Absolut Vodka

(41 találat)
Szűrők elrejtése

Absolut

Az Absolut vodka egy méltán híres svéd vodkamárka, mondhatnánk azt is, hogy a svéd vodkák királynője. Bár a svéd vodkagyártás közel 500 éves múltra tekint vissza, vagyis legalább annyira híres és ismert, mint a lengyel vagy az orosz vodkagyártás, mégis az Absolut vodka, és annak feltalálója volt az, aki több mit 400 év után megváltoztatta a svéd vodkagyártásról alkotott képet. Az Absolut vodkamárka már több mint 100 éve létezik, és méltán vált az egyik legismertebb és legkeresettebb svéd vodkává.

Absolut vodka

Mára már 126 országban értékesítik, köztük Magyarországon is, és már nemcsak ízesítés nélküli vodkák találhatóak a termékkínálatában, hanem ízesített vodkák is, melyek termékskálás meglehetősen széles. Mielőtt azonban megkóstolnánk a kedvenc ízesítésű Absolut vodkánkat tisztán vagy koktél formájában, érdemes egy kicsit utána járni, hogy mitől is volt más az Absolut vodka, mint más svéd vodkák, és mi vezetett a sikerhez. Természetesen a legjobb Absolut vodkák is bemutatkoznak, hogy legyen miből választanunk.

Tovább olvasom >>
Összesen 41 db Vodka érhető el, 1 oldalon.

Megjelennél ital termékeddel az oldalon?

2 hónapos díjmentes megjelenés az italkereső oldalon

Próbáld ki ingyenesen 2 hónapig és növeld online eladásaid. Nincs hűségidő, nincs kötelezettség.

Absolut vodka történetéről

Az Absolut vodka története az 1800-as évek végén indult, méghozzá Lars Olsson Smith-tel. Ő volt az, aki forradalmasította az akkor már 400 éves hagyománnyal bíró svéd vodkagyártást. Egy újfajta lepárlási módszert dolgozott ki, aminek köszönhetően a tökéletes tisztaságot, egyszersmind harmonikusabb és lágyabb ízt érhetett el. Az így megalkotott ital elnevezte Absolut Rent Brännvinnek ami szabad fordításban abszolút tiszta égetett szeszt jelent, és ezt a márkanevez be is jegyeztette 1879-ben.

A név közel 100 évig megmaradt, 1970-as évekig. Mivel a terméket az 1979-ben a nemzetközi piacra is ki szerették volna vinni, így a nevet újra kellett gondolni, így kapta az Absolut Vodka nevet. A márka természetesen azóta már ismert lett, és több mint 120 országban került értékestésre. Az Absolut vodka a V&S Group termék még ma is, ugyanakkor a tulajdonjog már nem a svéd állam kezében van. 2008-ban eladták a francia Pernod Ricard társaságnak, azóta ők gyártják az Absolut vodkát, természetesen változatlanul Svédországban.

Absolut vodka ízesítés nélkül

Az Absolut vodka márka számos terméket tartalmaz, melyek két csoportba szoktunk sorolni, az ízesítés nélküli, és az ízesített vodkákat különböztetjük meg egymástól. Mindekét termékcsaládban több terméket is találunk. Bár számos ízesítés nélküli Absolut vodka van, hazánkban a legnépszerűbbek a következők:

 • Absolut Blue: ez az eredeti Absolut vodka, melynek már illata is tiszta és üde, ízvilága pedig selymes és harmonikus. Koktélokban kiváló, de tisztán fogyasztók is élvezni fogják.
 • Absolut Elyx: már illatában is tiszta és kifinomult, érezni a gabona élénk aromáját, ugyanakkor a borsos és citrusos jellegek is kiérződnek belőle. Ízvilágát is ugyanez a harmónia jellemzi, könnyed és zamatos, mely enyhén vaníliás jelleget is mutat. Szolidan megjelenik az édeskömény aromája is, de nem tolakodóan. Lecsengése erőteljes és borsos. Prémium minőségi koktélok alapjaként is használható, de tisztán fogyasztva is javasolják.
 • Absolut 100 Vodka: már illatában is tiszta, friss és ropogós, és az ízvilágában is ugyanezen jellegeket fedezhetjük fel. Koktélok alapanyagaként javasolják elsősorban.
 • Absolut Oak Barrel Crafted Vodka: ez az ital új nézőpontba helyezi a vodkákról alkotott képünket, ugyanis a hagyományok megtartása mellett egy új eljárás segítségével készül, amit vodkák esetében nem gondolnánk követendő irányvonalnak. A lepárlás után ugyanis a vodka tölgyfahordóba kerül, itt kerül érlelésre. Az ízében mutatkozik meg ez a vodkáknál szokatlan eljárás, ugyanis egy lágy és selymes ízú vodka lesz a végeredmény. Természetesen a folyamat itt nem áll meg, ugyanis a vodka faforgácson kerül pihentetésre, ami csak tovább gazdagítja az ízét. Ízében először a citrusosság érződik, ám ez átadja a helyét a tölgyes aromáknak. A száraz jelleg karamellás és vaníliás ízvilággal egészül ki. Lecsengésében is inkább tölgyes jelleg érződik. Önmagában, longdrinkként, de koktélbe keverve is fogyaszthatjuk.

