdekesség, hogy red, vagyis az édes fajtát sokan olasz vermutnak hívják, míg a fehéret francia vermutnak nevezik, annak ellenére, hogy mindkét területen mindegyik típust gyártják és fogyasztják.

Léteznek ízesített vermutok is, például Angelli kínálatában találunk áfonyás, cseresznyés és szamócás vermutot is, ugyanakkor a legtöbb vermutba nem kerül gyümölcsös ízesítést.

A legnevesebb vermutmárkákról

A vermut világszerte ismert és keresett ital, számos márka van már belőle a piacon, nemcsak Európában, de szerte a világon. A legismertebb márkák természetesen a Martini és a Cinzano, melyeket nemcsak a vermut készítésről, ismerünk, hiszen a Martini rumot, a Cinzano pedig pezsgőt is gyárt. Ennek ellenére, a vermut is színesíti a palettájukat. Természetesen nemcsak ez a két vermutmárka létezik, a Garrone, a Carpanoés a Mancino is nagyon híres márka hazánkban is.

A vermutokat sokszor stílus szerint is elkülönítik. Ez azért hasznos, mert így könnyebben ki tudjuk választani a nekünk tetsző márkát, és a márkán belül a megfelelő fajtát.

 • Édes vermutok: a legismertebbek a Cocchi Storico Vermouth di Torino és a Carpano Antica Formula, de a Garonne kínálatában is találunk édes vermutot
 • Keserű vagy Vermut con Bitter: egyes vermut fajtákhoz olyan adalékanyagok kerülnek, melyek keserűbbé teszik az italt. Ilyen például a Punt e Mes márka.
 • Vermouth Chinato: ez egy hibrid fajta, nem hivatalos típus, keserűbb, mint a legtöbb vermut. Legismertebb képviselői a Mancino Chinato és a Cocchi Dopo Teatro Vermouth Amaro
 • Bianco vermut: Dolin Vermouth de Chambéry, Contratto Bianco, Carpano Bianco, Cinzano Bianco, Garonne Bianco
 • Száraz vermut: Dolin Vermouth de Chambéry Dry, Cinzano Dry

Magyar vermut létezik?

Bár a Garrone vermut márka rendelkezik magyarországi gyárral, nem magyar márka. Ha magyar vermutot szeretnénk kóstolni, akkor bizony nagyon sokat kell keresgélünk, mivel jelenleg nem igazán fogunk találna, ha csak nem nagyon idős, gyűjtői darabot. Talán akadnak, akik még emlékeznek az Éva vermutra, mely egy magyar vermutmárka volt, és nem tartozott a legfinomabb vermutok közé a 90-es években.

Ha ugyan vermut márkát nem is, de magyar ürmös bort még találhatunk, ugyanis a Hajós–Bajai borvidéken és a Badacsonyi borvidéken is készítenek ürömmel ízesített borokat. A Hajós-Bajai vidéken inkább édes ürmösbort készítenek, míg a Badacsonyi borvidéken félszáraz ürmösbort kínálnak.

Hogyan fogyasszuk a vermutot?

A vermutot többféleképpen is élvezhetjük. Egyrészt tisztán, aperitifként, erre leginkább a sweet és az extra dry típust javasolják. Egyesek jégre töltve isszák, de hűtve is fogyasztható. A száraz fehér vermutokat sokszor javasolják koktélalapanyagnak, mivel számos vermut alapú koktél létezik. A legismertebb koktélok a következők:

 • Bronx: alapanyagai a gin, az édes vermut, a száraz vermut, és a narancslé
 • Manhattan: alapanyagai a rozs- vagy kanadai whisky, az édes vermut és Angostura keserű
 • Negroni: alapanyagai a gin, az édes vermut és a Campari, melyek egyenlő arányban kerülnek a kotélba
 • Satan's Whiskers: alapanyagai a gin, a száraz vermut, az édes vermut, a narancslé, a narancslikőr, és az Orange bitter vagy narancs keserű
 • El Presidente: ez a koktél Kubában egyre népszerűbb

Hol kóstolhatjuk meg a legjobb vermutokat?

A vermut Magyarországon is népszerű ital, ezért nem csoda, ha bolti forgalomban és vendéglátóhelyeken is találkozhatunk vele. A koktélokat kínáló vendéglátó helyek egyre gyakrabban kínálnak vermut alapú koktélokat, de egyre több helyen kapható tisztán is vermut a kínálatban. A bolti forgalomban is megtalálhatóak a legnagyobb vermut márkák, mint a Martini vagy a Cinzano vermutok, ha viszont valamilyen vermut különlegességet vagy külföldi márkát szeretnénk megkóstolni, akkor érdemes inkább az italwebshopok kínálatát böngészni.

Az italwebshopok közül az italkereso.hu kínálata az egyik leggazdagabb vermutok tekintetében is, nemcsak a legismertebb márkákat találjuk meg (Martini, Cinzano), hanem prémium kategóriás márkákat is, mint a Del Professore. A vermut ára márkánként és típusonként is eltérő lehet, pár ezer forinttól akár több tízezer forintba is kerülhet egy vermut, különösen ha prémium kategóriás vermut márkáról van szó. A vermut egy különleges ital, melyet a borkedvelőknek és a gyógynövényes likőrök fogyasztóinak is érdemes megkóstolniuk.