Ízesített Absolut vodkák

Az Absolut vodka az ízesített vodkák között is helyet követel magának. Számos ízben és ízkombinációban érhető el, meglehetősen széles a kínálat. Hazánkban a következő ízesített Absolut vodkákat kóstolhatjuk meg:

 • Absolut Apeach Vodka – sárgabarack ízesítésű
 • Absolut Grapefruit – grapefruit ízesítésű
 • Absolut Passionfruit Vodka – passiógyümölcs ízesítésű
 • Absolut Raspberry – málna ízesítésű
 • Absolut Vanilia Vodka
 • Absolut Apple Vodka – alma ízesítésű
 • Absolut Cherrys Vodka – cseresznye ízesítésű
 • Absolut Citrom Vodka
 • Absolut Kurant Vodka – feketeribizli ízesítésű
 • Absolut Lime Vodka
 • Absolut Mandarin Vodka
 • Absolut Mango Vodka
 • Absolut Pears Vodka – körte ízesítésű
 • Absolut Pepper Vodka – paprika ízesítésű

Az Absolut vodkák neve általában árulkodik, hogy milyen ízesítésről van szó, ugyanakkor vannak olyan kivitelek, melyek nem teszik egyértelművé számunkra, hogy milyen ízzel is gazdagították a méltán híres Absolut vodkát. Ilyen például a Absolut Extrakt, mely zöld kardamomot és más egzotikus fűszereket tartalmaz, vagy az Absoult Svea Vodka, mely egy limitált kiadású alma-gyömbér ízesítésű vodka. Az Absolut Ruby Red sem lesz mindenki számára egyértelmű, a név egy vörös grapefruit fajtára utal.

Absolut vodka hazai megítéléséről

Az Absolut vodka természetesen Magyarországon is komoly hírnévnek örvend, számos bárban használják koktélalapanyagként az ízesítés nélküli és az ízesített változatait is. Ha meg szeretnénk kóstolni az Absolut vodkákat, akkor érdemes az online ital webshopok kínálatában körülnézni, hiszen itt a legszélesebb a kínálat. Az italkereso.hu oldalon például szinte az összes hazánkban forgalmazott ízesítés megtalálható, és a lehető legjobb áron vásárolhatjuk meg a kedvenc Absolut vodkánkat. Mindegy, hogy tisztán vagy koktélba keresünk vodkát, az Absolut vodkát mindenképp érdemes számításba venni. Egy jellegzetesen svéd márkáról van szó, mely ízében és illatában is visszaköszön.A vodka általában színtelen égetett szesz, melynek gyártásakor a megerjesztett alapanyagból finomszeszt párolnak le, így nagyrészt víz és etanol elegyéből áll. A vodka az égetett szeszekre jellemző más összetevőket pedig csak igen kis mennyiségben tartalmaz. A vodkát hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítik, de bármely cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból készülhet.

Mi is a vodka igaz története? Több ország is állítja, hogy hozzájuk kötődik ennek az égetett szesznek a kitalálása, ami mind a mai napig a legnépszerűbb szeszes italok közé tartozik, és számos koktél alapanyagát is képezi. De vajon mi az igazság? Most kiderül!

Miből és hogyan készül a vodka?

Először is tisztázzuk, mi is az a vodka. Lényegében egy égetett szeszről van szó, melyet hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítenek, de tulajdonképpen akármelyik cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból elkészíthető. A megerjesztett gabonából vagy burgonyából finomszeszt párolnak le, az így elkészült szesz tehát leginkább csak vízből és etalonból áll, más összetevőt pedig csak minimális mennyiségben tartalmaz. A vodkakészítés folyamat az erjesztéssel kezdődik, majd a lepárlással. 

Mind az európai, mind az amerikai vodkákat szűrik a lepárlás után. Ez történhet aktív szénszűrővel, ami a legtöbb ízanyagot kiszűri a vodkából, de a hagyományos vodkatermelő nemzetek inkább minimális szűrést alkalmaznak, hogy a vodka íze egyedibb lehessen. Léteznek ízesített vodkák is, melyeket különböző aromaanyagokkal ízesítenek, és leginkább a likőrökhöz hasonlítanak. Ehhez leginkább gyümölcsöket használnak, de léteznek paprikás vagy egyéb fűszeres vodkák is. Folytassuk a minőségi vodka történetével.

Vodka bővebben